Berlin Brandenburg officieel geopend

Berlin Brandenburg

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De nieuwe luchthaven Berlin Brandenburg is na vele jaren dan eindelijk geopend. De officiële opening is meerdere keren uitgesteld, maar eerder dit jaar werd dan toch 31 oktober als officieel openingsdatum genoemd. De nieuwbakken luchthaven opent in een lastige periode voor de luchtvaart.

Officiële opening Berlin Brandenburg

Afgelopen weekend was het dan eindelijk zover. Na een vertraging van bijna 10 jaar is de nieuwe luchthaven Berlin Brandenburg officieel geopend. Afgelopen zaterdag 31 oktober landde de eerste passagiersvliegtuigen op de nieuwe luchthaven: een A320neo van Lufthansa vanuit München en een EasyJet A320neo vanuit Londen-Gatwick.

 

Een dag later, op zondag 1 november, om 6:45 vertrok de eerste passagiersvlucht, wederom een EasyJet A320neo naar Londen-Gatwick.

Wat gebeurt er met de andere luchthaven in Berlijn?

Voor de opening van luchthaven Brandenburg had Berlijn 2 luchthavens, Tegel en Schönefeld. Eerder dit jaar maakten we al bekend dat Berlin Tegel een week na de opening van de nieuwe luchthaven haar deuren zal sluiten. Daarom zullen er na 8 november dan ook geen passagiersvluchten meet landen op Tegel.

tegel, Berlin tegel
Berlin Tegel zal op 8 november haar deuren sluiten.

De nieuwe luchthaven Brandenburg ligt eigenlijk pal naast de oude luchthaven Berlin Schönefeld. Gezien het groeiende aantal reizigers in de toekomst, is besloten om deze luchthaven te integreren in de nieuwe luchthaven. De huidige terminal van Berlin Schönefeld zal daarom voortaal deel uitmaken van luchthaven Brandenburg als terminal 5.

10 jaar vertraging

Je zult je wellicht afvragen hoe het kan dat het zo lang duurde? In 2010 bleek dat de opening in 2011 al niet gehaald zo worden en dus verplaatst werd naar 2012. Hiervoor waren meerdere reden, waaronder een faillissement van het bedrijf dat de nieuwe luchthaven bouwde. Daarna bleek slechts 56% van de luchthaven operationeel te zijn. Zo werkte verschillende roltrappen niet, waren de incheckbalies niet in orde en ook het brandmeldsysteem werkte voor geen meter. Hierna werd het keer op keer verder verplaatst.

Opening Berlin Brandenburg Airport eindelijk in zicht
De opening van Berlin Brandenburg is meerdere keren uitgesteld.

Alle vertraging zorgde voor enorme extra kosten, onder andere om alle zaken toch in orde te krijgen. In 2016 moest de Europese Commissie er nog aan te pas komen om een nieuwe lening van de Duitse overheid van. €1,1 miljard goed te keuren. Dit was nodig om de bouw af te ronden. Uiteindelijk wordt in 2017 bekend dat de luchthaven geopend zal worden in 2020. Men moest dus nog 3 jaar wachten. Uiteindelijk heeft de luchthaven meer dan €10 miljard euro gekost.

Conclusie

Het heeft even geduurd, maar Berlin Brandenburg is nu officieel geopend. Daarom zal Tegel volgende week haar deuren sluiten. Schönefeld is geïntegreerd in Berlin Brandenburg als terminal 5. Vanaf nu heeft Berlijn slechts één luchthaven in plaats van 2 en daarvoor zelfs 3 kleine luchthavens. Zelf verwacht ik echter niet dat dit de grooste luchthaven van Duitsland zal worden. Frankfurt en München fungeren toch als belangrijke hubs voor Lufthansa waardoor Brandenburg de derde positie in het land zal innemen.

Beeldmateriaal: berlin-airport.de

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *