Opening Berlin Brandenburg Airport eindelijk in zicht

Opening Berlin Brandenburg Airport eindelijk in zicht

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Het lijkt al wel eeuwig te duren, de opening van de nieuwe Berlijnse Luchthaven. Berlin Brandenburg Airport gaat al jaren gemoeid onder verschillende missers. De luchthaven zou namelijk al in 2011 geopend zijn. Maar het einde lijkt in zicht en dit jaar geopend worden.

Vervanging

Berlijn kende drie luchthavens, een hoop voor één stad zou je zeggen. De stad herbergde de luchthaven Berlin-Tempelhof, Berlin-Tegel en Berlin-Schönefield. De eerste luchthaven is reeds al gesloten en later zal ook Berlin-Tegel gesloten worden. Dit zal gebeuren als de nieuwe luchthaven, Berlin Brandenburg (BER) geopend wordt. De luchthaven Berlin-Schönefield zal op een later stadium verder geïntegreerd worden in de nieuw te openen luchthaven. Berlijn zal op dat moment nog maar een luchthaven in gebruik hebben. De nieuwe luchthaven is in het zuiden van de stad gelegen.

Opening Berlin Brandenburg Airport eindelijk in zicht

Wat voorafging

Je zult je wellicht afvragen hoe het kan dat het zo lang duurde? In 2010 bleek dat de opening in 2011 al niet gehaald zo worden en dus verplaatst werd naar 2012. Hiervoor waren meerdere reden, waaronder een faillissement van het bedrijf dat de nieuwe luchthaven bouwde. Daarna bleek in 2011 bij verschillende test dat de luchthaven nog maar voor 56% in gebruik genomen kon worden. Zo werkte verschillende roltrappen niet, waren de incheckbalies niet in orde en ook het brandmeldsysteem werkte voor geen meter. Hierna werd het keer op keer verder verplaatst.

Deze diashow vereist JavaScript.

Alle vertraging zorgde voor enorme extra kosten, onder andere om alle zaken toch in orde te krijgen. In 2016 moest de Europese Commissie er nog aan te pas komen om een nieuwe lening van de Duitse overheid van. €1,1 miljard goed te keuren. Dit was nodig om de bouw af te ronden. Uiteindelijk wordt in 2017 bekend dat de luchthaven geopend zal worden in 2020. Men moest dus nog 3 jaar wachten. Uiteindelijk heeft de luchthaven meer dan €10 miljard euro gekost.

Naamgeving

De nieuwe luchthaven heeft een andere naam dan de voorgaande luchthavens in de stad Berlijn. De eerste naam van de luchthaven is Berlin, waarna Brandenburg volgt. Dit is gewijd aan Willy Brandt. Hij was burgemeester van West-Berlijn, Nobelprijswinnaar en bondkanselier van Duitsland. Berlin Brandenburg Airport is de volledige naam, met BER als IATA-code.

Opening Berlin Brandenburg Airport eindelijk in zicht

Opening

En daar is hij dan eindelijk, de opening. Mits er natuurlijk niet weer iets gebeurt wat de opening zal uitstellen. Binnenkort zijn er namelijk testen om te kijken of de luchthaven er echt klaar voor is. Wil je bij een van die tests aanwezig zijn, check dan deze link voor meer informatie daarover. Er vanuit gaande dat ditmaal wel alles goed is, zal de luchthaven geopend worden 31 oktober 2020. Dan zou de winterdienstregeling grotendeels of zelfs geheel gaan starten op de nieuwe luchthaven Berlin Brandenburg Airport. Verschillende maatschappijen, zoals Brussels Airlines en Lufthansa.

Deze diashow vereist JavaScript.

Bron & Beeldmateriaal: Berlin-Airport

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *