LATAM ziet af van joint venture plannen met IAG

LATAM Boeing 777-300ER (Bron: LATAM)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

LATAM ziet af van de joint venture met International Airlines Group (IAG), waar British Airways en Iberia deel van uitmaken. Dit heeft de maatschappij bekendgemaakt na het besluit om de Oneworld alliantie te verlaten. Het idee om een joint venture te vormen tussen LATAM en IAG kwam in 2016, lang voordat Delta een groot belang innam in LATAM. Er zou een flinke samenwerking tot stand komen tussen de maatschappijen. Zo zouden de maatschappijen meer directe vluchten aanbieden en ook het aantal aangeboden bestemmingen zou stijgen.

British Airways’ eerste A350 geland op Londen Heathrow
Er komt nu echt een einde aan de plannen om een joint venture te vormen met IAG.

Alhoewel beide maatschappijen afzien van de joint venture, blijft alles omtrent codeshare vluchten, interline agreement, frequent flyer programma’s en loungetoegang ongewijzigd.

Samenwerking met Delta Air Lines

In september heeft Delta Air Lines een investering van 1,9 miljard dollar gemaakt in LATAM. Hiermee bezit Delta 20% van de aandelen waardoor er nu verdere samenwerkingsplannen zijn gemaakt. Terwijl beide maatschappijen vanaf begin volgend jaar gaan starten met codeshare vluchten, worden de banden met American Airlines afgebouwd.

Delta en LATAM starten vanaf begin volgend jaar met codeshare vluchten

Dat LATAM de Oneworld alliantie verlaat was eigenlijk ook wel te verwachten. De maatschappij trad namelijk toe tot de alliantie in 1999 als het Chileense LAN Airlines. De afgelopen 20 jaar is de maatschappij gegroeid met het aansluiten van maatschappijen uit Argentinië, Colombia, Ecuador en Peru. Daarnaast fuseerde het Braziliaanse TAM (dat oorspronkelijk in Star Alliance zat) in 2012 met LAN om samen verder te gaan als LATAM. De samenwerking met American Airlines verliepen stroef en nu Delta een groot belang heeft in LATAM, is een exit uit Oneworld al helemaal een feit.

Bron: Simpleflying.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *