LATAM verlaat oneworld en Delta neemt 20% aandeel1 min leestijd

LATAM Boeing 777-300ER (Bron: LATAM)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Delta Air Lines investeert 1.9 miljard US dollar om 20% aandelen van LATAM te verkrijgen. Zij betalen hiervoor $16,- per aandeel en investeren daarnaast ook $350 miljoen in de samenwerking. Dit heeft tevens als gevolg dat LATAM de oneworld alliantie zal verlaten.

LATAM verlaat oneworld

Door de samenwerking verkrijgt Delta Air Lines ook vier A350 toestellen die van LATAM waren. Daarnaast neemt de luchtvaartmaatschappij de verplichtingen over om 10 additionele A350 toestellen te kopen. Deze zullen tussen 2020 en 2025 de vloot van Delta Air Lines gaan versterken. In totaal krijgt de luchtvaartmaatschappij door deze samenwerking dus veertien extra A350 toestellen.

LATAM is een sterke partner in Zuid-Amerika voor oneworld, dus voor de alliantie is het alles behalve gunstig. Dat de luchtvaartmaatschappij de alliantie gaat verlaten heeft ook invloed op de loyaliteitsprogramma’s. Zo is het bijvoorbeeld goed voor te stellen dat je geen British Airways Avios meer kunt krijgen indien je vliegt met de Zuid-Amerikaanse luchtvaartmaatschappij. Vooralsnog krijg je de gewoonlijke voordelen, maar dit kan op korte termijn dus wijzigen.

LATAM heeft ook een aantal Fifth Freedom Flights. Zo kun je bijvoorbeeld tussen Frankfurt en Madrid vliegen in een B787. Dit levert ook 40 tier points op indien je Business Class vliegt in het loyaliteitsprogramma van British Airways. Meer informatie over deze vluchten kun je in dit artikel vinden.

Welke toestellen vliegen er rond met een OneWorld Livery?

Afbeeldingen ©LATAM/oneworld

Reacties

  1. Derek Filippo zegt

    Dit is natuurlijk erg onguntig voor de Oneworld alliantie, maar dit biedt op termijn wellicht leuke opties voor Skyteam….?

  2. Xandrios zegt

    Dit zou goed nieuws zijn als LATAM richting Skyteam komt. Hoewel er samenwerkingen zijn op specifieke routes met oa COPA en GOL is Skyteam nog enigszins onder-vertegenwoordigd in Latijns America.

    Star Alliance heeft in Avianca een sterke partner, en OneWorld met LATAM tot nu toe. Als LATAM zou ‘overlopen’ zou dat een enorme aanwinst zijn voor Skyteam, en het mogelijk maken om vluchten binnen het continent ook binnen de alliance uit te voeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *