KLM Lanceert Wifi Internet op A330 en 777 met nieuwe Prijzen op Basis van Tijdsduur4 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Na enkele vertragingen door problemen met de certificatie en de inbouw van de antennes maakt KLM eindelijk goede vooruitgang met de uitrol van inflight internet. Naast de Dreamliner vloot is wifi op de eerste twee Airbus A330’s en Boeing 777’s nu ook beschikbaar. Daarnaast voert KLM ook nieuwe pakketten in waarbij niet het aantal MB’s maar de tijdsduur de prijs bepaalt. Executive Vice President Customer Experience Boet Kreiken en Customer Journey Manager Flight Charles Hageman lichtten KLM’s connectivity strategie toe in een interview met InsideFlyer.

Uitrol

Wifi is bij KLM al langere tijd beschikbaar op alle Boeing 787-9 Dreamliner toestellen. Deze werden in de fabriek al voorzien van de nodige technologie. Voor de bestaande vloot was het nodig om de apparatuur zoals antennes in te bouwen. Een hele klus die ook gepaard gaat met een hoop certificatie-eisen. Eigenlijk was het de bedoeling om de longhaul vloot vanaf eind 2017 al te voorzien van inflight internet. Hiervoor had KLM samen met Air France een groot contract gesloten met Gogo om ook de Boeing 777 en A330’s te voorzien van wifi. Helaas waren er problemen met de certificering van Gogo’s technologie op de triple-seven en ook waren er complicaties op de A330. ‘Door deze vertragingen buiten KLM om mistten we onze winterplanning’, licht Kreiken toe. Het was de bedoeling om voor de A330’s de wifi samen met de nieuwe World Business Class te introduceren maar dat was niet mogelijk.

Inmiddels zijn de problemen opgelost en maakt KLM dus vooruitgang met de uitrol van wifi op de longhaul vloot. De eerste twee A330-300’s, met registratie PH-AKA en PH-AKB, hebben nu internet van Gogo. Ook in twee Boeing 777-300ER’s, de PH-BVA en PH-BVK, kunnen passagiers nu online gaan.

De rest van dit jaar gaat KLM wifi uitrollen op de 777 vloot. Eind dit jaar moeten 15 777’s internet hebben. In het eerste kwartaal van 2020 moet de hele 777-300ER vloot uitgerust zijn en in Q1 van het jaar daarop de 777-200ER vloot. Eind 2021 moet dan ook de volledige A330 vloot verbonden zijn.

Wifi ontvanger op de Boeing 777

Aangezien de Boeing 747 in 2021 is uitgefaseerd wordt hier geen internet in geïnstalleerd.

De 787-10 toestellen die over een paar maanden geleverd worden hebben al af fabriek inflight internet van Panasonic.

Van datagebruik naar tijdsduur

Tijdens het KLM Open hintte Kreiken er al op dat KLM over ging stappen op pakketten op basis van tijd in plaats van een MB-toelage. ‘MB’s zeggen een passagiers niks en als meest customer-centric airline moesten we daaraan wat doen,’ aldus de topman. De verandering naar tijdsduur is inmiddels doorgevoerd. KLM heeft ervoor gekozen om dezelfde pakketten en prijzen aan te bieden als partner Air France. Hierbij zijn er drie keuzes: de Surf pas voor €8 per uur of €18 voor de hele vlucht. Wil je sneller internet om te downloaden of streamen, dan kan je voor €30 voor de hele vlucht de Stream pas aanschaffen. Het is ook mogelijk om met Flying Blue miles te betalen. Er is geen korting voor premium passagiers. Daarnaast is er nog de gratis Messenger pas waarmee je kosteloos gebruik kan maken van Whatsapp, iMessage, Facebook Messenger en Wechat.

Om te voorkomen dat de gratis Messenger pakketten teveel bandbreedte opslokken wordt het versturen van foto’s en video’s via messaging apps wel geblokkeerd voegt Hageman toe.

De pakketten op basis van tijd zijn van toepassing op de vliegtuigen die uitgerust zijn met Gogo wifi. De 787’s en één 777, de PH-BVF, hebben nu echter wifi van Panasonic met de MB-gebaseerde pakketten. Ook hier zal KLM de nieuwe pakketten (voorlopig m.u.v. de Stream pas) geleidelijk gaan uitrollen wat veel duidelijker en aantrekkelijker is voor de klant. Op dit moment zijn al twee Dreamliners omgezet. Eind volgende maand moet dit voltooid voor de gehele 787 vloot. Voor de PH-BVF is de planning nog niet bekend.

Notificatie

Voor passagiers zal het de beschikbaarheid van wifi de komende tijd nog geen zekere zaak zijn. KLM gaat in de Flight Guide, die vanaf zo’n drie dagen voor vertrek aangeeft welke registratie je vlucht uitvoert, communiceren of je vliegtuig internet heeft. Vanaf april komt er ook een notificatie op het IFE-scherm. In de Holland Herald staat ook meer informatie over connectivity aan boord.

Boet Kreiken
Boet Kreiken is bij KLM verantwoordelijk voor de Customer Experience

Europa vloot

Ook voor de shorthaul vloot is KLM van plan wifi in te voeren en lopen er tenders. ‘De beslissing is genomen, maar we moeten nog kijken voor welke partij we kiezen. We bekijken alle aanbieders,’ zegt Kreiken. Een tijdslijn wil hij nog niet geven. Er komt ook geen ‘massale vlootvernieuwing’ aan waarbij connectivity al vanuit de fabriek kan worden ingebouwd. Daarom moet goed gekeken worden wat de beste optie is voor inbouw in zowel de Boeing 737 als Embraer vloot. Aangezien bijna alle Europese bestemmingen gemixt door KLM en KLM Cityhopper ‘kan KLM niet anders dan wifi op beide toestellen aanbieden’. De maatschappij voorziet ook genoeg vraag naar internet op korte vluchten. ‘Zeker op de dagrand-verbindingen willen passagiers vaak nog even wat email afwerken,’ meldt Kreiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *