KLM gaat vliegen op frituurvet2 min leestijd

KLM 787-10 Dreamliner

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Als het om duurzaamheid gaat dan heeft de luchtvaart nog een hele weg te gaan. Alhoewel steeds meer maatschappijen diverse initiatieven opstarten om bijvoorbeeld de CO2-uitstoot te verminderen zet dat nog niet altijd zoden aan de dijk. KLM heeft een primeur door vluchten vanaf Schiphol deels te voorzien van biobrandstof. Deze brandstof, deels geproduceerd van frituurvet, moet de CO2-uitstoot van vluchten aanzienlijk verminderen.

Schiphol

Het aanbod van biobrandstof in de luchtvaart is nog beperkt, bovendien is deze vorm van brandstof duurder dan de traditionele variant. Volgens Pieter Elbers, President en CEO van KLM, is het gebruik van biobrandstof momenteel de meest effectieve manier om de CO2-uitstoot te verlagen. Om dit te bekostigen heeft KLM het Corporate BioFuel programma opgezet. Bedrijven betalen dan mee aan de inkoop van duurzamere kerosine.

KLM werkt hiervoor samen met het bedrijf Neste. Daardoor is het nu voor het eerst mogelijk dat deze brandstof via de huidige infrastructuur van Schiphol binnenkomt. In 2022 zal in Nederland een fabriek openen die biobrandstof gaat produceren voor onder andere Schiphol. Deze zal dan ook aangesloten worden op het netwerk van onze nationale luchthaven.

KLM biofuel
KLM kan nu biobrandstof tanken op Schiphol (Bron: KLM)

Fly Responsibly

KLM heeft onder de noemer ‘Fly Responsibly’ allerlei initiatieven te verduurzamen. Zo werd bijvoorbeeld alle gecompenseerde CO2-uitstoot verdubbeld van de vluchten geboekt tijdens de KLM Werelddealweken. Ook probeert de Nederlandse airline reizigers te stimuleren om de CO2-uitstoot de compenseren middels CO2ZERO. Bedrijven zijn uitgenodigd om de CO2-voetafdruk van hun reizen via het KLM Corporate BioFuel Programme te verminderen. Op flyresponsibly.klm.com kun je lezen wat KLM nog meer doet. Eerder schreven wij daar ook dit artikel over.

Om echt duurzaam te worden is echter nog een hele weg te gaan. Dat geldt overigens niet alleen voor KLM. Elektrisch vliegen zal bijvoorbeeld een grote invloed hebben. Maar de ontwikkeling van deze techniek zal nog jaren nodig hebben voordat op grote schaal toegepast kan worden.

KLM onderneemt diverse initiatieven om duurzamer te worden (Bron: KLM)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *