Is de InterContinental Ambassador status $200 waard?6 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Het behalen van een elite status bij een hotel loyalty programma is niet altijd even gemakkelijk. Alhoewel dergelijke programma’s er op het moment alles aan doen om loyale gasten te blijven aantrekken (bijvoorbeeld All Accor en Marriott Bonvoy). Er is echter ook een ‘gemakkelijke’ manier om een hotel status te krijgen. Voor $200 kun je bijvoorbeeld de InterContinental Ambassador status behalen. Maar is dat het geld waard?

Hotelstatus kopen

Het klinkt interessant: een hotel status kopen. Je hoeft dan niet een heel jaar bij een bepaalde keten verblijven om van ‘instap’ status naar een elite status te gaan. Bij een dergelijke loyalty status krijg je bijvoorbeeld privileges als kamerupgrades en standaard vroeg en/of later uitchecken. Allemaal zaken waar ‘normale’ gasten voor moeten bijbetalen. Het scheelt ook als je bijvoorbeeld niet vaak in hotels verblijft, maar toch graag van frequent traveler privileges wil genieten.

Een bepaald bedrag neerleggen is dan een snelle manier om toch zo’n status te bereiken. Een alternatief is overigens een status match of challenge. Daarvoor zijn verschillende optie. Hiervoor is het vaak wel belangrijk dat je al een elite status hebt bij een ander loyaliteitsprogramma. Zo kun je bijvoorbeeld je elite status van IHG matchen met Best Western. Er is sprake van status challenge als je een instant status kunt verdienen door binnen een bepaalde periode een minimum aantal nachten te verblijven.

InterContinental Ambassador

Een van de programma’s waar je een status kunt kopen is InterContinental Ambassador. Dat kost 200 Amerikaanse Dollar (166 euro) per twaalf maanden. Voor bestaande IHG Rewards Club leden is het ook mogelijk om 40.000 punten in te wisselen voor dit lidmaatschap. Daar krijg je natuurlijk wel een en ander voor terug. Hieronder de voordelen van de InterContinental Ambassador status:

 • Gegarandeerde kamerupgrade naar een hogere kamercategorie;
 • Gratis sneller internet;
 • F&B credit afhankelijk van het hotel waar je verblijft;
 • Gratis mineraalwater op de kamer;
 • Gegarandeerde late check-out tot 16.00 uur;
 • Eenmaal een gratis tweede weekendovernachting (bij een boeking van minimaal twee nachten);
 • IHG Platinum Elite status bij alle IHG merken.

Deze voordelen zijn ook geldig bij Regent Hotels & Resorts. Echter gelden de privileges tot 31 december 2021, daarna is Regent Hotels & Resorts geen onderdeel meer van het Ambassador programma. Verdere details lees je op de website van InterContinental.

Intercontinental Hotel Kuala Lumpur
InterContinental Hotel Kuala Lumpur, Maleisië (Bron: IHG)

Is InterContinental Ambassador echt $200 waard?

De vraag is natuurlijk of de InterContinental Ambassador status echt zijn geld waard is. Duidelijk is dat je wel van plan moet zijn om een aantal keer te gaan overnachten bij InterContinental of IHG Hotels om te kunnen profiteren van de voordelen. Op een enkele boeking de status aanschaffen heeft dan ook niet zoveel zin. Aan de andere kant: InterContinental Hotels zijn niet de goedkoopste.

De tariefverschillen tussen de verschillende kamercategorieën kunnen flink oplopen. Als het verschil tussen twee categorieën meer dan $200 of €166 is dan loont het dus al. Met de Ambassador status krijg je namelijk een gegarandeerde kamerupgrade. En de diverse suites in bijvoorbeeld het InterContinental Amstel Amsterdam (ook wel bekend als het Amstelhotel) gaan al snel richting de €1.000.Ben je dus van plan om vaker bij InterContinental te verblijven dan krijg je met de gratis upgrade dus zeker waar voor je geld.

InterContinental Amsterdam gezien vanaf de Torontobrug (Bron: Wikimedia Commons / Mtcv)
InterContinental Amsterdam gezien vanaf de Torontobrug (Bron: Wikimedia Commons / Mtcv)

De extra weekendovernachting is zeker ook best wat waard. Om nogmaals het voorbeeld te nemen van het Amstelhotel. Een tweede weekenddag kost als snel een paar honderd euro. Daarmee is de € 166 snel terugverdiend. Belangrijk om op te merken is wel dat voor de extra reward nacht een reservering van minimaal twee nachten nodig is. Bovendien kun je de gratis nacht alleen verzilveren met het ‘Ambassador Complimentary Weekend Night’ tarief. Dit doe je via je online IHG Rewards Club account.

Bonus: IHG Platinum Elite status

Een andere interessant voordeel is de bijbehorende IHG Rewards Club status. De Ambassador elite status slaat enkel op InterContinental. Maar de Platinum Elite status die je erbij krijgt is geldig voor alle IHG merken. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan Holiday Inn (Express), Crowne Plaza, Kimpton en Indigo. Een van de interessante privileges van deze status is de gratis kamerupgrade. Het verschil met de Ambassador status is wel dat dit privilege enkel op basis van beschikbaarheid wordt gegeven. Je bent dus wel afhankelijk van het hotel. Bij de Platinum Elite status krijg je ook 50% bonuspunten op je verblijf. Normaal zou je minimaal 40 nachten of 40.000 kwalificerende elitepunten moeten verdienen om deze status te krijgen. Dat kost natuurlijk veel meer geld.

Conclusie

Is de InterContinental Ambassador status echt zijn geld waard? De jaarlijkse bijdrage van $200 of €166 lijkt veel, maar je krijgt er ook veel voor terug. Zo veel dat gemakkelijk de jaarlijkse bijdrage overstijgt. Als je dus van plan bent om bij InterContinental en andere IHG merken te verblijven dan is de status zeker zijn geld waard. Dit komt alleen al door de gegarandeerde kamerupgrade bij InterContinental en de upgrade bij beschikbaarheid bij de andere IHG merken. De gratis extra weekendovernachting is, afhankelijk van het hotel, zeker ook flink wat waard. Alleen deze twee voordelen betalen zich al uit met de investering van $200 of €166 per jaar.

De ketens die onder de IHG paraplu vallen (Bron: IHG)
De ketens die onder de IHG paraplu vallen (Bron: IHG)

In sommige landen worden er door IHG in samenwerking met creditcardmaatschappijen ook betaalkaarten uitgegeven die recht geven op een elite status bij IHG. Bijvoorbeeld in de VS: hier kun je voor enkele tientallen dollars al een creditcard aanschaffen met de IHG Platinum Elite status. In Nederland en België is dat in mindere mate het geval. Toch is het mogelijk om met bijvoorbeeld American Express Platinum kaart verschillende elite status te krijgen. Bij de Platinum kaart krijg je bijvoorbeeld: Radisson Rewards Gold, Hilton Honors Gold, MeliáRewards Gold en Marriott Bonvoy Gold Elite.

De enige connotatie is dat dit jaar erg onzeker is als het om reizen gaat. Normaliter zou je natuurlijk wereldwijd gebruik willen maken van je status. Of je nu in Amsterdam, Londen, New York, Doha of Beijing bent. Het mooie van de aanmelding is echter dat je daarna meteen gebruik kan maken van alle voordelen. Voor nu zou het advies dus zijn om je pas aan te melden voor de Ambassador status kort voordat je gaat reizen.

Kortom, de InterContinental Ambassador status is zeker zijn geld waard. Het advies is echter om deze pas aan te schaffen vlak voordat je (weer) gaat reizen. Anders loop je wellicht het risico dat je betaalt voor een lidmaatschap waar je geen gebruik van kunt maken.

Voor alle actuele (beperkende) voorwaarden en regels kijk je op de website van IHG.

Reacties

 1. JdV zegt

  Als Spire Ambassador heb ik een prima status binnen IHG. Met 1 gratis weekend nacht heb ik de investering terugverdoend en de voordelen zijn zeer aantrekkelijk imo. Dus ik kan mij aansluiten bij deze conclusie.

 2. Boudewijn zegt

  Er zijn wel Creditcards waar je in Nederland IHG Platinum bij krijgt. De zwarte Amex bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *