Bestemmingstips: Ontmoet het echte Spanje in Zaragoza8 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Spanje kent tal van mooie bestemmingen om heen te reizen. Van de grote steden Madrid en Barcelona tot het kleinere Valencia, Malaga of Bilbao. Maar meer dan een bezoek waard is het schitterende en onbekendere Zaragoza. Op de bestemming Zaragoza maak je kennis met de mooie parels uit Spanje in een compacte stad.

Mijn reis in Europa

Begin 2022 reis ik vanuit Nederland naar de hoofdstad Roemenië. Ik verblijf een aantal dagen in het bijzondere Boekarest. Deze stad leent zich prima voor een citytrip en je kunt er in verschillende mooie hotels verblijven. Zelf mocht ik genieten van een verblijf in het Novotel Bucharest City Centre en het luxueuze The Marmorosch Bucharest, Autograph Collection. Hierna reisde ik door naar Madrid voor een overnachting alvorens naar Castelldefels te reizen. Hier verbleef ik in het betaalbare en prima Ibis Barcelona Castelldefels. Na een aantal dagen in dit gebied is het tijd door te reizen vanuit Barcelona naar Zaragoza met OUIGO. Een supersnelle en fijne treinverbinding tussen deze steden.

Zaragoza is vanuit Nederland niet direct verbonden. Wil je hier per vliegtuig heen reizen, dan zul je via bijvoorbeeld België of Frankrijk moeten reizen. Echter deze stad is ideaal te bereiken vanuit Barcelona of Madrid met de trein. Je kunt kiezen voor de maatschappij OUIGO of RENFE. Verschillende maatschappijen vliegen dagelijks vanuit de Nederlandse luchthavens naar Madrid of Barcelona. Je kunt kiezen uit Transavia, KLM, Vueling, Air Europa, Iberia of Ryanair. Reis je graag zonder zorgen naar Zaragoza, verzeker je reis dan. Dit doe je eenvoudig door met je reis te betalen met een American Express betaalkaart. Bij de betaalkaart zijn standaard verschillende verzekeringen inbegrepen, waarover je hier meer leest.

Reizen in Zaragoza

Ik arriveerde in Zaragoza met de trein. Je komt dan aan bij het station Zaragoza Delicias. Hierna reis je eenvoudig met de bus of taxi naar het centrum van de stad. In Zaragoza kun je het meeste eenvoudig te voet bereiken, maar op deze bestemming in Spanje kun je ook gebruikmaken van de tram of bus om de stad verder te ontdekken. Er zijn verschillende buslijnen en tramlijnen die je naar allerlei plekken kunnen brengen.

Station Zaragoza Delicias – Foto: InsideFlyer – Marco

Zaragoza ontdekken

Er zijn veel historische invloeden terug te vinden in de stad. De stad werd een eeuw voor Christus opgericht door de Romeinen en werd vernoemd naar Caesar Augustus. Vanaf de 8eeeuw werd de stad door de Moren ingenomen, waarna deze vanaf 1118 weer naar de Christenen ging. De stad kreeg toen de naam die nu het meest lijkt op Zaragoza, namelijk Caragoza.

Bestemmingstips: Ontmoet het echte Spanje in Zaragoza
Smullen op Plaza del Pilar.

De stad is erg authentiek en is niet overladen met massa’s toeristen. Je kunt voor een redelijke prijs ook verblijven in de stad en betaalt niet de hoofdprijs.  Zaragoza kent veel goede barretjes waar je heerlijke tapas kunt eten of van een versgeperste jus d’orange kunt genieten. Omdat deze bestemming erg compact is, kun je gemakkelijk vanuit een centraal gelegen hotel jezelf laten onderdompelen in het echte Spanje in Zaragoza. Zelf verbleef ik in het Ibis Styles Zaragoza, waarover je in deze review meer leest.

Uit de tijd van de Romeinen

In het oude centrum kom je eigenlijk de meeste bezienswaardigheden van de stad tegen. Je kunt hier met gemak een dag rondwandelen. Er zijn vijf historische plekken in de stad die je kunt bezoeken met één ticket voor een zeer schappelijke prijs, namelijk €7,-. Voor deze prijs kun je het gehele jaar door deze musea bezoeken. De musea zijn aangesloten bij de ‘Zaragoza Museos’ en het betreft de volgende vijf plekken:

  • Het Forum Museum: dit museum vind je onder Plaza de la Seo. Het forum was een belangrijke plek in de Romeinse tijd. Er zijn hier restanten te vinden uit deze tijd en er is informatie beschikbaar.
  • Het River Port Museum: dit museum is ook deels onder de grond te vinden en bevat restante van de havengebouwen uit die tijd.

Deze diashow vereist JavaScript.

  • De Public Baths Museum: de romeinse baden waren in die tijd te vinden in het centrum van de stad. Op deze plek maak je kennis met een bad uit de tijd van de Romeinen.
  • Het Theater museum: misschien wel het hoogtepunt van de vijf musea. Hier zijn de recentelijk gevonden restanten van een theater te aanschouwen. Binnen in het museum is een heleboel informatie over de restanten te vinden.
  • Pablo Garallo Museum: hier vind je een uitgebreide en gevarieerde verzameling van beelden en sculpturen van Pablo Gargallo.

Door een bezoek aan deze musea kom je veel te weten over het ontstaan van de stad en bezoek je verschillende mooie plekken in de stad.

Bestemmingstips: Ontmoet het echte Spanje in Zaragoza

Plaza de los Sitios

Niet zo ver uit het oude centrum vind je Plaza de Los Sitios. De verschillende aangrenzende straten beschikken over prachtige kolossale gebouwen met allerlei mooi sierwerk aan de gevels. Op het plein is een grote fontein te vinden en je kunt hier heerlijk genieten van de Spaanse zon en bijvoorbeeld picknicken. De locals zul je hier ook zeker treffen en ga gerust een tijdje op een bankje zitten en aanschouw hier het Spaanse leven.

Rondom het plein zijn architectonisch mooie gebouwen te vinden, evenals het Zaragoza Museum.

Deze diashow vereist JavaScript.

Wandel vanuit dit plein door naar Plaza de Santa Engracia. Een klein plein maar met goed licht een mooie plek voor een mooie foto van onder andere de Basílica of Santa Engracia kerk. Op de hoek vind je tevens het postkantoor waar je postzegels kunt kopen voor een kaartje naar huis.

Bestemmingstips: Ontmoet het echte Spanje in Zaragoza

Vanuit hier wandel je gemakkelijk verder over P.º de la Independencia. Er zijn verschillende mooie panden te vinden met daarin allerlei winkels. Je komt uiteindelijk uit bij Plaza España. Hier kun je de gezellige steegjes in wandelen waar leuke kroegjes en tapaszaakjes te vinden zijn. Stop bijvoorbeeld eens bij El Truco waar ze heerlijke verse tapas serveren.

Deze diashow vereist JavaScript.

Ridders en …

Net buiten het oude centrum vind je allerlei kerkjes die alleen al van de buitenkant het bezoek waard zijn. Denk aan Parish Church of San Pablo of Iglesia de San Felipe y Santiago el Menor.

Wandel je nog wat verder door dan kom je bij Aljafería Palace. Dit kasteel is gebouwd in de tweede helft van de 11e eeuw door Abu Jaffar al-Muqtadir. Het gebouw is kenmerkend voor de tijd van de taifas en een van de belangrijkste bouwwerken van de Moorse architectuur. Vanuit hier wandel je naar de rivier de Ebro. Op de achtergrond rijst de Basílica de Nuestra Señora del Pilar op.

Bestemmingstips: Ontmoet het echte Spanje in Zaragoza
Aljafería Palace

Basílica de Nuestra Señora del Pilar

Het hoogtepunt in Zaragoza is zeker een bezoek aan Basílica de Nuestra Señora del Pilar. Dit imposante bouwwerk is aan de Plaza del Pilar gevestigd. Het is een Rooms-Katholieke basiliek gebouwd tussen 1681 en 1872. De basiliek vereert Nuestra Senora del Pilar, gekend als Onze-Lieve Vrouw van de Zuil. Het is een bedevaartsoord met prachtige versieringen aan binnen- en buitenkant van de basiliek. Het bouwwerk is gebouwd in barokstijl en heeft vier grote torens.

In het midden is een grote koepel. De basiliek is voor een deel gratis te bezoeken, El Pilar niet. Echter kun je El Pilar in combinatie met een bezoek aan onder andere de Catedral del Salvador de Zaragoza boeken. Dit kost je in totaal €9,-. Boek je de verschillende onderdelen los, dan ben je duurder uit. Meer informatie over een bezoek kun je hier vinden.

Ben je in Zaragoza, dan is een bezoek aan El Pilar een must. Vanuit hier heb je een schitterend uitzicht over de kathedraal maar ook over het prachtige centrum en de Elbro. Bij de entree van de toren ga je met de lift omhoog en je kunt hier nog een stukje met een trap verder omhoog.

Bestemmingstips: Ontmoet het echte Spanje in Zaragoza

Catedral del Salvador de Zaragoza

Tot slot breng je een bezoek aan Catedral del Salvador de Zaragoza. De kathedraal staat ook bekend als Le Seo Cathedral.

Bestemmingstips: Ontmoet het echte Spanje in Zaragoza
Rivier de Ebro met op de achtergrond de toren van Le SEO.

Koop je een gecombineerd ticket met onder andere toegang tot El Pilar, dan betaal je €9,-. Koop je alleen toegang tot de kathedraal dan kost het je €7,- voor een volwassene. Er zijn ook gereduceerde prijzen voor kinderen, studenten of ouderen. Breng je een bezoek aan Le Seo, plan dan zeker voor een goed bezoek voldoende tijd in. Tijdens mijn verblijf in Zaragoza ben ik zo’n anderhalf uur binnen geweest. Met behulp van een audioguide kun je de verschillende kapelletjes bezoeken en kom je hier meer over te weten.

Deze diashow vereist JavaScript.

De ene kapel is nog mooier dan de ander en bijzonder om te zien. In het bouwwerk zijn allerlei bouwstijlen uit verschillende tijdsperiodes terug te vinden. Zo vind je er Gotische-, Mudejar-, barok- en neoclassicistische stijlen.

Bestemmingstips: Ontmoet het echte Spanje in Zaragoza
Muur in Mudejarstijl.

Als ik terugdenk aan Zaragoza dan denk ik terug aan mooie herinneringen. De stad is adembenemend en een bezoek meer dan waard. Je kunt hier zeker twee dagen doorbrengen en nog steeds je ogen uit kijken. Gedurende je verblijf op deze bestemming in Spanje kun je genieten van heerlijke tapas, drankjes en Zaragoza staat ook bekend om de Frutas de Aragón. Een snoepje gemaakt van gekonfijte vruchten met een laagje chocolade eromheen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Op ons YouTube-kanaal vind je ook een impressie van deze schitterende stad, ben je benieuwd? Kijk gauw verder.

Foto’s: InsideFlyer – Marco

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *