5 Vakantie Bespaar Tips4 min leestijd

5 Vakantie Bespaar Tips

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Het liefst gaan we er meerdere keren per jaar tussenuit. Helaas weten we allemaal dat reizen geen goedkope hobby is. Er zijn gelukkig een hele hoop mogelijkheden om op je vakantie een hoop geld te besparen. Meer plezier van je reis voor minder!

 

1. Zelf Samenstellen of Pakket Boeken?

Soms kan het een wereld van verschil uitmaken om zelf je vakantie samen te stellen. We weten we allemaal dat dit veel tijd en energie kost. Toch kan het met name bij grote rondreizen rendabel zijn om gewoon een losse ticket te boeken en op locatie het aanbod aan hotels te bekijken. Vooral in Aziatische landen is het aanbod enorm en het grootste gedeelte van kleine hotelletjes komt niet in het aanbod voor bij Nederlandse reisbureaus. De kwaliteit hoeft er echt niet minder om te zijn en soms is het zelfs zo dat de hotels die in pakketreizen zitten, verder van het strand liggen.

 

Dit principe geldt niet voor alle soorten reizen. Voor een weekendje naar Parijs kan het juist voordeliger zijn om een pakket te boeken. Binnen een pakket kan een hotel bijvoorbeeld dertig euro p.p.p.n. zijn, terwijl het hotel zelf de kamers aanbiedt voor negentig euro per nacht. Vergelijk daarom altijd de prijzen voordat je iets boekt. Wat biedt het reisbureau voor prijs? Wat voor prijs staat er op de website van het hotel zelf vermeld?

 

2. Pinnen in het Buitenland

Veel mensen weten niet wat ze nou eigenlijk betalen voor het opnemen van geld in het buitenland. Binnen de eurozone gelden geen extra kosten. Dat scheelt. Zodra je een opname doet buiten de eurozone (dus met vreemde valuta), dan betaal je een koersopslag van ongeveer 1% tot 1,5%. Dan kan het ook nog zo zijn dat jouw bank extra opnamekosten in rekening brengt. Ook kun je het beste gewoon je geld pinnen zodra je de grens over bent. Vreemde valuta vooraf bestellen kost uiteindelijk meer geld. Tot slot: zorg dat je het aantal pinmomenten zo laag mogelijk houdt en pin zo groot mogelijke bedragen.

 

3. Wees Open Minded (Reizen)

Ga je graag naar nieuwe plekken? Maakt de luchthaven van vertrek en aankomst je niet zoveel uit?  Vind je het niet erg om alleen handbagage mee te nemen? Indien je op alle drie de vragen ‘ja’ hebt geantwoord dan is dit een hele goeie tip voor je. De laatste jaren is er een enorme toenamen in budget airlines zoals Ryanair.nl, WOW Air, en Wizz Air (natuurlijk zijn er nog veel meer). Ideaal voor korte avontuurtjes en spotgoedkoop. Je kunt bijvoorbeeld kijken wat de vliegbestemmingen zijn vanaf luchthaven Bremen en daar je keuze op baseren. Woon je in Groningen dan kun je met de bus (publicexpress.nl) heel makkelijk reizen naar Bremen. Een kaartje kost tussen de negen en drieëntwintig euro. Vanaf Bremen vlieg je naar verschillende bestemmingen in Europa voor soms maar vijftig euro.

 

4. Wees Open Minded (Slapen)

Slaapplaatsen zijn een van de duurste dingen op reis. Heb je de smaak van het avontuurlijke reizen goed te pakken, dan kun je gaan couchsurfen (couchsurfing.org). Dit is een netwerk waar je voor een korte verblijfsduur op zoek kunt gaan naar een slaapplaats. Dat kan dus een bank zijn of een logeerkamer. Binnen dit netwerk is sprake van sociale controle. Door ervaringen en ontmoetingen aan te gaan, bouw je een profiel op waar mensen vervolgens hun waardering achter kunnen laten. Mensen die zich actief inzetten voor de community hebben vaak een hogere waardering en kunnen eerder als ‘vertrouwd’ worden beschouwd. Doe je dit voor de eerste keer en ben je nog wat onzeker, zoek dan iemand met een profiel die al langer mee draait in dit wereldje. Zeker de moeite waard om een keer te proberen omdat het een unieke manier is om de lokale cultuur te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.

 

5. Kortlopende of Doorlopende Reisverzekering?

Veel mensen laten zich door de prijzen afschrikken om een reisverzekering af te sluiten. Belangrijkste tip: ga nooit onverzekerd op reis. Er kan zoveel gebeuren tijdens je reis met je bagage of met jezelf. Je wilt gewoon niet op je langverwachte vakantie ook nog de stress hebben van bijkomende kosten. Een reisverzekering hoeft helemaal niet duur te zijn. Wanneer je twee keer of meer per jaar weg gaat, dan kun je al het beste een doorlopende reisverzekering afsluiten.

 

FBTO is een goed voorbeeld van een makkelijke en goedkope reisverzekering. Je kunt namelijk je modules aanzetten wanneer je ze nodig hebt en weer uitzetten wanneer je niet op reis bent. Een doorlopende reisverzekering heb je vanaf €2,19 per maand. Wanneer je dan je vakantie hebt geboekt, kun je bijvoorbeeld de module ‘annuleringsverzekering’ en ‘werelddekking’ aanzetten en de prijs wordt dan €6,13 per maand. Je betaalt pas voor die modules vanaf het moment dat je het gaat gebruiken. Het is zeker de moeite waard om verzekeringen te gaan shoppen. Sommige zorgverzekeraars bieden al een goede buitenland dekking. Dan hoef je alleen nog een reisverzekering voor je bagage of annulering als je dat wilt. Ook bieden veel banken korting aan op reisverzekeringen als je al een betaalrekening bij ze hebt.

Reacties

  1. Tweettweet zegt

    Leuk artikel! Twee dingen: ik pin meestal direct bij de winkel of het restaurant, dat is 15 cent per betaling. En is een reisverzekering echt nodig? In principe alleen verzekeren wat je niet zelf kan dragen. Dus zeker ziektekostendekking in het buitenland, maar voor mijn bagage heb ik het niet echt nodig (maar ik doe het toch, maar ben te lui om het op te zeggen :))

    • Susan Poeder zegt

      Ik heb twee keer meegemaakt dat ik door onvoorziene omstandigheden niet op reis kon. De eerste keer had ik geen reisverzekering en was ik de volledige reissom kwijt. De tweede keer had ik wel een verzekering en zou ik naar Thailand gaan. Toch wel fijn dat je zo 1400 euro terug krijgt van de verzekering wanneer je niet kunt gaan door bijvoorbeeld een begrafenis. Daar heb ik dus een annuleringsverzekering voor. En bagage verzekeren moet je alleen doen als je dure apparatuur hebt. Ziektenkosten is ook echt wel een must, dus all in all. JA. Ik zou zeker een doorlopende reisverzekering nemen, als je regelmatig op reis gaat. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *