Besparen op vluchten tot wel €18000,-? Zo doe je dat! – Deel 2

besparen op vluchten

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Waarschijnlijk heb je deel 1 eerder deze week op InsideFlyer NL voorbij zien komen, en nu zal ik jullie in dit tweede deel over het besparen op vluchten verder inlichten over hoe ik de resterende vluchten heb geboekt. Daarna volgt er een volledige kostenanalyse zodat jullie echt kunnen zien hoe het me gelukt is om zoveel geld te besparen op deze luxe vluchten. Dit is een reisje dat voor Jan modaal anders niet te betalen zou zijn. Ik hoop dat jij er ook wat aan hebt!

Besparen op vluchten: PVG-ICN-CGK met Asiana Airlines in Business Class

De meesten verklaren me voor gek omdat ik zoveel vlieg op een periode van 3 weken die eigenlijk als vakantie is bedoeld, maar ik zie het vliegen gewoon als leuk onderdeel van de hele trip! Via een omweg kom ik vanaf Oceanië in China terecht maar dan ben ik nog een heel eind van huis weg… Vandaar deze award die me een stukje dichter naar huis toe zal brengen.

In mijn Lufthansa account had ik nog zo’n 29.000 miles staan en ik ben aan de hand van de Meilenrechner site gaan kijken welke vluchten er mogelijk waren om van Shanghai richting Jakarta te vliegen. Een rechtstreekse vlucht was mogelijk, maar ik wilde weer eigenwijs doen en met een omweggetje vliegen door eerst naar Seoul te vliegen en vervolgens naar CGK.

besparen op vluchten
Zo’n handige tool die Meilenrechner van Lufthansa!

 

besparen op vluchten
Waarom zou ik rechtstreeks vliegen?

Alleen wilde de website van Lufthansa niet meewerken toen ik eenmaal naar award space begon te zoeken, dus heb ik wederom gebruik gemaakt van de United site die verdomd handig is om naar Star Alliance awards te zoeken. In tegenstelling tot American Airlines, waar het tot en met 21 maart een gekkenhuis was om nog awards te boeken door de aanstaande veranderingen, ligt op bij United (in dit geval Asiana Airlines) de beschikbaarheid helemaal open. Zelfs nu zijn er nog awards te boeken op deze route.

besparen op vluchten
Op de site van United is het makkelijk zoeken

Let wel op dat de United site je een verkeerd aantal miles laat zien voor een business saver award, want ik ga deze award niet met United miles boeken maar wel met Lufthansa miles en volgens de M&M award chart gaat deze vlucht me 35.000 miles kosten.

“Oh moment, daarnet schreef je dat je maar 29.000 miles had?!” Sh*t, wat nu? De resterende 6.000 miles zou ik nooit bij elkaar gespaard krijgen via uitgaven op mijn M&M kredietkaart waarmee ik het gros van m’n miles verdien, want hiervoor zou ik ruim 4.000 Euro moeten uitgeven en dat lukt me echt niet in zo’n korte periode. Een mileage run was ook geen optie, maar toen bedacht ik me ineens dat je bij Starwood (SPG) hotelpunten kunt omzetten naar air miles met een 1:1 conversie ratio! Dus ik heb toen onmiddellijk 6.000 Starpoints gekocht voor $ 175 and die meteen overgezet naar mijn Lufthansa account. Zo, nu heb ik wel genoeg miles om dit award ticket te boeken!

Jammer genoeg was deze award niet online te boeken op de site van Lufthansa terwijl ik beschikbaarheid zag op de site van United. Ik heb toen alle gegevens op papier gezet en naar het Lufthansa call center in de VS gebeld via Skype. Waarom weer naar de VS bellen? Ze zijn er in mijn ervaring vriendelijker en meer ervaren, niks is teveel moeite, terwijl de mensen in België soms niet eens weten waarover je het hebt en na 10 minuten wordt je automatisch afgesloten op een betaalnummer, kan aan m’n telecom provider liggen? Maar goed, een paar minuten later had ik mijn bevestiging!

besparen op vluchten
Business class seats zijn bevestigd op Asiana Airlines!

Ik had het geluk dat ik de precies stoelen kon reserveren op de vluchten die ik wilde vliegen, de reden hiervoor was dat ik een flink aantal vluchten ga nemen voor ik helemaal thuis ben en het moest allemaal netjes op elkaar aansluiten. Zoals je hierboven kan zien zal ik 2 keer op stoel 2K terecht komen, tijdens de eerste vlucht is dit op een 777-200 en de tweede vlucht is met een A330-300. Asiana is voor mij een totaal onbekende airline, dus ik ben benieuwd hoe ik het ga ervaren.

Besparen op vluchten: CGK-AUH met Etihad Airways in Business Class

Doordat ik voor mijn vluchten met Qatar Airways op de heenweg meer miles had uitgegeven dan gepland, kwam ik voor deze award flink wat miles tekort dus was ik met een plan op de proppen gekomen om nog even snel een mileage run van Amsterdam via de VS naar Sao Paolo te doen in een weekend maar door een samenloop van omstandigheden is dit er toen niet van gekomen…

Ik moest dus een andere manier bedenken om toch aan het benodigde aantal miles te komen, maar door een gebrek aan vakantiedagen zou het niet slim zijn om alsnog een andere mileage run te doen en de base fares van sommige routes waren trouwens veel té hoog om het mileage runnen interessant te maken. Dus opteerde ik er voor om miles aan te kopen bij American Airlines.

besparen op vluchten
Zowaar een rechtstreekse vlucht!

Het aankopen van de miles was duurder dan de geplande mileage run naar Sao Paolo, maar het was veel gemakkelijker en ik moest geen 3 dagen op een vliegtuig zitten om de miles bij elkaar te krijgen. Het enigste wat nodig was, waren een aantal muisklikken en het invullen van mijn kredietkaart gegevens. Ik had het geluk dat ik de miles kocht op het moment dat AA een promotie deed en ik krijg bij aankoop van 20.000 miles nog eens 7.000 miles extra! Na deze transactie had ik genoeg award miles in mijn AA account om een Etihad guest award te boeken van Jakarta naar Abu Dhabi in business class.

besparen op vluchten
Beschikbare Etihad Guest Awards

Jammer genoeg heeft Etihad laatst beslist om op deze route geen 777 meer te gebruiken, het toestel werd vervangen door een A320 dus ik ben benieuwd…

Besparen op vluchten: AUH-LHR-BRU met Etihad Airways in First & British Airways in Business Class

Onder het motto “save the best for last” heb ik de voor mij ultieme vliegervaring bewaard tot het laatste stukje op weg naar huis, want ook al vlieg ik op de heenweg op de A380 van Qatar Airways in first class, vind ik het vooruitzicht naar een First Class Apartment op de A380 van Etihad beter! Als een kind zo blij was ik toen ik deze award boekte!

De eerste vlucht gaat van Abu Dhabi naar London in Etihad First Class en na een layover op London Heathrow, waar ik zeker mijn vriend JD ga ontmoeten in één van de lounges, vlieg ik de laatste vlucht op British Airways in business class naar Brussel. Wat een manier om m’n verjaardagstrip te beëindigen!

besparen op vluchten
Ik kijk ZO uit naar deze vlucht!

Dit is waarschijnlijk één van de meest prestigieuze awards om te boeken, maar het was ook veruit de makkelijkste om te boeken. Via de website van Etihad kan je namelijk heel gemakkelijk checken of er Guest Awards beschikbaar zijn voor de vlucht van jouw keuze, meer uitleg daarover kan je terug vinden in een eerder geschreven artikel wat specifiek handelt over dit onderwerp.

Kostenanalyse

Nu je gelezen hebt hoe je kan besparen op vluchten ben je waarschijnlijk wel nieuwsgierig wat deze vluchten me gekost hebben en hoe ik al de miles bij elkaar heb verzameld. Hoog tijd om in mijn boekhouding te duiken en jullie een kostenanalyse te geven met een gedetailleerd overzicht van alle betaalde miles, taksen en andere kosten die ik heb gemaakt om te besparen op vluchten die hier boven allemaal vermeld staan.

Je zal uiteindelijk zien dat de kost misschien hoog ligt, wat natuurlijk afhankelijk is van jullie eigen budget, maar dat ik toch flink wat geld heb uitgespaard als je ziet wat ik er voor terug krijg want ik vlieg grotendeels in business of in first class rond de wereld met uitzondering van een paar vluchten in economy class.

Wat nu volgt is een opsomming van de manieren waarop ik de miles heb verdiend:

 • Kost van mijn mileage run naar Honolulu was 416 euro en leverde me 36.048 AA miles op;
 • Kost van m’n maffe 7daagse mileage run was 1268 euro en leverde me 80.100 AA miles op;
 • Aankoop van 27.000 AA miles kostte 539 euro;
 • Resterende aantal AA miles van vorig jaar bedroeg 14352 miles;
 • Lufthansa miles zijn allemaal verdiend met mijn Miles & More American Express kaart, behalve de 6.000 SPG punten die ik kocht voor 155 euro;
 • United miles kostten me enkel tijd.

Nu heb je een idee wat ik heb moeten doen om de miles te verdienen, maar jullie weten nog steeds niet hoe ik heb kunnen besparen op vluchten. Wel laat ik nu uit de doeken doen wat ik betaald heb voor alle award tickets qua miles en taksen tijdens het boeken:

 • Qatar Airways First & Business class voor 70.000 AA miles plus 111 euro taksen
 • Thai Airways Economy class voor 17.500 UA miles plus 23 euro taksen
 • Qantas Business class voor 17.500 AA miles plus 66 euro taksen
 • Air New Zealand Economy & Business class voor 52.000 M&M (Lufthansa) miles plus 60 euro taksen
 • Asiana Business class voor 35.000 M&M miles en 77 euro taksen
 • Etihad Business class voor 30.000 AA miles en 1,28 euro taksen
 • Etihad First class & British Airways Business class voor 40.000 AA miles en 85 euro taksen

Totaal uitgegeven AA miles = 157.500
Totaal uitgegeven M&M miles = 87.000
Totaal uitgegeven UA miles = 17.500
Totaal uitgegeven aan taksen = 423,28 euro

Als je dan alle cijfers netjes en overzichtelijk in een spreadsheet zet, dan kan je zien dat ik een totaal heb uitgegeven van 2378 euro om al mijn benodigde miles bij elkaar te krijgen.

besparen op vluchten
Totale uitgave van 2801,28 euro voor miles & taksen

Nu gaat het écht interessant worden, want ik heb jullie alleen nog maar laten zien wat ik heb uitgegeven aan miles en het boeken van al die leuke award tickets, maar nog steeds heb ik niet laten zien hoeveel je in totaal kan besparen op vluchten… Op het moment dat ik elk ticket heb geboekt, heb ik meteen via de site van de airline zelf of via een OTA (Online Travel Agency) de prijs opgezocht van een revenue ticket, met andere woorden hoeveel een ticket me zou kosten als ik er zo zou voor betalen.

De prijzen van de revenue tickets staan in de kolom “Cost” en zijn allemaal vermeld in euro!

besparen op vluchten
Alle vluchten bij elkaar zouden bijna 21.000 euro kosten!

Dus als je dan wat simpel rekenwerk gaat doen en het bedrag wat ik heb uitgegeven (2801,28 euro) aftrekt van het totaal aan revenue tickets (20.789 euro), dan kom je op een bedrag van 17.987,72 euro wat ik heb uitgespaard! Ja dat lees je goed, bijna 18.000 euro besparen op vluchten, zo doe je dat dus! Zoals je hebt kunnen lezen in deze tweedelige serie is het dus mogelijk om op lange termijn geld uit te sparen door miles te verzamelen. Let er wel op dat je niet te lang op miles blijft zitten in verband met mogelijke devaluaties waardoor je miles van de ene op de andere dag ineens veel minder waarde kunnen hebben.

Je zal mij niet zo snel over “gratis” reizen of vluchten horen spreken, want overal is een kost aan verbonden maar er zijn legio mogelijkheden om te besparen op vluchten!

Reacties

 1. Sander zegt

  Je Etihad vlucht valt mee: het is geen Airbus A320 maar een A330-200. Een prima business class product!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *