Introductie: Human Factors in de Luchtvaart

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Een bekende luchtvaart quote is ‘The Engine Is The Heart Of An Airplane, But The Pilot Is Its Soul’. Hoe geavanceerd vliegtuigen vandaag de dag ook zijn, er is nu altijd nog menselijke kracht nodig om een vliegtuig te laten vliegen. Maar waar mensen zijn, gebeuren ook fouten, zelfs in een streng gecontroleerde vliegtuig omgeving.

In de luchtvaart heten alle elementen die met ‘mensen’ te maken hebben, Human Factors. Dit is vrij vertaald ‘waar mens en machine’ samenkomen. Bijna 75% van de ongelukken in de luchtvaart worden door de mens veroorzaakt, zoals de Germanwings vlucht 925, Asiana vlucht 214 in San Francisco en misschien wel de bekendste crash in de luchtvaartgeschiedenis, de crash op Tenerife tussen KLM en Pan Am.

De komende tijd kan je deze onderwerpen verwachten:

  • Human Error types
  • Fatigue Management
  • Safety/Just Culture
  • Crew Resource Management
  • Culturele factoren in de cabine

Human factors spelen niet alleen een belangrijke rol in de cabine, maar bij luchthavens, luchtverkeersleiders en vliegtuigmonteurs wordt er steeds meer aandacht geschonken aan dit onderwerp om zo de kans op een ongeluk te verkleinen.
In deze serie van artikels behandel ik verschillende onderwerpen die onder de Human Factors paraplu vallen en een beter inzicht geven in vliegveiligheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *