Etihad Guest Awards Boeken

Picture courtesy of Etihad Airlines

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Eén van de beste manieren om momenteel miles van American Airlines (AA) te besteden, is niet door ze bij AA zelf in te wisselen maar door ze te gebruiken voor het boeken van een Etihad Guest Award in business of first class. Zeker het redeemen voor een enkele reis in de Etihad First Class Apartments op a A380 is een koopje voor 40.000 miles! Maar let er wel op dat deze tarieven gaan veranderen ten gevolge van de wijzigingen die American Airlines in het AAdvantage loyalty programma gaat doorvoeren.

Voor degenen die nog niet bekend zijn met de manier waarop je kan zoeken naar beschikbaarheid van zulke awards en de manier waarop je deze tickets kan boeken, zal ik in dit artikel een zo goed mogelijke uitleg proberen te geven aan de hand van twee voorbeelden die ik zelf heb geboekt voor een vakantie later dit jaar.

Voorbeelden

In mijn geval was ik op zoek naar volgende vluchten tijdens een trip die ik voor mijn 40ste verjaardag ga maken in de maanden april en mei:

 • Etihad business class vlucht van Jakarta (CGK) naar Abu Dhabi (AUH) op 13 mei
 • Etihad first class vlucht van AUH naar London (LHR) op 14 mei

De reden dat ik twee aparte award vluchten boek is heel simpel, of misschien niet want het hangt er maar vanaf hoe je het bekijkt. Ik heb heel onlogisch mijn reis achterste voren geboekt… Huh?! Ik ben begonnen met het boeken van mijn eindbestemming gedurende een trip van 3 weken en nadien alles richting vertrekpunt ingevuld. Volgen jullie me nog?

Het komt er op neer dat ik mijn first class vlucht heb geboekt alvorens ik wist hoe ik op de terugweg in Jakarta en Abu Dhabi terecht zou komen. Pas nadien heb ik mijn vlucht geboekt van CGK naar AUH en heb er toen ook bewust voor gekozen om een stopover van 24 uur in te lassen. Omdat ik gebruik maak van 2 verschillende boekingen, heb ik ook 2 keer het recht om gebruik te maken van de chauffeur service.

Award Charts

Voor je begint met het boeken van zo’n Etihad Guest Award, moet je weten dat de award charts van American Airlines gaan veranderen vanaf 22 maart 2016! Tot en met 21 maart kan je nog award vluchten boeken aan het oude tarief ook al is je vlucht pas na deze datum. De huidige partner award charts zijn te vinden op deze link. De nieuwe partner award charts die dus geldig zijn als je boekt vanaf 22 maart kan je terug vinden op deze link.

Op beide pagina’s kan je helemaal onderaan de zogenaamde “region definition” zien die je vertelt tot welke regio een land behoort. Waarom is dit belangrijk? Omdat het aantal benodigde miles voor een award ticket wordt berekend aan de hand van de verschillende regio’s.

Indien ik dan kijk naar de vlucht van CGK naar AUH, dan kan ik zien dat CGK behoort tot “Asia Region 2”. De vreemde eend in de bijt is toch wel het eiland Guam, waarvan je zou denken dat het bij de regio US & Hawaii hoort?

Asia Region 2
Asia Region 2

AUH vind ik terug in de regio “Middle East & Indian Subcontinent”.

Alle landen die behoren tot "Middle East & Indian Subcontinent"
Alle landen die behoren tot “Middle East & Indian Subcontinent”

Om het aantal benodigde miles te weten te komen, hoef je enkel naar boven te scrollen op dezelfde pagina en dan de regio open te vouwen van waaruit jouw vlucht vertrekt. Aangezien ik zal vertrekken vanuit CGK naar Middle East / Indian Subcontinent, dan is er te zien dat een vlucht in business class mij 30.000 AA miles zou kosten plus de eventuele taksen.

Etihad Guest Awards Boeken - Asia Region 2 Required Miles Pre Changes
Overzicht van het benodigde aantal miles voor vluchten vanuit Asia Region 2

Als ik dan ook kijk naar de award chart voor mijn andere vlucht uit het voorbeeld wat ik eerder gaf, dan kan je op de award chart lezen dat een vlucht in first class van AUH naar LHR (Europe) maar 40.000 miles kost!

Etihad Guest Awards Boeken - Middle East & Indian Subcontinent Required Miles Pre Changes
Overzicht van het benodigde aantal miles voor vluchten vanuit Middle East & Indian Subcontinent

Helaas veranderen de bovenstaande tarieven en indien ik mijn vluchten zou boeken vanaf 22 maart, ook al vlieg ik op dezelfde data, dan zou ik het volgende aantal miles kwijt zijn.

Etihad Guest Awards Boeken - From Asia Region 2 to Middle East Post Changes
CGK-AUH in business class voor 40.000 ipv 30.000 miles!
Etihad Guest Awards Boeken - From Middle East to Europe Post Changes
AUH – LHR in first class voor 62.500 ipv 40.000 miles!

Het mooie is dat je aan deze vluchten eventueel nog extra segmenten kan toevoegen. Zo heb ik bijvoorbeeld aan mijn vlucht van AUH-LHR nog een segment naar BRU toegevoegd met British Airways in business class. Dus ik vlieg dan AUH-LHR-BRU voor 40.000 miles.

AUH-LHR-BRU in first en business class op 1 award ticket!
AUH-LHR-BRU in first en business class op 1 award ticket!

Er zijn talloze mogelijkheden met dit soort award tickets om de meest krankzinnige routes in elkaar te zetten, maar een vereiste hiervoor is wel dat je de zogenaamde “routing rules” goed kent!

Beschikbaarheid

De gemakkelijkste manier om te checken of er stoelen beschikbaar zijn die je kan boeken met AA miles is door naar de “Book flights with miles” site te gaan van Etihad en daar jouw verschillende parameters in te geven. Je moet het vertrek- en eindpunt invullen, retour of one way kiezen, datum selecteren en vervolgens aanduiden in welke klasse je wenst te vliegen.

Etihad Guest Awards Boeken - Search Business Class
Moeilijker dan deze velden invullen is het niet!

In sommige gevallen krijg je na het klikken op “Search flights” een waarschuwing dat je moet inloggen met jouw Etihad Guest Login om te kunnen boeken met miles, maar we willen helemaal niet met Etihad miles boeken, maar met AA miles en daarom klik je gewoon op “Proceed Without Logging In”.

Etihad Guest Awards Boeken - Proceed without logging in

Na een paar seconden verschijnen de resultaten en de kolom waar je op moet letten is degene met de titel “GuestSeat“, want dat zijn de awards die je via American Airlines kan boeken.

Etihad Guest Awards Boeken - Select business class flight
Nog genoeg beschikbaarheid op de door mij gekozen datum

Het enigste nadeel aan deze route is dat Etihad heeft besloten om er geen gebruik meer te maken van hun 777 toestellen maar met een Airbus A330-200 (332).

Etihad Guest Awards Boeken - Business class flight details
Jammer genoeg geen 777!

In sommige gevallen is er geen beschikbaarheid en dit is dan onmiddellijk te zien in de resultaten die verschijnen. In onderstaand voorbeeld is er geen GuestSeat meer vrij op vlucht EY471, maar wel op een eerdere vlucht dezelfde dag.

Etihad Guest Awards Boeken - Business class flight sold out
GuestSeat sold out!

Om terug te komen op de tweede vlucht die ik eerder aanhaalde, de vlucht in de Etihad First Class apartments op de A380 (de kers op de spreekwoordelijke verjaardagstaart). Deze is op dezelfde manier te zoeken, alleen is er momenteel veel minder beschikbaarheid omdat ik vermoed dat iedereen met een overschot aan AA miles deze vluchten aan het boeken is. Ik heb tijdens het schrijven van dit artikel gezocht naar stoelen tot eind mei en heb er maar een zestal gevonden… Vlug zijn is dus de boodschap!

Etihad Guest Awards Boeken - First Class Sold Out
Helaas pindakaas! Volledig uitverkocht!

Hoe te boeken?

De procedure om deze award tickets te boeken is even gemakkelijk als het zoeken naar beschikbaarheid. Het enigste wat je moet doen is bellen… Huh waarom bellen en niet gewoon online boeken? Omdat deze award vluchten niet online te boeken zijn via de site van American Airlines. Daarom zal er geen “phone booking fee” aangerekend worden als je belt!

Ik vertik het trouwens om naar call centers in België of Nederland te bellen want om eerlijk en cru te zijn, de service daar is bagger! Voor het boeken van AA awards heb ik 3 vaste nummers die ik gebruik:

 • AA USA Platinum Desk +1 800 843 3000
 • AA Reservations Australia +61 2 9101 1948
 • AA Reservations UK +44 20 7660 2300

Als ik een tip mag geven voor het bellen naar internationale nummers, dan zou het wel het gebruik van Skype zijn. Tuurlijk zijn er gewone telefoonabonnementen met goedkope tarieven naar het buitenland, maar ik zweer bij mijn Skype abo’s. Voor de VS betaal ik nog geen 6 euro per maand voor “unlimited calls” naar zowel vaste als mobiele nummers.

Etihad Guest Awards Boeken - US Skype Subscription

Hetzelfde geldt voor Australië, ook hiervoor heb ik een maandelijks Skype abonnement wat zo goed als niks kost!

Etihad Guest Awards Boeken - Australie Skype Subscription

“Waarom bel je in godsnaam naar Australië om een American Airlines award te boeken?” hoor ik jullie denken, wel omdat de collega’s in de VS dikwijls geen beschikbaarheid kunnen zien voor Etihad Guest Awards! Bij het boeken van beide tickets had ik meteen succes in Australië en ze zijn er supervriendelijk! Tijdens m’n laatste boeking kwam ik zelfs terecht in een call center op Fiji, zij was ook verbaasd dat ik hen belde.

Doe jezelf een plezier en schrijf op voorhand op wanneer je wil vliegen, welk vluchtnummer en vooral van waar naar waar. Zorg er ook voor dat je jouw account nummer van American Airlines bij de hand hebt en natuurlijk je kredietkaart voor het betalen van de kosten. De mensen zijn erg behulpzaam aan de telefoon en de boekingen worden vlot gemaakt.

Voor mijn award ticket van CGK naar AUH in business class betaalde ik 30.000 miles en amper 11 euro aan bijkomende kosten, terwijl ik voor mijn first class award van AUH naar LHR en BRU 40.000 miles betaalde en 85 euro aan kosten!

Vergeet niet om de boeking referenties op te schrijven want je krijgt er namelijk twee, eentje van American Airlines en eentje van Etihad. Die laatste zal je nodig hebben voor het kiezen van je stoel. Kort na het maken van de boeking zal je ook een email ontvangen waarin staat dat het award ticket de status “on request” heeft, dit zal ook te zien zijn op de site en in de app van AA. Nu is het een kwestie van geduld hebben want het zal een aantal dagen duren voor de status van je ticket verandert naar “ticketed”.

Er is dus geen reden tot paniek! Het ticket bij Etihad wordt via AA aangevraagd en heeft gewoon een aantal dagen nodig en je ontvangt vanzelf per email de bevestiging. Vanaf het moment dat je het e-ticket hebt ontvangen, dan je verder met het kiezen van de stoelen.

Stoelen

Na het ontvangen van het e-ticket kan je dus via de Manage My Booking pagina van Etihad een stoel uitkiezen voor de geboekte vlucht.

Etihad Manage My Booking
Etihad Manage My Booking

Na het inloggen, kan je in het menu kiezen voor “Add Baggage / Seats” en dan krijg je nadien de layout van het vliegtuig te zien en kan je een stoel vastleggen.

Etihad Guest Awards Boeken - Select Seats

Soms gebeurt het wel eens dat je de volgende error te zien krijgt:

Etihad Guest Awards Boeken - Booking cannot be changed online

Hiervoor zijn 2 oplossingen… Ofwel bel je naar Etihad, geeft je boeking referentie door en regelt het via de telefoon. Maar ik heb ook goede ervaring via Twitter, zo heb ik de stoel van mijn business class vlucht weten te verzekeren.

Chauffeur Service

Het mooie van Etihad is dat ze, net als Emirates, een chauffeur service aanbieden aan passagiers die vliegen in business of first class. Alle informatie over het boeken van deze service en of je aanspraak kunt maken op deze dienst, is terug te vinden op deze pagina.

Je hoeft enkel de boeking referentie en naam in te vullen en dan op “Book chauffeur” klikken.

Etihad Guest Awards Boeken - Book Chauffeur Service
Boeking referentie en naam invullen…

Je wordt dan verder geleid naar een formulier waar je dient aan te vinken waar je een chauffeur wil reserveren en vervolgens klik je op “Continue to input fields”.

Etihad Guest Awards Boeken - Chauffeur Service Details
Kiezen waar je gebruik wilt maken van de service

Op de volgende pagina moet je de contactgegevens invullen, deze bestaan uit het telefoonnummer waarop je tijdens jouw reis te bereiken zal zijn en een email adres. Nadien wordt je gevraagd om de details van jouw bestemming in te vullen.

Etihad Guest Awards Boeken - Chauffeur Service Booking Confirmation
Simpeler kan niet!

Na het bevestigen van alle gegevens zal je een email ontvangen met daarin in alle details van de reservaties. Deze email komt normaal gezien instant, maar als je binnen de 24 uur geen bevestiging krijgt, neem dan even telefonisch contact op met een van de Etihad call centers om het alsnog vast te leggen.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen is het dus absoluut niet moeilijk om een Etihad award te boeken met miles van American Airlines en hopelijk kunnen jullie in de toekomst eens genieten van de beste airline van 2016. Ik weet dat ik nu al aan het aftellen ben naar mijn vluchten in mei!

A380 First Class Apartments cabine
A380 First Class Apartments cabine

Zijn jullie van plan om AA miles nog in te wisselen aan het oude tarief voor een Etihad vlucht? Of heb je recent een award vlucht gehad met Etihad? Aarzel dan niet om het ons te laten weten via een reactie op dit artikel of via het forum van Insideflyer.

 

Reacties

 1. gast M zegt

  Hi lionell, top artikel! Mag je ook Delhi, Abu Dhabi, London voor 40k miles boeken en aanvullende de vlucht naar Brussel verzoeken? Of is er een maximum van 2 vluchten op dit award ticket?

  Gr

  • Lionell Jansen Lionell Jansen zegt

   Hi! Bedankt voor het compliment! 🙂
   Als ik me niet vergis dat mag je volgens de routing rules van American Airlines geen “third region” aan doen, maar in jouw gevoel vlieg je van Delhi naar Abu Dhabi (allebei gelegen in de regio Middle East / Indian Subcontinent) naar London en Brussel, dus in theorie doe je maar 2 verschillende regio’s aan en zou het moeten kunnen. Zelf heb ik zo’n award nog niet geboekt, maar ik weet zeker dat iemand als @WorldTraveller13 of Sanne op het IF.nl forum hierop antwoord kunnen geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *