Besparen op vluchten tot wel €18000,-? Zo doe je dat! – Deel 19 min leestijd

besparen op vluchten

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Indien je mijn vorige artikel over mijn reisplanning voor 2016 hebt gelezen, dan weet je dat ik een flink aantal vluchten heb geboekt voor een 3 weken durende vakantie met als bestemmingen Bali, Auckland, de Cook Eilanden en Abu Dhabi. Al deze vluchten zijn geboekt door gebruik te maken van miles van American Airlines (AA), Lufthansa (LH) of United Airlines (UA). In een tweedelig artikel zal ik jullie laten zien welke vluchten ik heb geboekt, hoe deze geboekt zijn, welke miles ervoor gebruikt zijn en hoe je zo 18000 Euro kan besparen op vluchten indien ik ze als normale revenue tickets zou hebben geboekt.

Wat nu volgt is een klein overzicht van de verschillende vluchten, nadien volgt een gedetailleerde uitleg over de manier van boeken en hoe ik dat ervaren heb:

 • Paris (CDG) – Doha (DOH – Bali (DPS) met Qatar Airways in First & Business Class
 • Bali (DPS) – Bangkok (BKK) – Perth (PER) met Thai Airways in Economy Class
 • Perth (PER) – Melbourne (MEL) – Auckland (AKL) met Qantas in Business Class
 • Rarotonga (RAR) – Auckland (AKL) – Shanghai (PVG) met Air New Zealand in Economy & Business Class
 • Shanghai (PVG) – Seoul (ICN) – Jakarta (CGK) met Asiana Airlines in Business Class
 • Jakarta (CGK) – Abu Dhabi (AUH) met Etihad Airways in Business Class
 • Abu Dhabi (AUH) – London (LHR) – Brussel (BRU) met Etihad Airways in First Class en British Airways in Business Class
besparen op vluchten
Een overzicht op de wereldkaart van alle award vluchten

Besparen op vluchten: CDG-DOH-DPS met Qatar Airways in First & Business Class

Geloof het of niet maar dit was één van de moeilijkste award tickets om te boeken van alle vluchten die ik hierboven vermeld heb. Mijn intentie was om met Cathay Pacific (CX) in business class van Europa naar Bali te vliegen, maar absoluut nergens kon ik beschikbare award tickets vinden bij Cathay, ik werd er helemaal gek van! Ik ben en blijf een Hollander dus als ik geld kan besparen op vluchten, ook al is het niet altijd even makkelijk maar de aanhouder wint! Uiteindelijk ben ik naar andere airlines beginnen te kijken en zo kwam ik bij Qatar Airways terecht aangezien zij verschillende routes vanuit Europa naar Zuidoost-Azië vliegen. Maar zelfs het boeken van een award vlucht bij hen bleek een moeilijke opdracht…

Ik had op voorhand allerlei scenario’s opgezocht via de website van British Airways waar je heel makkelijk naar award space kan zoeken van OneWorld partners van American Airlines. Ik zou namelijk AA miles gaan gebruiken om dit ticket te boeken. Allerlei vluchten werden gevonden met genoeg opties vanuit Brussel, Düsseldorf, Frankfurt, London, Manchester of zelfs München.

besparen op vluchten
Blijkbaar heb ik op tijd geboekt, want is er geen award space meer!

Ik had letterlijk op papier verschillende routes opgeschreven waarvan ik op de BA site beschikbaarheid kon vinden en aan de hand daar van heb ik naar American Airlines gebeld…

besparen op vluchten
Genoeg mogelijkheden zou je zo denken…

Eerst probeerde ik om de AA Platinum Desk te bellen in de VS maar de wachttijd was daar véél te lang en ik had geen zin om zo lang in de wacht te hangen ondanks het feit dat ik belde via Skype en het me geen drol kostte, maar ja weinig geduld weet je wel. Uiteindelijk heb ik naar het call center in Engeland gebeld en had het geluk om daar iemand te treffen die van aanpakken wist!

Vluchten vanaf Brussel werden meteen van de lijst geschrapt want daar was volgens hem geen enkele seat meer vrij om als award te boeken, ondanks het feit dat ik die dus wel zag op de site van British Airways. Ook geen geluk met vluchten vanaf Düsseldorf of Frankfurt… K*t met peren! Vanaf Frankfurt had mooi geweest omdat Qatar op die route de nieuwe A350 inzet.

De kerel aan de andere kant van de lijn had ondertussen door waar ik naar op zoek was en bood zelf aan om in zijn systeem te zoeken naar mogelijkheden voor een award ticket op Qatar Airways. Plotseling kwam ie op de proppen met een vlucht vertrekkende vanuit CDG naar DOH en nadien een aansluitende vlucht naar DPS. “Ja! Die moet ik hebben!”, dacht ik bij mezelf toen het aan de andere kant klonk: “That will be 70.000 miles sir…”, “Euh what? I thought a business class award was 52.500 miles?”. Ik was volledig uit m’n lood geslagen na het horen van het aantal miles tot ie me vertelde dat de vlucht van Parijs naar Doha in First Class zou zijn op de A380 van Qatar Airways!

besparen op vluchten
CDG-DOH in first class, DOH-DPS in business class!

Mja wat zou ik doen… Het is een flinke hap meer miles dan gepland, maar aangezien er bijna geen beschikbaarheid was voor andere award tickets moest ik een keuze maken. De AA medewerker bood me nog aan om het ticket voor 5 dagen op hold te zetten, maar ik had niet langer dan 5 seconden nodig om hem van antwoord te dienen en hem te bevestigen dat het ticket geboekt mocht worden. Op deze manier zou ik wel minder miles overhouden voor andere awards, maar dat was iets wat ik later wel zou oplossen.

Besparen op vluchten: DPS-BKK-PER met Thai Airways in Economy Class

De manier waarop de miles voor deze award bij elkaar heb verzameld is eigenlijk wel grappig, of misschien zelfs wel slim want deze miles hebben mij niks gekost! Jaren geleden heb ik me ingeschreven voor een online enquêteprogramma waarmee ik United miles kon verdienen. De enigste voorwaarde voor deelname hieraan was dat je een adres in de VS had, nu heb ik dat niet maar ik werk voor een Amerikaans bedrijf met hoofdzetel in… jawel de VS, dus kan je al raden wat ik gedaan heb? Precies! Het adres van het Amerikaanse kantoor opgegeven en nadien gebruik gemaakt van een VPN connectie naar Amerika en zo alle enquêtes ingevuld!

Dit award ticket kostte 17.500 United miles en bedenk dan even dat ik voor elke ingevulde enquête 50, 60 of 110 UA miles kreeg, dat is dus een gemiddeld aantal miles van 73 per enquête… Deel 17.500 door 73 en dan kom je op 240 uit! Ja dat lees je goed, ik heb 240 keer vragen zitten beantwoorden voor dit ticket en daar bovenop moest ik 25,30 US Dollar betalen aan taksen.

Hoeveel tijd is hier in gaan zitten? Elke survey nam tussen de 5 en 20 minuten in beslag en was heel makkelijk in te vullen via m’n iPad. “Tering wat een hoop tijd ben je dan kwijt!” Misschien wel, maar als je zit te wachten op een bus, op de trein zit of zelfs op de WC zit… wat ga je dan doen? In je neus zitten peuteren? Dan vul ik liever nog een enquête in om miles te verdienen!

besparen op vluchten
Waarom zou je rechtstreeks vliegen?

Bali en Perth liggen niet zo heel ver van elkaar en er zijn legio mogelijkheden om er te komen, zelfs met een low cost carrier als Air Asia zijn super goedkope tickets te boeken, maar ik wilde m’n United miles gebruiken voor ze zouden vervallen. Deze vluchten zullen worden uitgevoerd door Thai Airways en ik zit dus in economy class, maar dat maakt me niet zoveel uit want zo heb ik vorig jaar 7 dagen de wereld rondgevlogen tijdens een lange mileage run. Ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig hoe de vluchten op de 777-300 en 787 Dreamliner zullen verlopen, ik hoop alleen dat ik exit row seats kan bemachtigen voor beide segmenten!

Besparen op vluchten: PER-MEL-AKL met Qantas in Business Class

Aangezien ik met de voorgaande vluchten in Perth terecht zou komen, moest ik nog steeds een aantal vluchten nemen om mijn reis richting de Cook Eilanden verder te zetten. Ik had een redelijke voorraad AA miles en toen ik op de OneWorld Route Mapper tool aan het neuzen was, kwam ik een mogelijke route tegen om vanaf Perth richting Melbourne te vliegen en vervolgens door te vliegen naar Auckland. Al deze vluchten worden uitgevoerd door Qantas, wat een partner is van American Airlines.

besparen op vluchten
Over vliegen Down Under gesproken!

Het enige wat ik moest doen was inloggen in mijn AA account om zo een zoektocht te beginnen naar een award ticket voor deze route en ik werd aangenaam verrast toen ik zag ik dat ik voor maar 17.500 AA miles met Qantas in business class kon vliegen! De taksen die ik moest betalen vielen mee, amper 74 US Dollar! Deze vluchten zijn trouwens nog steeds te boeken volgens de site van American Airlines, want als je nu kijkt zie je de volgende vluchten:

besparen op vluchten
Er is nog steeds beschikbaarheid!

Om dit ticket te boeken heb ik dus geen enkel telefoontje hoeven te maken, want alles kon héél gemakkelijk online geboekt worden.

Besparen op vluchten: RAR-AKL-PVG met Air New Zealand in Economy & Business Class

Deze route moet één van de zogenaamde “sweet spots” zijn op de award chart van het Miles & More loyaltyprogramma van Lufthansa. Je betaalt namelijk relatief weinig miles voor de afstand die je gaat vliegen. Ik was zelfs verrast dat ik überhaupt award space kon vinden op deze route, want ik vlieg vanaf Rarotonga (Cook Eilanden) naar Auckland en door naar Shanghai. De voornaamste reden dat ik wéér kies voor een omweg is het feit dat ik oh zo graag eens met Air New Zealand wil vliegen! Ik vind de vliegtuigen schitterend en dan doel ik op de eenvoud van de kleuren (zwart & wit) en een varen als logo, het trekt me gewoon aan.

besparen op vluchten
Een layover in Auckland op weg naar Shanghai

Vanaf Rarotonga zal ik in economy class vliegen richting Auckland waar ik een layover heb van zo’n 17 uur, waar ik bewust voor heb gekozen want dit geeft me de kans om m’n bagage op het vliegveld te laten en de stad te gaan verkennen. Nadien vlieg ik in business class op de 787-9 Dreamliner naar Shanghai, een vlucht van ongeveer 12,5 uur om me in business class te laten verwennen!

besparen op vluchten

Dit ticket kostte me 52.000 Lufthansa miles (de miles worden namelijk afgerond naar beneden!) en $ 67.40 in taksen wat een goeie deal is als je bedenkt dat er een lange business class vlucht inbegrepen is. Als je dit vergelijkt met de “deals” die elke maand te boeken zijn via de Miles & More Mileage Bargains, dan doe je zeker een goeie zaak want voor een vlucht in business class van Brussel naar New York betaal je een pak meer taksen!

Tot zover het eerste deel over het boeken van mijn award vluchten en ik vermoed dat jullie zeker willen lezen hoe ik de rest van de vluchten heb geboekt, hoe je kan besparen op vluchten en hoe ik bij dat bedrag kom wat in de titel staat vermeld? Wel, later deze week verschijnt het vervolg!

Reacties

  • Lionell Jansen Lionell Jansen zegt

   Hi Desley, bedankt voor je reactie! Klopt, de vlucht van AKL naar RAR en de retourvlucht RAR-AIT zijn geboekt als revenue tickets met Air New Zealand en terug met Air Rarotonga. Ik heb een tijd gezocht naar award space maar naar RAR was die niet te vinden en Air Rarotonga is zo klein dat ze niet aan awards doen.

 1. Dutchie zegt

  Mooi artikel Lionell, ook dat het allemaal past. Ik zit zelf ook te kijken naar de eilanden, met UA kan je zelfs 25000 miles hetzelfde boeken met Air NZ, alleen nog geen aansluitingen richting China, Japan of Taiwan gevonden.

  • Lionell Jansen Lionell Jansen zegt

   Bedankt voor het compliment Dutchie! Vanaf waar kan je dan vliegen met NZ? Vanaf AKL naar de eilanden? Je vermeldt dat je terug ook via Azië wil vliegen, had je al een route in gedachten? Je mag me altijd mailen op [email protected] als je details wil uitwisselen of vragen hebt. Misschien dat we iets kunnen uitwerken waar nog meer mensen iets aan hebben. Misschien vormt het inspiratie in de toekomst een artikel te schrijven met een how to om “goedkoop” in Oceanië te komen? 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *