American Airlines: De Meest Recente Veranderingen

american airlines

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Vandaag is het D-day, de dag van de American Airlines veranderingen… Vanaf vandaag veranderen de award charts van AA waar we eerder al eens over berichten in een voorgaand artikel over de manier waarop je jouw AA miles kon maximaliseren en een paar maanden geleden schreven we al eens kort over verdergaande veranderingen in het AAdvantage loyaltyprogramma. Dit artikel zal nog eens in het kort opsommen wat er verandert en of je er wel goed aan doet om op lange termijn miles te sparen.

Eigenlijk is het allemaal héél snel gegaan, want American Airlines heeft de veranderingen op 17 november 2015 aangekondigd, wat er op neer komt dat we een periode van amper 4 maanden hadden om alle informatie te verwerken en te beslissen wat we met al onze verdiende award miles zouden gaan doen. De Amerikaanse blogger Gary Leff die voor BoardingArea schrijft was één van de eersten die hier een uitgebreid artikel over schreef op het moment dat het nieuws bekend raakte. Die datum is precies een maand nadat de merger tussen American Airlines en US Airways een feit was, het kan dus geen toeval zijn geweest dat dit al veel langer in ontwikkeling was.

American Airlines

American Airlines Veranderingen: Elite Status

De grootste verandering in het hele elite status verhaal van American Airlines, is het verdwijnen van de zogenaamde EQP (Elite Qualifying Points) die je voordien kon verdienen afhankelijk van de boekingsklasse. De Gold, Platinum en in sommige gevallen Executive Platinum challenges werden aan de hand van de EQP berekend, maar deze komen te vervallen. Het loyaltyprogramma gaat nu enkel verder met EQM (Elite Qualifying Miles) en EQS (Elite Qualifying Segments).

American Airlines Veranderingen
Overzicht van de verschillende elite status levels

Het kwalificeren voor elite status zal dus voortaan gebeuren op basis van het aantal miles of segmenten wat je vliegt. Op de bovenstaande foto kan je de verschillende criteria daarvoor zien. Het aantal segmenten spreekt voor zich, maar het aantal EQM dat je verdient gaat drastisch veranderen, want vanaf medio 2016 zal dit berekend worden aan de hand van het soort het ticket wat je boekt!

Op vluchten van American Airlines ziet het verdien model er als volgt uit:

  • 3 EQM per gevlogen mile voor full-fare first of business class
  • 2 EQM per gevlogen mile voor discount first of business class
  • 1.5 EQM per gevlogen mile voor full-fare economy class
  • 1 EQM per gevlogen mile voor discount economy class
American Airlines Veranderingen
AA status met daarbij het OneWorld equivalent

Meer details over alle veranderingen betreffende het verdienen van EQM op American Airlines zijn te vinden op deze pagina. Jammer genoeg verandert ook de manier waarop je bij de verschillende OneWorld partner airlines EQM kan verzamelen! Het was namelijk mogelijk om als mileage runner deep discount economy tickets te boeken en toch 100% van de miles te verdienen, tel daar dan nog eens de elite status bonus bij en dan weet je dat je ontzettend veel miles kon verzamelen voor lage prijzen. Alle veranderingen in verband met de partner airlines zijn hier te vinden.

Even belangrijk is dat de geldigheid van de elite status zal veranderen, waar nu jouw elite status soms geldig is tot en met februari van het volgende jaar, zal vanaf 2017 de geldigheid lopen tot 31 januari van het volgende jaar.

American Airlines Veranderingen: Upgrades

Wat betreft de upgrades, zullen zowel de systemwide upgrades als de 500-mile upgrades ook niet ontkomen aan een aantal veranderingen. Indien je jezelf als Executive Platinum hebt gekwalificeerd voor 31 december 2015, dan heb je gedurende 2016 een totaal van 8 systemwide upgrades ter beschikking.

Vanaf 1 januari dit jaar zal je als Executive Platinum slechts 4 systemwide upgrades ontvangen op het moment dat je herkwalificeert voor EXP, maar er bestaat wel een mogelijkheid om nog 4 extra upgrades te verdienen zodat je toch op een totaal van 8 zou komen. Maar om hiervoor in aanmerking te komen zal je véél moeten vliegen, want je krijgt er 2 voor elke 50.000 EQMs die je vliegt boven de 100.000 miles. Dit wil zeggen dat je 150.000 Elite Qualifying Miles moet vliegen om aan 6 SWUs te komen en dat je 200.000 EQMs moet vliegen als je er in totaal 8 wil behalen!

De 500-mile upgrades zijn vanaf 1 maart 2016 veranderd, niet de manier waarop ze werken, maar wel de manier waarop je ze kan verdienen. Waar je er voorheen 4 verdiende per 10.000 gevlogen EQM, wordt dit nu verhoogd naar 12.500 EQM. Je kan ze ook kopen, maar hiervan verhoogt de prijs naar 40 US Dollar waar het voorheen 30 of 35 US Dollar was. Er bestaat ook een mogelijkheid om 500-mile upgrades te kopen met miles, maar je bent gek als je dat doet aan een rate van 40.000 miles voor 8 upgrades die je enkel in de VS kan gebruiken!

American Airlines Veranderingen: Award Miles

In de tweede helft van 2016, wanneer is nog steeds onbekend, gaan waarschijnlijk de meest gevreesde veranderingen in… Net als Delta en United, gaat American Airlines dan over naar een revenue based model voor het verdienen van award miles. Wat houdt dit precies in? Het betekent dat het aantal award miles zal worden berekend aan de hand van de prijs die je betaalt voor een ticket. Het aantal miles wordt vanaf dan berekend op de base fare, andere carrier gerelateerde kosten (exclusief taksen en kosten die door de overheid worden aangerekend) en jouw elite status. Dus hoe hoger de elite status, hoe meer award miles je verdient!

Wat houdt dit concreet in? Wel het aantal award miles gaat er als volgt uit zien:

  • 5 miles per US Dollar – AAdvantage member
  • 7 miles per US Dollar – Gold
  • 8 miles per US Dollar – Platinum
  • 11 miles per US Dollar – Executive Platinum

Dat slaat dus flink tegen, niet waar?

Over het verdienen van award miles die worden uitgevoerd door partner airlines bestaat er nog veel onduidelijkheid momenteel. Er wordt gesproken dat het aantal miles zal worden berekend als een percentage van de gevlogen afstand en de klasse waarin jouw ticket geboekt is, maar precieze informatie wordt door AA pas op een later tijdstip bekend gemaakt…

American Airlines Veranderingen: Award Charts

Over de award charts zal ik heel kort zijn omdat ik hierover in mijn vorige artikel reeds een overzicht in tabellen heb gegeven, maar AA claimt dat ze nieuwe MileSAAver awards gaan introduceren die beginnen bij 7.500 miles plus bijkomende taksen voor vluchten van 500 miles of minder. Daar heb je als Europeaan natuurlijk niks aan!

Conclusie

Persoonlijk weet ik niet of me weer ga kwalificeren voor elite status bij American Airlines, want vorig jaar had ik het geluk dat ik via een Platinum Challenge elite status kon behalen maar dat zit er dit jaar niet in. Veel miles verzamelen zit er ook niet in want mijn eerste vakantie dit jaar bestaat voornamelijk uit award vluchten die hoofdzakelijk met AA miles geboekt zijn.

Het sparen van miles is leuk, maar waarom zou je honderdduizenden miles sparen en er niks mee doen? Ik heb vrij snel geleerd dat het draait om “earnen” en “burnen” van miles in dit wereldje want voor je het weet staat er weer een devaluatie voor de deur. Stel jezelf een bepaald doel van wat je wil doen met de verdiende miles, staar jezelf vooral niet blind op de elite status… Ja ik heb het ook gedaan, maar via een challenge wat iets makkelijker was. Ik hoop stiekem dat American Airlines in de toekomst deze challenges toch weer gaat aanbieden, mits de voorwaarden aantrekkelijk zijn zal ik hier weer gebruik van gaan maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *