Zo werkt de Corona teststraat op Schiphol

Vertrek 2 te Schiphol (Bron: Unsplash / Ben Koorengevel)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Elke luchthaven heeft weer andere richtlijnen en regels als het om de beperking van de verspreiding van het Coronavirus gaat. Zo krijg je in Frankrijk een check van je lichaamstemperatuur, terwijl men in Italië je paspoort uitgebreid bekijkt. Op de Nederlandse luchthavens zijn de beperkingen vooralsnog beperkt. Maar daar lijkt nu verandering in te komen met de introductie van een teststraat voor passagiers uit risicolanden op de luchthaven Schiphol. De teststraat is donderdag 13 augustus 2020 officieel geopend. 

Teststraat

De Corona teststraat is sinds donderdag 13 augustus 2020 operationeel tussen Aankomsthal 3 en 4. Schiphol werkt hiervoor samen met GGD Kennemerland. Laatstgenoemde heeft alles in het werk te gesteld om snel te kunnen openen. In de persconferentie van de premier afgelopen week werd gesproken over ‘duizenden mensen per dag’ die een test zouden moeten kunnen ondergaan. De bedoeling is dat de komende tijd de testcapaciteit opgevoerd wordt naar zo’n 600 tests per dag. Iedereen die uit een risicogebied terugkomt via Schiphol moet (vrijwillig) de mogelijkheid krijgen om getest te worden.

Schiphol zegt zelf voor duidelijke bewegwijzering en informering van de reizigers te zorgen. GGD Kennemerland verzorgt de tests, het medische gedeelte dus. Alle reizigers die terugkomen uit een risicogebied krijgen bij de gate een flyer uitgereikt waarin staat hoe de aanmelding voor de test werkt. 

Bij aankomst bij de teststraat zal de passagier zijn of haar gegevens moeten achterlaten (indien een eventueel contactonderzoek nodig is). Vervolgens wordt de test gedaan door medewerkers van de GGD. De uitslag moet binnen 48 uur beschikbaar komen. Aanvullend zal de GGD alle reizigers die terugkomen uit risicogebieden ook nabellen om te vragen of zij zich daadwerkelijk aan de twee weken thuisquarantaine houden. De Nederlandse overheid legt nog steeds de verantwoordelijkheid bij de reiziger zelf.

De teststraat is dus bedoeld voor reizigers uit risicogebieden. Een risicogebied is een land of regio met een code oranje of rood reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Meer over de actuele risicogebieden lees je op deze website van de Nederlandse overheid.

Deze maatschappijen vliegen niet meer naar Schiphol
De luchthaven Amsterdam Airport Schiphol (Bron: Schiphol)

Openingstijden

De teststraat is dagelijks geopend van 6.00 uur in de ochtend tot 18.00 uur in de avond. Echter komen niet alle vluchten aan binnen dit tijdsbestek. Een deel van de reizigers grijpt dus mis. In de (sociale) media is veel kritiek op deze aanpak. Zeker nadat deze week Spanje en delen van Frankrijk als oranje zijn aangemerkt. De thuisquarantaine-regel blijft van kracht en het is mogelijk om later alsnog een test te doen via de GGD.

Maatregelen Schiphol

De nationale luchthaven nam eerder al enkele maatregelen om de verspreiding van het Coronavirus te beperken. Individuele Airlines kennen natuurlijk ook hun specifieke regels en richtlijnen. Zo heeft KLM bijvoorbeeld de service in de KLM Crown Lounges tijdelijk aangepast. De belangrijkste verandering is de verplichting tot het dragen van een mondkapje op de meeste plekken op het vliegveld. En alhoewel er regelmatig kritiek op de 1,5-meter-regel is probeert Schiphol hier toch zoveel mogelijk aandacht voor te vragen.

Het is ook verplicht om op Schiphol een zogenaamde Gezondheidsverklaring / Health Declaration bij je te dragen. Dit is in veel Europese landen verplicht. Eigenlijk is dit een schriftelijke verklaring dat je gezond bent. En met niemand in aanraking geweest bent die (recentelijk) Corona heeft (gehad).

Reacties

 1. Boudewijn zegt

  Het zal wel aan mij liggen, maar als je negatief getest bent, dan is die quarantaine toch niet meer nodig. En als die wel nodig is, dan is het testen toch zinloos.

  Maar goed, dit zal wel ambtenaren logica zijn.

 2. Boudewijn zegt

  Omdat onze overheid nog wel een extra FAIL kon gebruiken. De teststraat is tussen aankomsthal 3 en 4 in. Dus na het ophalen van de bagage, als je dus naar huis wil. Hadden ze even kunnen nadenken en dat VOOR het ophalen van de bagage kunnen doen. Dan verlies je nauwelijks tijd omdat je ander toch op je bagage moet wachten, kan je meteen even getest worden. Voor ons in elk geval een reden de teststraat maar over te slaan.

 3. roel van de loo zegt

  Wij zijn zojuist (afgelopen zaterdag) teruggekeerd uit een “code oranje” gebied, maar aangekomen op Schiphol werd er alleen gevraagd of we klachten hadden. Dan konden we gebruik maken van de teststraat. We hebben (gelukkig) geen klachten, dus zijn vrolijk doorgewandeld. Maar het is dus blijkbaar niet mogelijk om zonder klachten je te laten testen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *