Zijn de Nederlandse luchthavens klaar voor de meivakantie?5 min leestijd

Bus bij Departures 2 Amsterdam Airport Schiphol (Bron: Amsterdam Airport Schiphol)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De meivakantie is alweer in aantocht en dat betekent drukte op de Nederlandse luchthavens. Officieel start de meivakantie op 29 april 2023, maar veel mensen gaan al een weekje eerder weg. Daarom vroeg InsideFlyer de Nederlandse vliegvelden wat zij doen om de meivakantie zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Drukke meivakantie

Eén ding is zeker: het gaat weer een drukke meivakantie worden. Overal weet men het vliegtuig, de trein of de auto weer te vinden om op reis te gaan. En dat betekent dat ook de Nederlandse luchthavens weer flink meer passagiers moeten verwerken. Eerder deze week schreven we al dat Schiphol afgelopen maand flink meer passagiers verwerkte dan het jaar ervoor. Het gaat om een stijging van bijna 23%. En alhoewel de groei van Schiphol discussie nog steeds ter discussie staat, kijken we toch weer met belangstelling naar hoe de luchthaven de meivakantie doorkomt.

In vakantieperiodes is het natuurlijk altijd druk op de weg, de treinstations en het vliegveld. Onder meer Schiphol kwam echter slecht in het nieuws de afgelopen vakanties. Door een samenloop van omstandigheden liepen de wachttijden flink op, waardoor reizigers hun vlucht misten. Dit gebeurde overigens in heel Europa. Vliegvelden beloofden beterschap middels een campagne om meer medewerkers aan te trekken. Ook werden er andere maatregelen genomen om de drukte beter aan te kunnen.

Uiteraard zij we benieuwd hoe de Nederlandse luchthavens de komende meivakantie tegemoet zien. InsideFlyer vroeg daarom de grotere Nederlandse vliegvelden welke extra maatregelen er genomen zijn. Daarnaast vroegen we de luchthavens hoe reizigers zich zo goed mogelijk kunnen voorbereiden op hun vakantie.

Amsterdam Schiphol Airport

Amsterdam Airport Schiphol

Laten we beginnen met onze nationale luchthaven Schiphol. Het vliegveld stelt in de meivakantie gemiddeld zo’n 66.000 passagiers per dag te verwerken. Op piekdagen zal dit zelfs ruim boven de 70.000 uitkomen. Deze piekdagen liggen vooral in het begin van de vakantie, rondom 29 april dus. Maar die pieken zijn wel lager dan normaal. Een woordvoerder van Schiphol stelt dat ‘… de piekmomenten, vooral in de ochtend, met 5% [zijn] afgevlakt. Dit betekent dat er 5% minder stoelen geboekt kunnen worden’. Nog steeds draait Schiphol de komende periode op volle capaciteit.

Om de enorme toestroom aan reizigers aan te kunnen heeft Schiphol 850 nieuwe beveiligers geworven. Deze dienen uiteraard nog wel gescreend en getraind te worden. Schiphol stelt echter dat een deel al werkzaam is in de security lanes. Naast het werven van nieuwe medewerkers wordt er ook gekeken naar ‘productiviteitsmaatregelen bij de beveiliging waar passagiers en hun handbagage worden gecontroleerd’. Onder meer door ‘verbeterde werkinstructies en slimmer organiseren’ is zo capaciteitswinst behaald. Tot slot is het Drive-inchecken op P3 van Schiphol Parking tussen 21 april en 4 mei 2023 weer beschikbaar voor KLM, TUIfly en Transavia klanten.

Reizigers die in aanmerking komen voor SkyPriority kunnen hier checken hoe dat werkt op Schiphol. Wil je parkeren op of rondom Schiphol? Check dan ons artikel met Schiphol parkeertips en check onze Review over Parkeren op P3.

Eindhoven Airport

In het zuiden van Nederland is Eindhoven Airport een belangrijke luchthaven. Men verwacht in de periode van de meivakantie zo’n 61 vertrekkende vluchten per dag. In totaal verwacht Eindhoven Airport 590.000 inkomende en vertrekkende passagiers. De drukste dagen zijn de maandag, vrijdag en zondag. 

Het Eindhovense vliegveld zegt zich goed te hebben voorbereid op de meivakantie. Onder meer door een goede personeelsbezetting, planning en extra trainingen. Verder zijn er extra beveiligingsmedewerkers aangetrokken voor de security lanes. Net als op Schiphol zijn er processen  geoptimaliseerd, maar wat dat precies betekent is niet duidelijk. Verder zijn er zogenaamde ‘rijbegeleiders’ die de wachtrijen in goede banen moeten leiden. En alhoewel Schiphol adviseert voor Europese vluchten 2 uur van tevoren aanwezig te zijn, zet Eindhoven juist in op 2,5 uur van tevoren aanwezig zijn.

Review Ryanair Boeing 737 MAX Economy FR5891 Eindhoven Krakau

Rotterdam / The Hague Airport

Ook Rotterdam / The Hague Airport is een van de luchthavens die inging op onze vragen over de te verwachten drukte tijdens de meivakantie. Een woordvoerder stelt In de periode 22 april tot en met 7 mei 2023 ‘… 826 vertrekkende en aankomende vluchten met ongeveer 110.000 passagiers’ te verwerken. Vorig jaar waren dat iets meer vluchten, maar wel minder passagiers. Dat heeft te maken met het feit dat Transavia gaat vliegen met de grotere Boeing 737-800.

Om de meivakantie goed te laten verlopen hebben ze ook in Rotterdam maatregelen genomen. Zo staat er een overkapping op het voorterrein om pieken op te kunnen vangen. Reizigers die eventueel buiten moeten wachten worden hiermee beschermt tegen regen en zon. Verder stelt de luchthaven geen specifieke extra maatregelen nodig te hebben.

Rotterdam / The Hague Airport adviseert reizigers om maximaal 2 uur voor vertrek aanwezig te zijn, net als op Schiphol dus. Verder raadt men aan vooraf een parkeerplaats te reserveren en zo veel mogelijk online in te checken (als dat mogelijk is). Reis je met ruimbagage dan kun je in Rotterdam direct naar de bagage drop off punten gaan. Als je alleen handbagage bij je hebt dan kun je direct door naar de security check. Check hier de tips van de luchthaven om je reis snel en soepel te laten verlopen.

Terminal van Rotterdam The Hague airport (RTM) (Bron: Rotterdam The Hague airport)
Terminal van Rotterdam The Hague airport (RTM) (Bron: Rotterdam The Hague airport)

Groningen Eelde Airport

Ook bij de luchthaven in het hoge noorden is de meivakantie een piekperiode. Echter stelt een woordvoerder van Groningen Eelde Airport tegenover InsideFlyer niet dezelfde problemen als Schiphol te ervaren. Als we naar de dienstregeling kijken zijn de weekenden het drukste. Dat geldt ook voor de meivakantie.

Qua maatregelen heeft Groningen Eelde Airport de personeelsbezetting aangepast naar de te verwachten drukte. Maar het vliegveld ziet dit als ‘business as usual’. Verder is er dit seizoen extra parkeerruimte ingericht om parkeerproblemen te voorkomen.

De Groningse luchthaven geeft geen aangepaste adviezen voor de meivakantie. Een woordvoerder stelt dat daar op dit moment geen reden toe is. In verband met wegwerkzaamheden aan de Zuidelijke Ringweg moeten reizigers wel rekening houden met een langere reistijd.

Tips voor het inpakken van je handbagage

Reizen zonder ruimbagage is doorgaans niet alleen goedkoper, maar op de luchthaven ook sneller. Eerder schreven we al enkele tips om het meeste uit de ruimte in je handbagage te halen. Check ook ons instructiefilmpje op ons YouTube kanaal!

Maastricht Aachen Airport heeft niet gereageerd op schriftelijke vragen van dit medium.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *