Trip intro: Phoenix tier point run6 min leestijd

phoenix tier point run

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Eind 2017 circuleerden er op Flyertalk een aantal berichten over een ontzettend aantrekkelijke route bij British Airways. Maandenlang hield ik het in de gaten en twijfelde ik erover om weer eens gek te doen. Gek in de zin van op een weekend naar de andere kant van de wereld vliegen en weer terug. Ik ben niet aan mijn proefstuk toe. Zoals sommigen onder jullie misschien nog kunnen herinneren, vloog ik in november 2015 op een weekend naar Hawaii. Later datzelfde jaar vloog ik 19 vluchten op een week tijd, qua afstand goed voor bijna 2 keer de wereld rond. Zo werd het idee geboren om de Phoenix tier point run te doen.

Geduld is een schone zaak

Soms loont het om te wachten met boeken, maar de tijd lijkt dan langzaam voorbij te gaan. Je geduld wordt zwaar op de proef gesteld omdat je zo graag wilt boeken. Dit was in mijn geval ook zo. Er was al eens een tier point run beschikbaar vanuit Caïro naar de Westkust van de VS.

Maar wie wil er positioneren naar Egypte? Het is niet mijn favoriete bezigheid. Flyertalk vormt een grote bron van inspiratie. Er zijn talloze onderwerpen te vinden die pagina’s lang door gaan. Eén daarvan is de “BA Tier Point Run Master thread” die elk jaar wordt opgesteld.

phoenix tier point run
Bron van informatie en inspiratie

Daar verscheen op een gegeven moment een deal waarbij je vanuit Bucharest (Roemenië) naar Phoenix (VS) kon vliegen met British Airways en American Airlines. Een deel van de vluchten is in business class maar een deel ook in first class. Dit levert dus extra tier points en Avios op.

Hoe boek je zoiets?

Dat vroeg ik mezelf ook af. Op een regenachtige koude avond in februari zat ik in de bar van het Hilton Brussels City hotel. Ik had het besluit genomen dat ik deze trip zou gaan boeken. Met de info en tips die ik had gevonden op Flyertalk begon ik eerst op Google Flights.

Daar kreeg ik de route niet in elkaar geknutseld. Ik wilde op zowel de heenweg als de terugweg een iets langere stop in New York. Twee glazen wijn en een uur van frustraties later, besloot ik om met ITA Matrix aan de slag te gaan. Dit stelde me in staat om specifieker naar bepaalde vluchten te zoeken. Eerst wilde ik via Helsinki vliegen, om zo wat extra tier point te scoren.

phoenix tier point run
Knutselen met ITA kan tijdrovend zijn

Maar op deze route lukte het me niet om de trans-atlantische vluchten in first class te boeken. Wat natuurlijk minder punten zou opbrengen.

phoenix tier point run
Zoekresultaten op ITA, maar nog niet wat ik precies zocht

Verder zoeken dan maar en na verloop van tijd kwam ik dichter in de buurt. Maar nog niet met de beoogde lange layovers in NYC.

phoenix tier point run
Bijna maar nog niet helemaal

Uiteindelijk zat ik met een glimlach op m’n gezicht. Via ITA Matrix had ik een route gevonden waar ik genoegen mee kon nemen en via de website van American Airlines lukte het me bij de eerste poging om een ticket te boeken! Blijdschap alom!

Hoe vlieg je nu precies?

De route van deze maffe trip ziet er als volgt uit. Ik moet eerst positioneren naar Bucharest. Dat doe ik vanuit Brussel via London. Daar overnacht ik en de volgende ochtend vlieg ik samen met 2 andere leden van het Flyertalk forum weer naar London. Tot in New York zitten we op dezelfde vluchten en daarna gaat ieder z’n eigen weg.

phoenix tier point run
De heenreis

Ik kom ’s avonds aan in Phoenix en had geen zin om onmiddellijk weer terug te vliegen. Dit was één van de mogelijkheden, maar ik besloot om een hotel te boeken. De reis naar huis start de dag nadien.

phoenix tier point run
De vluchten naar huis

In Bucharest heb ik nogmaals een overnachting gepland. Een nachtje bijkomen na al het vliegen zodat ik de dag nadien uitgerust naar huis kan. De route gaat van OTP naar London en vervolgens naar Brussel.

Wat levert het op?

Zoals je op de bovenstaande vluchten kan zien wordt alles gevlogen op American Airlines en British Airways. Met deze trip wil ik zoveel mogelijk tier points verzamelen om op die manier voor BA Gold status te kwalificeren. Zo’n trip is een flinke investering en hap uit m’n jaarlijkse reisbudget. Dus het mag zeker wat opleveren.

Qua tier points levert het twee derde van de benodigde 1500 punten voor Gold status op, namelijk 1040 tier points. Het aantal Avios wat ik zal verdienen ligt net onder de 37000. Ik hoop stiekem dat daar nog wat bij komt. Misschien dat er nog bonussen of promoties komen?

phoenix tier point run
Dat tikt lekker aan zo!

Waarom doe je zoiets?

Gewoon omdat ik blij ben als ik op een vliegtuig zit. Geef een kind een lollie en ie is stil. Geef mij een goede zitplaats, hapje en drankje op een vliegtuig en je hoort me een paar uur niet. Daarnaast bevind ik me in een positie waarin ik me deze “plezier” trip kan veroorloven. Voor de kost van dit weekendtripje kan je even goed een mooie lange vakantie boeken.

phoenix tier point run
Een lang weekendje vliegen, goed voor iets meer dan 18.000 miles in de lucht

Natuurlijk doe ik het ook voor de British Airways Gold status. Ik heb reeds 470 tier points behaald dit jaar, dus met de bijkomende 1040 punten zit ik weer goed voor een jaartje elite status bij BA. De investering hiervoor ligt onder de 3000 Euro. Het is een pak geld, maar ik heb er dit jaar een mooi aantal reizen mee kunnen maken. De Avios die ik dit jaar zelf verdien en de punten die ik via mijn family account bij British Airways verdien, zullen worden gebruikt om reizen van volgend jaar te boeken.

Zijn er nog meer mensen die dit jaar een tier point run gepland hebben? Zo ja welke route(s) vliegen jullie? Later dit jaar vlieg ik nog voor een kleine vakantie naar Bali. Tijdens deze trip vlieg ik op British Airways, Cathay Pacific en Malaysia Airlines. Alle vluchten zijn geboekt in business class. Dus ook hier worden weer een mooi aantal tier points en Avios verdiend.

phoenix tier point run
In september naar Bali

De bedoeling is om van de reis naar Phoenix een trip report te schrijven. Hopelijk zit alles mee onderweg en krijg ik niet te maken met annulaties of grote vertragingen. Nog even geduld tot in augustus en dan krijgen jullie te lezen hoe het me zal vergaan. In een volgend artikel gerelateerd aan deze tier point run geef ik een inzicht hoe ik kosten heb kunnen besparen op mijn hotels.

Reacties

 1. jordy sinay zegt

  Ik heb toevallig volgende week een ‘soortje’ tierpoint run.
  vertrek vanaf ARN-LHR-MIA(Business)-MIA-LAX–MIA(first)-MIA-LHR-OSL(Business).
  Vlucht naar ARN vlieg ik met Norwegian en van OSL-AMS moet ik nog boeken:P

 2. William zegt

  Ik probeer met Matrix op allerlei manieren het stuk LHR-JFK-LAX vv met A-First gepriced te krijgen rond die 1700 euro, maar zodra ik dat doe schiet de prijs richting de 3700 euro. Rond de 1500-1700 euro krijg ik alleen maar Business of First J/D/I en dus lage tier points. Hoe heb jij dat voor elkaar gekregen?

  • Lionell Jansen Lionell Jansen zegt

   Hi William, zou je me een screenshot willen e-mailen van de zoekparameters die je gebruikt op ITA? Dan kan ik proberen of het mij lukt. Het kan zijn dat op de data die jij probeert er geen first class beschikbaar is. Maar dat kan ik wel uitzoeken. M’n mailadres is [email protected]

   Groeten,
   Lionell

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *