Tip: Simkaart voor China; omzeil de Great Firewall of China3 min leestijd

simkaart china

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Internet is een must geworden op reis. Om je dagelijkse dingen zoals mail te checken, op vakantie je social media bij te houden of juist je reis te plannen met bijvoorbeeld Tripadvisor. Maar buiten de EU worden de roamingkosten al snel excessief. Het loont dan om een lokale simkaart aan te schaffen. Eerder schreven we al over ideale opties voor reizigers in Dubai en Hong Kong. Maar niet overal is het makkelijk om een simkaart aan te schaffen. Neem China. Wegens het strenge toezicht, en soms ook de taalbarrière, is het moeilijk om als buitenlander een simkaart aan te schaffen. En zelfs als het lukt ben je nog onderhevig aan de ‘Great Firewall of China’ waarmee sites zoals Facebook en Google geblokkeerd zijn. Maar daar is een oplossing voor. Mits je van te voren Hong Kong bezoekt.

Koop een simkaart voor China in Hong Kong

Veel Chinezen gaan op reis naar Hong Kong. En omgekeerd. Omdat Hong Kong en China zo nauw verbonden zijn werken simkaarten vaak in beide landen. En daar kan je van profiteren door in Hong Kong een simkaart te kopen voor gebruik in China. Dit heeft 3 grote voordelen: het is transparant en voordelig; in Hong Kong kun je met Engels goed uitleggen wat voor simkaart je wil en er zijn meerdere opties. Je hoeft je ook niet met paspoort e.d. te registreren; je kunt gewoon een winkel binnenlopen en een simkaart halen. En als laatste: als je een simkaart uit Hong Kong in China gebruikt heb je geen last van de firewall en censuur! Je kunt dus gewoon Google services en andere social media bezoeken.  Houd er overigens wel rekening mee dat door de blokkade, services zoals Google Maps in China niet erg bruikbaar zijn.

Opties en prijzen

Zelf heb ik gebruik gemaakt van China Mobile Hong Kong (CMHK). Zij hebben verschillende simkaarten naar gelang de tijd die je in China (en Macau en Hong Kong) doorbrengt. Er zijn opties voor zowel data-only als data, bellen en SMS.

simkaart china
CMHK Shop

Voor een verblijf tot een week kun je kiezen voor de 10-day data simkaart voor China voor 86 HKD (zo’n €10). Deze biedt onbeperkt data, alleen in Mainland China. Ga je langer dan is er een simkaart met 8GB die een jaar geldig is in China en Hong Kong. Deze kost 310 HKD.

Heb je ook minuten en SMSjes nodig, dan kan je kiezen voor de duurdere Big Bay simkaarten die ook geldig zijn in Hong Kong en Macau. Bijvoorbeeld de 10-day Big Bay Area kaart voor 118 HKD (zo’n €14). Hierbij krijg je 2GB  3G/4G internet + 100 minuten en SMSjes in China, Macau en Hong Kong. De 30-day Big Bay Area sim biedt 4GB en 100 minuten en SMSjes en is 30 dagen geldig.

De prijzen hierboven gelden bij bestelling online. Dat scheelt namelijk enkele euro’s tot een tientje! Het is ook mogelijk om de simkaart af te halen bij de CMHK winkel in de aankomsthal van Hong Kong Airport. Dit is eventueel een optie als je een transfer hebt die lang genoeg is om even landside te gaan.

Vul dit in om je bestelling op te halen op Hong Kong Airport

Als je zelf niet naar Hong Kong gaat maar wel iemand kent die de stad bezoekt en de simkaart kan ophalen, zorg er dan wel voor dat degene die de bestelling afhaalt met zijn eigen creditcard betaalt en zijn naam opgeeft. Er kan namelijk om de creditcard of paspoort voor verificatie gevraagd worden. Betalen kan met creditcard (maar geen virtuele creditcard of kaarten die geen verificatie zoals Securecode ondersteunen). Vraag bij het afhalen wel om een simkaart met een activeringsdatum die zo ver mogelijk vooruit ligt, als je pas later naar China gaat. Activeren is mogelijk in China.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *