Tips voor een stopover in het megalomane Astana3 min leestijd

Astana, Kazachstan, stopover, bestemmingstips

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De hoofdstad van Kazachstan wordt ook wel het Dubai van Centraal-Azië genoemd. Hier is met oliegeld in korte tijd een futuristische skyline met veel megalomane monumenten en gebouwen neergezet. De stad is zeker een stopover waard als je met Air Astana vliegt. En dat kan al vanaf slechts 1 dollar! Bovendien is Astana gaststad voor de Expo van 2017. 

Stopover Astana

Eerder schreef ik een review over mijn reis met Air Astana van Bishkek naar Almaty via Astana. Ik had bewust een stopover van 24 uur ingepland voor een bezoek aan deze bijzondere stad.

Je kunt met Air Astana vanuit verschillende Europese steden naar Astana vliegen. De maatschappij biedt vanuit Astana doorverbindingen aan naar steden in Centraal- en Zuidoost-Azië, waaronder Bangkok, Beijing en Bishkek.

In dit artikel zal ik laten zien dat het zeer de moeite waard is om een stopover in te plannen voor je verder vliegt naar je eindbestemming. Als je een intercontinentale vlucht hebt geboekt met Air Astana kun je bovendien voor 1 dollar gebruik maken van het speciale stopover-programma van Air Astana. Je wordt dan gratis opgehaald van het vliegveld en naar het IBIS hotel gebracht (of in een luxer hotel met extra bijbetaling). Je wordt ook weer gratis naar het vliegveld gebracht voor je tweede vlucht. En dat alles voor slechts 1 dollar!

Astana, Kazachstan, stopover, bestemmingstips
Met het speciale stopover-programma van Air Astana kun je voor slechts 1 dollar verblijven in Astana.

Ik kon helaas geen gebruik maken van deze actie, aangezien ik een regionale vlucht had geboekt. Je kunt overigens ook met KLM rechtstreeks naar Astana vliegen vanaf Schiphol.

Bezienswaardigheden

Astana, Kazachstan, stopover, bestemmingstips
De Bayterek toren vormt het hart van de stad.

De stad ligt midden in de steppe en is pas sinds 1997 de hoofdstad van het land. Het centrum staat vol met futuristische gebouwen en megalomane monumenten. Deze liggen bijna allemaal op loopafstand van elkaar.

De Baytarek toren vormt het hart van de stad. Vanuit elk punt in het centrum is de toren duidelijk herkenbaar. Verdwalen is dus niet mogelijk!

Voor een paar euro kun je de toren in voor een prachtig uitzicht over de stad. Ik zou dit direct bij aankomst doen zodat je meteen een goed overzicht hebt van de stad.

Vanuit de toren kun je via groots opgezette parken met vele fonteinen alle bezienswaardigheden bereiken. Ten westen van de toren vind je Khan Satyr, een gigantisch winkelcentrum met uitdagende attracties in een futuristisch gebouw. Ten oosten van de toren vind je Ak Orda (het paleis van president Nursultan Nazarbayev), het Vredespaleis, het nationale monument en de Hazrat Sultan Moskee.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden bezoeken met de hop-on hop-off bus. Een ticket kost slechts 7 euro voor 24 uur.

Deze diashow vereist JavaScript.

Expo 2017

De wereldtentoonstelling van 2017 zal worden gehouden in Astana van 10 juni tot 10 september 2017. Het centrale thema is Toekomstige Energie. Het doel van de Expo is het op gang brengen van een debat over de volgende cruciale vraag: “hoe gaan we iedereen wereldwijd veilig en duurzaam toegang garanderen tot energie terwijl we tegelijkertijd de CO2-emissies verkleinen?” 

Inmiddels hebben 101 landen zich ingeschreven, waaronder Nederland en België. Meer informatie over de Expo van 2017 vind je hier.

Astana, Kazachstan, stopover, bestemmingstips
Alle deelnemende landen aan de EXPO van 2017 staan opgesteld in een van de parken vlakbij Khan Satyr.

Overnachten

Hotels zijn in Astana in tegenstelling tot wat je zou verwachten goed betaalbaar. Voor een gemiddeld hotel betaal je 40 tot 60 euro per nacht inclusief ontbijt. Vaak kun je een lunch of diner aan je boeking toevoegen voor een paar euro extra. Zo heb ik in het Diplomat Hotel en Business Center overnacht voor 50 euro per nacht. Dit tarief was inclusief een ontbijtbuffet en heerlijk diner. Het hotel ligt midden in het centrum met uitzicht op de Bayterek toren.

Als je een accommodatie boekt kijk dan goed of deze in het centrum zit. Je kunt dan ’s avonds makkelijk nog een wandeling maken door het prachtig verlichte centrum.

Deze diashow vereist JavaScript.

 Tot slot

Geïnspireerd geraakt? Of heb je nog vragen? Laat het ons dan hieronder weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *