Sri Lanka stelt visumvrij reizen uit vanwege aanslagen

rondreis door sri lanka

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Sinds gisteren, 1 mei, zou het niet meer nodig zijn om van tevoren een visum aan te vragen voor een bezoek aan Sri Lanka. De regeling is echter tot nader order uitgesteld vanwege de bloedige aanslagen in het land op eerste paasdag.

Het onderzoek naar de terroristische aanslagen is in volle gang. De Sri Lankaanse minister John Amaratunga van Toerisme zei dan ook dat de nieuwe visumregeling er niet voor moet zorgen dat het zo nog gemakkelijker wordt om terreur binnen te halen. Dit omdat er buitenlandse connecties worden onderzocht die bij de aanslagen betrokken zouden zijn.

St. Sebastian's Church in Negombo
St. Sebastian’s Church in Negombo waar een van de aanslagen plaatsvond, bezocht ik twee jaar geleden.

Visumvrij reizen

Het oorpronkelijke plan was namelijk dat burgers uit 39 landen per 1 mei geen visum meer vooraf hoefden aan te schaffen. Dit zijn naast de EU landen ook het Verenigd Koninkrijk (om deze maar vast apart te noemen), de Verenigde Staten, Canada, Zuid-Korea, Thailand, Singapore, Maleisië, Nieuw-Zeeland en Australië.

Het was de bedoeling dat het visumvrij reizen een proef zou zijn van zes maanden, waarna geëvalueerd zou worden. De minister hoopte hiermee een impuls te geven aan het toerisme dat het land in totaal zo’n 5 miljard dollar moet opleveren. Het tegendeel is nu gebeurd, want de komende tijd zullen toeristen het land juist gaan mijden.

Een land als Tunesië kan daarover meepraten. Daar was in 2015 een aanslag op het strand van Sousse waarbij 39 mensen om het leven kwamen. In de eerste jaren daarna waren er zeer weinig toeristen die voor Tunesië kozen. Maar inmiddels is het aantal weer op het niveau van voor de aanslagen.

Sri Lanka toch bezoeken

Hopelijk keert de rust snel terug in Sri Lanka. En zodra het weer veilig is, is het goed om juist het land te bezoeken. Goed voor de lokale toeristenindustrie, maar ook bijzonder voor jezelf. Want het land zal hoe dan ook een enorme terugval in het aantal toeristen hebben.
Zelf was ik ruim twee jaar geleden in Negombo in verband met een lange overstap. Kijk hier voor een verslag met foto’s.

Kijk vooraf altijd naar het reisadvies voor Sri Lanka van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Beach fun at Negombo Beach - Sri Lanka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *