Vanaf 1 mei tijdelijk geen visum meer nodig voor Sri Lanka

Beach fun at Negombo Beach - Sri Lanka

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Update: vanwege de aanslagen is visumvrij reizen uitgesteld. Lees hier meer.

Vanaf 1 mei aanstaande zul je voor Sri Lanka tijdelijk geen visum meer nodig hebben. Althans, dat zijn de woorden van de Sri Lankaanse minister Amaratunga met toerisme in zijn portefeuille. Het zal een proef zijn van zes maanden, waarna geëvalueerd zal worden. De minister hoopt hiermee een impuls te geven aan het toerisme dat het land in totaal zo’n 5 miljard dollar moet opleveren.

Sri Lanka is een prachtig land dat twee jaar geleden door onze redacteur Lionell bezocht werd. Zelf was ik er ruim twee jaar geleden tijdens een lange overstap, wat me de gelegenheid gaf om een dag wat van het land en bevolking te ervaren.

Huidige visumregels

Een toeristenvisum kost nu $35 en geeft recht op een double entry over een periode van 30 dagen. Een overstap, zoals ik destijds had, is gratis. Maximaal verblijf is dan twee dagen. In dat geval dient een transit visum aangevraagd te worden. Dit kan gelukkig allemaal online via http://www.eta.gov.lk

Transit visum Sri Lanka
Transit visum Sri Lanka

Vanaf 1 mei

Van 1 mei tot en met 31 oktober zal het volgens de minister niet meer nodig zijn om een visum aan te vragen voor burgers van een aantal landen. Dit zijn naast de EU landen ook het Verenigd Koninkrijk (om deze maar vast apart te noemen), de Verenigde Staten, Canada, Zuid-Korea, Thailand, Singapore, Maleisië, Nieuw-Zeeland en Australië.

De minister hoopt nog meer landen aan de lijst toe te kunnen voegen, zoals China en de SAARC landen, zoals Nepal, India en Bangladesh.

Toekomst

Tijdens deze periode zal er een evaluatie plaatsvinden zodat men een besluit kan nemen hoe men na deze zes maanden verder zal gaan. Er wordt sowieso gewerkt aan een nieuw systeem waarbij je bij aankomst op de luchthaven van Colombo (Bandaranaike International Airport) een visum bij aankomst kunt krijgen, zoals dat nu in diverse landen het geval is, een ‘visa on arrival’.

Bereikbaarheid

Op dit moment is het niet mogelijk rechtstreeks naar Colombo te vliegen.

KLM zal vanaf oktober weer tweemaal per week wel direct gaan vliegen met een Boeing 787 op Colombo (CMB), Sri Lanka. De heenvlucht zal plaatsvinden op maandag en vrijdag, de terugvlucht op dinsdag en zaterdag.

Dag Uitgaande vlucht AMS-CMB
Vluchtnummer Vertrektijd (lokaal) Aankomsttijd (lokaal)
Ma, Vr KL873 09:55 00:15 (+1)

 

Dag Inkomende vlucht CMB-AMS
Vluchtnummer Vertrektijd (lokaal) Aankomsttijd (lokaal)
Di, Za KL874 02:10 08:30

Visum vereisten en voorwaarden kunnen veranderen. Controleer daarom altijd zelf, kort voor vertrek, bij de ambassade de meest actuele informatie.

H/T: OMAAT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *