Bestemmingstips: Sri Lanka10 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Het is ondertussen alweer eventjes geleden dat ik nog een artikel uit m’n vingers heb laten vloeien. Maar ik ben er weer, ditmaal schrijf ik over bestemmingstips in Sri Lanka. Het land van de glimlach, het klinkt misschien cliché maar het is absoluut waar. Overal waar je komt krijg je een brede glimlach van de bevolking.

Tijdens mijn rondreis van drie weken door Sri Lanka heb ik een aantal plaatsen bezocht die ik jullie niet wil onthouden. De bedoeling was eerst om nog meer plekken te bezoeken. Ik zou overal slechts 1 of 2 nachten verblijven, maar toen ik de planning aan het opmaken was leek me dit veel te hectisch. Vakantie is immers relaxen en genieten. Daarom werden mijn reisplan gewijzigd en zou ik 3 of 4 nachten per bestemming doorbrengen.

Deze minimale gids met bestemmingstips in Sri Lanka is zeker geen lijst met plekken die je gezien moet hebben voor je dood gaat. Het is zijn herinneringen die mij zijn bijgebleven na een reis waar ik veel aan het toeval heb overgelaten. Goed, wie is er klaar voor een trip door Sri Lanka?

Gouden Tempel in Dambulla

De eerste stop tijdens mijn reis door Sri Lanka was Dambulla. Vanaf het vliegveld is het net geen vier uur rijden. Op de kaart lijkt de afstand verwaarloosbaar, maar door de drukte op de weg, de chaos in het verkeer en de slechte staat van de wegen doe je er gewoon lang over.

Eén van de mooiste plekken om te bezoeken is de Gouden Tempel in Dambulla. Aan de voet van de rots staat een wondermooi complex. Het is een druk bezochte plaats, je zal er behalve toeristen veel lokale bevolking tegen het lijf lopen.

sri lanka
Gouden Tempel in Dambulla

Boven op de rots ligt nog een ander tempelcomplex. Hiervoor dien je de trap links van de Gouden Tempel te nemen. Deze volg je naar boven toe en nadien volg je het pad weer naar beneden. Op het moment dat je denkt dat je er bent, helaas nog een stukje te gaan voor je bij het kantoortje komt om een ticket te kopen.

Daarna kan je nog een stukje puffen in de hitte en weer naar boven toe. Maar geloof me, het is absoluut de moeite waard als je van inheemse cultuur houdt.

sri lanka
Een duistere impressie uit één van de tempels

Je kan er zelf rondlopen en alles bekijken, maar doe jezelf een groot plezier. Vraag één van de oudere mannen die er werken om je rond te leiden. En vergeet niet je schoenen uit te doen voor je naar binnen gaat!

Pidurangala Rock in Sigiriya

Heb je net als ik een zwak voor een mooie zonsopgang of zonsondergang? Sla dan zeker Pidurangala Rock niet over. Ja het is even aanpoten om boven te komen, nat van het zweet en de luchtvochtigheid maar het uitzicht doet je alles vergeten. Boven op de rots kan je alle omstreken zien. Groen zover het oog kan reiken…

sri lanka
Een moment van bezinning…

De mist die langzaam optrekt, de zon die in de verte alle moeite doet om het oerwoud op te warmen. Samen met mijn gids en een hond waren we de enigsten die zich bovenop de rots bevonden. We hadden een gesprek over het leven, deelden persoonlijke ervaringen en zaten nadien naast elkaar en genoten van het uitzicht. Woorden waren niet meer nodig, we begrepen elkaar en apprecieerden de schoonheid van moeder natuur.

sri lanka
Geen commentaar bij nodig…

Lion’s Rock in Sigiriya

Vanop Pidurangala Rock kan je al een glimp opvangen van Lion’s Rock. Ze liggen op een boogscheut van elkaar af. En nadat je jezelf hebt vergaapt aan de zonsopgang, kan je door naar de volgende rots. Velen zeggen dat de toegang prijzig is, maar ik vond het de moeite waard.

Je betaalt omgerekend zo’n 30 euro, ja dat is veel geld, maar als je bekijkt hoe groot het domein is. Dan begrijp je dat er ontzettend veel onderhoud nodig is. Door de loop der jaren heen gebeurden er ook een aantal restauraties, deze kostten flink wat geld.

sri lanka
Lion’s Rock op de achtergrond

Zorg dat je genoeg water bij je hebt want het kan er bloedheet zijn. Als je eenmaal boven bent, dan is er weinig tot geen schaduw om aan de hitte te ontsnappen. Bescherm dus ook je hoofd tegen de zon, om nare problemen te voorkomen.

Voor mij vormden de laatste trappen een flinke uitdaging. Ik heb namelijk hoogtevrees waar ik totaal geen last van heb als ik vlieg, maar zet mij op een hoge brug of laat mij dit soort dingen doen. En dan krijg ik slappe benen, zweethanden en voel me ongemakkelijk. Verstand op nul, de reling stevig vasthouden en naar boven dan maar.

sri lanka
Leuke trappen als je hoogtevrees hebt…

In het centrum van Sigiriya kan je trouwens ontzettend lekker en goedkoop eten. Er zitten een aantal kleine restaurantjes langs de hoofdweg, maar ga zeker eens eten bij Pradeep. Voor minder dan 3 euro kan je uitgebreid eten! Je krijgt dan rijst met maar liefst 7 verschillende curries en een grote fles water. Als dessert krijg je een groot stuk watermeloen en de bediening is er vriendelijk.

sri lanka
7 verschillende curries!

Kandy

Mijn eerste indruk van Kandy was dat ik er onmiddellijk weer weg wilde. Ik kwam vanuit de rust en natuur en ervaarde Kandy als een grote drukke stad. Er heerste chaos qua verkeer op de straten. Gelukkig lag mijn homestay niet in het drukke centrum, maar op een heuvel op loopafstand van de hoofdstraat.

sri lanka
Langzaam maar zeker leerde ik Kandy te appreciëren

Toen ik die eerste avond op zoek ging naar een restaurant om iets te eten, kwam ik via Tripadvisor terecht bij de Slightly Chilled. Dit is een leuke tent bovenop een berg met uitzicht over Kandy. Het is gevestigd in een voormalig Chinees restaurant en wordt tegenwoordig gerund door een Australiër. Je kan er relatief goedkoop en ontzettend lekker eten! En dan heb ik het nog niet gehad over het uitzicht wat je hebt vanop het terras. De onderstaande foto spreekt voor zich.

sri lanka
Uitzicht tijdens het eten

Of het nu toeval was of niet, na het eten wilde ik met een tuktuk weer terug naar m’n homestay, maar de eerste chauffeur wilde niet naar het adres. Ik moest bij z’n collega informeren en dat bleek Andrew te zijn. Een ontzettend vriendelijke kerel die gids bleek te zijn. We zouden de komende twee dagen met elkaar optrekken en hij heeft me kanten van Kandy laten zien waar ik geen enkele andere toerist tegen ben gekomen.

sri lanka
Andrew, m’n gids in Kandy

Voor ongeveer 15 euro per dag heeft ie me allerlei verborgen plekjes in en rondom Kandy laten zien. Het was super gezellig om met hem op te trekken. Van ’s morgens tot ’s avonds reden we rond in z’n tuktuk, een leuke belevenis. Ik zou 1001 foto’s kunnen publiceren in dit artikel, maar één moment zal me absoluut bijblijven. Dit was tijdens een bezoek aan de Temple of the Tooth. Na een rondleiding liep ik nog op m’n eentje wat rond en kwam een man tegen die aan z’n gebed begon. Een héél intense gebeurtenis.

sri lanka
Biddende man in de “Temple of the Tooth”

Nuwara Eliya

Wat voelde ik me goed in de bergen in en rondom Nuware Eliya! Frisse lucht en een schitterende natuur vormden de basis van 3 onvergetelijke dagen. Het enigste waar ik aan kon denken waren bergwandelingen. Ik had het geluk om een goede gids te hebben gevonden op het station, Eddie. Altijd een glimlach op z’n gezicht en al meer dan 35 jaar was ie aan het werk als gids.

sri lanka
Hij had z’n bijnaam “Fast” Eddie niet gestolen!

Toen Eddie me vroeg wat ik wilde doen of zien in Nuwara Eliya toen luidde mijn antwoord: “Bergen en watervallen!”. De volgende ochtend gingen we vroeg op pad richting het nationale park van Horton Plains. Ik was blij dat ik niet teveel had gegeten als ontbijt, want in het donker over slingerwegen denderen had voor een volle plastic zak kunnen zorgen…

sri lanka
Zonsopgang onderweg naar Horton Plains

Onderweg werd er nog even gestopt om thee te drinken en te genieten van de schitterende zonsopgang. Het mooie was dat Eddie alles regelde qua vergunningen. Je mag namelijk niet zomaar het nationale park in. Het bleek dat Eddie overal gekend was, bijna iedereen kwam naar hem toe om hem te begroeten.

sri lanka
Zittend het op de rand van World’s End

Degenen die er geweest zijn, weten dat het een stevige wandeling is om bij World’s End te komen. Het leek wel op een snelwandel race met Eddie, haha ik vond het geweldig! En het uitzicht… wat een schitterende omgeving. De tijd die ik hier doorbracht zette me er weer toe aan om te gaan sporten. De dag nadien heb ik samen met Eddie nog een lange wandeling gemaakt, door de bergen rondom Nuwara Eliya.

sri lanka
Baker’s Falls vlakbij World’s End

Ella

Mijn reisplannen zijn tijdens deze trip een aantal keer gewijzigd. Normaal ben ik redelijk autistisch aangelegd als het aankomt om het maken van een planning. Maar om een of andere reden ging alles er heel ontspannen aan toe in Sri Lanka. Ik had geen haast en besloot daarom om een aantal dagen langer in Ella te verblijven.

sri lanka
The Chillout in Ella tijdens een opkomend onweer

Het is een klein slapend dorpje wat met de trein heel makkelijk bereikbaar is. Vanaf het station reed ik met een tuktuk naar The Chillout, een bed & breakfast gelegen aan de voet van Little Adam’s Peak. Het ontbijt was er heerlijk en de eigenaar supervriendelijk.

sri lanka
Op de top van de kleine broer van Adam’s Peak

Ik ben verschillende keren naar de top van Little Adam’s Peak gelopen en daarna richting de bekende Nine Arch Bridge. In Sri Lanka is het de normaalste zaak van de wereld dat mensen over de sporen wandelen.

sri lanka
Nine Arch Bridge in Ella

Op de foto waar ik op de top van Little Adam’s Peak is deze waterval in de achtergrond te spotten. Het ligt ongeveer 10 kilometer van Ella. Als je een goede conditie is dan is het te lopen, anders kan je beter een tuktuk nemen. Je kan er heerlijk verkoeling zoeken na een lange wandeling.

sri lanka
Ravana Falls in Ella is de moeite waard om te bezoeken

Verschillende keren heb ik de trein genomen. Als je echt in de airco wil zitten, boek dan eerste klasse. Zorg er wel voor dat je die op tijd boekt. Anders boek je tweede of zelfs derde klasse. Onderstaande foto is genomen tijdens een 10 uur durende rit van Ella naar Colombo in derde klasse.

Doe jezelf een groot plezier en neem een lange treinrit, onvergetelijk!

Conclusie

Dit is maar een kleine greep uit alles wat Sri Lanka te bieden heeft. Ik was er slechts voor 3 weken en als je langzaam wil reizen, dan krijg je gewoon niet alles bezocht. Er zijn zoveel meer plekken te ontdekken. Als je naar Sri Lanka zou gaan, probeer dan niet teveel te doen in een kleine periode. Vergeet niet te genieten!

Ik zou over Sri Lanka kunnen blijven schrijven en nog meer foto’s posten. De oprechte vriendelijkheid van de mensen, hun glimlach en gastvrijheid. Dit zullen eigenschappen zijn die jullie misschien herkennen uit andere Aziatische landen. Het is er gewoon aangenaam anders. Je vergeet er heel snel de Westerse samenleving. Of nee, dat zeg ik waarschijnlijk verkeerd. Je wordt eraan herinnerd dat we in het Westen af en toe geen manieren hebben, meer geduld moeten hebben en dat we wat vriendelijker tegen elkaar moeten zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *