Starwood Preferred Guest – Introductie

starwood best guarantee rate

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Starwood Preferred Guest (SPG) is het loyaliteitsprogramma van de Starwood Hotels groep, dat in 1991 is opgericht in Chicago en sindsdien is uitgegroeid tot een wereldwijde hotelketen. De groep heeft momenteel ongeveer 1100 hotels en resorts in meer dan 100 verschillende landen die zijn onder gebracht bij verschillende merken die samen het SPG merk dragen: Le Méridien, Aloft, Four Points, Westin, The Luxury Collection, W Hotels, Sheraton, Element en St. Regis.

SPG Banner

Statusniveau’s

Het loyaltyprogramma van SPG kent 3 verschillende statusniveau’s:

 • Preferred Guest
 • Gold Preferred Guest
 • Platinum Preferred Guest

Het Preferred Guest niveau krijg je automatisch op het moment dat je lid wordt van het Starwood Preferred Guest programma. Je kan als Preferred Guest maximaal 20000 punten per kalenderjaar verdienen. Dit instapniveau kent de volgende benefits:

SPG Preferred Guest Benefits

Je wordt Gold Preferred Guest als je tenminste 10 geldige verblijven of 25 overnachtingen hebt door gebracht bij Starwood hotels. In theorie kan je dus met 10 verblijven van 1 nacht Gold member worden, wat meer voordelen met zich meebrengt zoals meer Starpoints verdienen, late checkout, upgrades,…

Foto copyright SPG

Als Gold member maak je kans om het Gold For Life niveau te verdienen, hiervoor moet je gedurende 5 jaar de Gold status behouden en een minimum halen van 250 overnachtingen!

Om in aanmerking te komen voor het hoogste status niveau bij SPG, Platinum, moet je minimum 25 verblijven of 50 overnachtingen doorbrengen bij Starwood hotels gedurende één kalenderjaar. De Platinum status brengt flink wat voordelen met zich mee:

Foto copyright SPG

Het mooie van de Platinum status is dat hoe meer overnachtingen je doet, hoe beter de voordelen worden. Bovenstaande benefits gelden voor alle Platinum leden, maar vanaf het moment dat je minimum 50, 75 of 100 overnachtingen behaalt, wordt SPG heel vrijgevig door middel van de zogenaamde “Nights Benefits”.

Foto copyright SPG

Na 50 overnachtingen krijg je namelijk 10 “Suite Night Awards” die je kan gebruiken voor upgrades naar suites of premium kamers. Voor degenen die minimum 75 overnachtingen doorbrengen, krijgen daar bovenop nog eens 4 Starpoints per uitgegeven US dollar (dit is het dubbele van het Preferred Guest niveau) en kunnen gebruik maken van het “Your24” systeem waarbij je bijvoorbeeld om 9 uur ’s avonds komt inchecken, maar dan kan je op dag van vertrek ook uitchecken om 9 uur ’s avonds. Indien je het presteert om meer dan 100 overnachtingen te halen, dan maak je aanspraak op de SPG Ambassador service. Dit is een service waarbij er 24/7 iemand beschikbaar voor je is die je met raad en daad kan bijstaan.

Naast Gold For Life bestaat ook de Platinum For Life status, maar hiervoor moet je minimum 10 jaar Platinum member zijn en een minimum van 500 overnachtingen behalen!

Van het Preferred Guest niveau bestaat er nog een variant, namelijk het Preferred Guest Plus niveau. Wil hierover meer te weten komen, neem dan een kijkje in dit artikel.

Het mooie van de Gold en Platinum status niveau’s is dat de award nachten of verblijven die je boekt ook meetellen voor het behalen van je elite status.

Punten

Uit bovenstaande benefits kunnen we samenvatten dat het verdienmodel qua punten als volgt is bij SPG:

 • Preferred Guest = 2 punten per uitgegeven US dollar
 • Gold Preferred Guest = 3 punten per uitgegeven US dollar + 50% bonus
 • Platinum Preferred Guest = 3 punten per uitgegeven US dollar + 50% bonus

Indien je als Platinum member meer dan 75 nachten verblijven gaat het aantal verdiende punten van 3 naar 4 (dus 100% bonus).

Er is een mogelijkheid om punten te kopen via de site van SPG in samenwerking met Points.com, zij regelen de betaling en zorgen ervoor dat de Starpoints in jouw account terecht komen. Om te beginnen surf je naar deze site spg.com/buystarpoints en daar heb je de keuze om punten te kopen of cadeau te doen aan iemand. Meer hierover in een ander artikel.

SPG Buy Starpoints

Award Nights

De reden dat de meeste frequent travellers lid worden van een loyaltyprogramma zoals SPG is om punten te sparen en deze vervolgens te gebruiken om “gratis” nachten te boeken. Dit is ook mogelijk bij de keten van Starwood hotels, het aantal benodigde punten is afhankelijk van de categorie van het hotel. SPG deelt hun hotels op in 7 verschillende categorieën:

 • Categorie 1: 3000 punten per nacht (slechts 2000 tijdens het weekend)
 • Categorie 2: 4000 punten per nacht (slechts 3000 tijdens het weekend)
 • Categorie 3: 7000 punten per nacht
 • Categorie 4: 10000 punten per nacht
 • Categorie 5: 12000 – 16000 punten per nacht
 • Categorie 6: 20000 – 25000 punten per nacht
 • Categorie 7: 30000 – 35000 punten per nacht

Een mooi overzicht van welke hotels tot welke categorie behoren vind je op deze link.

Foto copyright SPG

SPG heeft een héél aantrekkelijk systeem voor langere verblijven met award nights, hun zogenaamde “5th night free” programma. Dit houdt in dat als je een award stay boekt van 5 opeenvolgende nachten, dat je voor de vijfde nacht geen punten hoeft te betalen. Let er wel op dat dit niet geldig is voor hotels uit categorie 1 of 2 en dat er geen “refund” mogelijk is. Meer informatie betreffende de voorwaarden kan je vinden op deze pagina.

Foto copyright SPG

Cash & Points

In het geval dat je niet genoeg Starpoints hebt, dan is er de mogelijkheid om met cash en punten te betalen. Via dit systeem betaal je een deel van je boeking met verzamelde punten en het andere deel betaal je “cash” door middel van een kredietkaart.

Foto copyright SPG

Deze manier van boeken brengt een aantal voordelen met zich mee:

 • punten “redeemen” voor een standaard kamer in elke categorie
 • room of suite upgrades wanneer deze beschikbaar zijn
 • cash & points verblijven tellen mee voor elite status
 • je krijgt gewoon je elite benefits zoals anders

Hier tegenover staan een aantal kleine “nadelen” als je zo mag noemen:

 • eventuele black-out data (dagen dat je geen award nachten kan boeken)
 • je verdient geen Starpoints of airmiles met deze overnachtingen
 • overnachtingen kunnen niet gecombineerd worden met andere promotie periodes
 • sommige categorie 6 en 7 hotels laten niet toe om award nights te boeken in standaard kamers

Voor het boeken van standaard kamers gelden de volgende rates:

SPG Standard Rooms

Bij het boeken van “upgraded rooms” moet je rekening houden met onderstaande rates:

SPG Upgraded Rooms

Indien je een suite met cash & points wil boeken, dan kom je uit op de volgende rates:

SPG Suites

Upgrades

Behalve het boeken van award nachten met SPG punten, kan je ook gewoon een kamer boeken en deze nadien met Starpoints upgraden naar een mooiere kamer of suite.

Foto copyright SPG

Het upgraden met punten biedt een aantal voordelen:

 • Upgraden is mogelijk van elk type kamer
 • Upgrades beginnen al bij 1000 Starpoints

Met de punten kan je jouw geboekte kamer upgraden naar een grotere kamer, een suite, een kamer met een andere uitzicht of op een andere verdieping of naar een club room met lounge access. Er zijn talloze mogelijkheden…

Foto copyright SPG

Het aantal benodigde punten voor een upgrade is afhankelijk van de categorie van het hotel en of je kiest voor een kamer of suite upgrade:

Kamer upgrade - Foto copyright SPG
Kamer upgrade
Suite upgrade - Foto copyright SPG
Suite upgrade

Een gedetailleerd overzicht van alle mogelijk upgrades is terug te vinden op deze link.

Transfer naar air miles

SPG biedt één van de beste conversie ratios aan als het gaat om het omzetten van hotel punten naar air miles! Het grootste deel van hun airline partners bieden een 1:1 ratio aan, dit wil zeggen dat je bijvoorbeeld 5000 punten kan omzetten naar 5000 air miles.

Foto copyright SPG

Het enigste wat je hiervoor moet doen is inloggen in jouw SPG account en dan naar de desbetreffende pagina gaan voor het overzetten van de air miles. Deze pagina is hier te vinden. Je kiest dan een airline uit de lijst van partners, vult jouw frequent flyer number in en het aantal Starpoints dat je wil omzetten naar miles. Het werkt gemakkelijk en snel, meestal staan de miles binnen de 24 uur op de door jou gekozen frequent flyer account. Let er wel op dat je als Preferred Guest een minimum van 2500 mijlen in jouw account moet hebben voor je ze kan omzetten naar air miles.

Foto copyright SPG

Voor Gold member geldt een minimum van 1500 mijlen en Platinum leden hebben geen minimum vereiste voor het aantal mijlen wat je kan converteren. Je krijgt een mooie bonus van 5000 mijlen voor elke schijf van 20000 Starpoints die je omzet.

Nights & flights

“Nights & Flights” is een gecombineerde manier om punten te redeemen voor langere verblijven én punten naar air miles om te zetten. Het werkt alleen voor boekingen bij Starwood hotels in categorie 3 en 4 én airline partners die een 1:1 conversie ratio hebben met SPG. Voor een hotel uit categorie heb je 60000 punten nodig of in het geval van een categorie 4 hotel heb 70000 punten nodig om een verblijf van 5 nachten te boeken en daar bovenop krijg je nog eens 50000 air miles.

Foto copyright SPG

Kort samengevat houdt een Nights & Flights award boeking het volgende in:

 • 60000 punten kan je inwisselen voor een verblijf van 5 opeenvolgende nachten in een categorie 3 hotel + 50000 air miles
 • 70000 punten kan je inwisselen voor een verblijf van 5 opeenvolgende nachten in een categorie 4 hotel + 50000 air miles

Foto copyright SPG

Deze awards kunnen énkel via de telefoon geboekt worden, in het geval dat je air miles overzet naar een airline uit de US moet dit 14 dagen op voorhand, als het een internationale airline betreft dan zul je 30 dagen op voorhand contact moeten opnemen met een SPG boekingsagent die de boeking voor je maakt en er ook voor zal zorgen dat de air miles in de door jouw gekozen frequent flyer account terecht komen.

Let wel op dat dit soort boekingen geannuleerd kunnen worden maar dan moet je flink inboeten, want voor een boeking bij een categorie 3 hotel krijg je enkel 20000 punten terug, voor een boeking bij een hotel uit de Starwood categorie 4 krijg je slechts 30000 punten terug. De punten die je via de boeking liet omzetten naar air miles kunnen niet meer terug gezet worden naar jouw SPG account.

Een uitgebreide uitleg over de precieze werking van de Nights & Flights kan je vinden op deze pagina en ook op deze.

Challenge

Er bestaat bij Starwood een mogelijkheid om een zogenaamde Platinum Challenge aan te vragen om op korte termijn de Platinum elite status te behalen. Dit zal in een volgend artikel beschreven worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *