Reward tickets boeken bij British Airways – sweet spots5 min leestijd

Weinig miles - Executive Club

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

British Airways gebruikt Executive Club als frequent flyer programma. Zoals bij ieder programma zitten er positieve punten aan, net als mindere eigenschappen. De meeste Nederlanders zijn geneigd zich in eerste instantie te richten op KLM met Flying Blue als frequent flyer programma. En dat is ook logisch als Amsterdam je vertrek luchthaven is. Vind je het niet erg om via Londen te reizen, dan is het zeker ook interessant om British Airways Executive Club eens te bekijken! Mocht je je vervelen tijdens de kerstvakantie, dan hebben we hier een tiendelige serie als handleiding, waar je (bijna) alles over BA Executive Club kunt lezen.

In dit artikel aandacht voor een paar ‘sweet spots’ bij het boeken van reward tickets, oftwel het inwisselen van Avios. Je kunt namelijk van een koude kermis thuiskomen als je de toeslagen (belastingen, brandstoftoeslagen en overige toeslagen) ziet. Een enkele reis in economy class van Amsterdam naar New York kost al €205. Voor een retour moet €353 aan toeslagen worden betaald. Als je een goede aanbieding hebt, kun je voor dat geld al een regulier ticket kopen en daarop nog miles sparen!

British Airways Executive Club boeking

Upgraden

Het moet dus beter kunnen. Voor tickets zoals hierboven is het vaak interessanter om te upgraden naar een hogere klasse op basis van een ‘normaal’ ticket. Dus stel je hebt een ticket in economy class gekocht, dan kun je upgraden met Avios naar Premium Economy. Heb je een ticket in Premium Economy gekocht, dan kun je upgraden naar business class.

Je betaalt hier het verschil in Avios tussen de verschillende boekingsklassen. In dit artikel wordt precies uitgelegd hoe dit werkt!

Met Aer Lingus naar Montreal

Afgelopen week schreven we op InsideFlyer over de geruchten dat Aer Lingus met een flat-bed business class naar Amsterdam komt. Dat zal dan gebeuren met de nog met de aan Aer Lingus af te leveren Airbus A321LR: een toestel met een enkel gangpad dat speciaal lange afstanden kan vliegen. Met dit toestel zal vanaf 8 augustus 2019 ook naar Montreal (Canada) gevlogen worden.

 • Vlucht EI98 Montreal (YUL) naar Dublin (DUB), vertrek 22:20 uur, aankomst 9:40 uur de volgende dag
 • Vlucht EI99 Dublin (DUB) naar Montreal (YUL), vertrek 18:50 uur, aankomst 20:50 uur.
Aer Lingus Business Class A321LR
Aer Lingus Business Class A321LR

Wat is hier interessant aan? Het heeft met de afstand te maken. Bij British Airways Executive Club kun je Avios inwisselen voor vluchten met Aer Lingus. Bij Executive Club moet je volgens een afstandentabel bekijken hoeveel Avios je hiervoor moet uitgeven. De verschillende zones zijn de volgende:

Avios zone verdeling

De afstand tussen Dublin en Montreal is namelijk nét onder de 3000 mijlen en daardoor valt deze route in de goedkopere zone. (zone 4)

De afstand tussen Dublin en Montreal ligt net onder de 3000 mijlen!
De afstand tussen Dublin en Montreal ligt net onder de 3000 mijlen!

Als je kijkt naar het aantal Avios dat je moet uitgeven voor deze route, valt de vlucht van Dublin naar Montreal dus in zone 4 in plaats van zone 5. De route van Amsterdam naar Dublin valt in zone 1.
Vlieg je economy off-peak dan maakt het niet eens zoveel uit. Maar vlieg je business class dan wordt het verschil aanzienlijk!

Benodigde Avios voor een enkele reis op basis van afstand (in mijlen)
Benodigde Avios voor een enkele reis op basis van afstand (in mijlen)

Zoeken en boeken Aer Lingus reward

Via de website van British Airways zul je vluchten van Aer Lingus echter niet vinden. Zo kun je dus ook niet checken of er beschikbaarheid is. Wel is het telefonisch te boeken en er zullen dan geen extra kosten gerekend worden, aangezien er geen online mogelijkheid is. Beschikbaarheid is te checken via de tool ExpertFlyer (is betaalde dienst), maar ook gratis via United Airlines dat een partner is van Aer Lingus.

Aer Lingus heeft zijn eigen peak/off-peak kalender. Op de website headforpoints.com kun je zien wanneer de goedkope dagen zijn bij Aer Lingus.

Er is nog een andere route die net onder de 3000 mijlen is, namelijk Dublin/Shannon naar Boston. Hier is echter een stokje voor gestoken. Deze route valt nu toch in zone 5. Er liggen rond Boston dan ook diverse steden ‘op steenworpafstand’ die wel een afstand hebben van meer dan 3000 mijlen, dus het is enigszins te begrijpen dat dit is gelijkgetrokken. Het is dus te hopen dat deze nieuwe route naar Montreal ongeschonden in zone 4 blijft, al ligt deze stad veel geisoleerder.

Hawaii

Ben je toevallig aan de westkust van de Verenigde Staten, dan kun je goedkoop naar Hawaii vliegen! American Airlines dat Oneworld partner is van British Airways vliegt van zowel Phoenix als Los Angeles rechtstreeks naar Hawaii. Een enkele reis is maar 12.500 Avios met nota bene €4,90 aan toeslagen!

Van Los Angeles naar Hawaii
Van Phoenix naar Hawaii

Zuid-Afrika

Op reis naar Zuid-Afrika of omgeving? In Zuid-Afrika vliegt de maatschappij Comair dat eigendom is van British Airways. Sterker nog, de vliegtuigen hebben gewoon de BA beschildering. De maatschappij vliegt op binnenlandse vluchten in Zuid-Afrika, maar ook internationaal. De volgende bestemmingen zijn beschikbaar:

Mauritius

 • Port Louis – Sir Seewoosagur Ramgoolam International Airport

Namibië

 • Windhoek – Hosea Kutako International Airport

Zambia

 • Livingstone – Livingstone Airport

Zimbabwe

 • Harare – Harare International Airport
 • Victoria Falls – Victoria Falls Airport

Zuid-Afrika

 • Kaapstad – Cape Town International Airport
 • Durban – King Shaka International Airport
 • Johannesburg – OR Tambo International Airport
 • Port Elizabeth – Port Elizabeth Airport

Een vlucht van bijvoorbeeld Johannesburg naar Windhoek in Namibië kost off-peak maar 6500 Avios + €45 (zone 2). In business class kost het 12.750 Avios + €80.

Vlucht van Johannesburg naar Windhoek (Namibië)
Vlucht van Johannesburg naar Windhoek (Namibië)

Ben je dus op reis in deze regio, dan kan dit een interessante besteding van je Avios zijn!

Korte afstanden

Executive Club van British Airways is met name interessant voor korte-afstandsvluchten. De hoeveelheden Avios dat je nodig hebt (zie tabel hierboven) is leidend en niet of het een dure route is. We hebben hier op InsideFlyer al eerder een uitvoerig artikel over geschreven met diverse tips en interessante routes.

Heb jij nog andere sweet spots om Avios te besteden? Laat het hieronder weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *