Review: Qantas A380 First Class Melbourne-Singapore7 min leestijd

Qantas, a380, first class

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Tijdens mijn lange reis door Azië en Oceanië vloog ik een aantal keer in first class. Een van deze vluchten was die van Melbourne naar Singapore op de A380 van Qantas. Ik had al eens eerder first class gevlogen op de A380, zowel met Etihad als Qatar Airways. Hoe mijn ervaring was met Qantas in first class lees je in deze review.

Dit artikel is onderdeel van een reeks met artikelen over een lange reis door Azië en Oceanië. Lees hier en hier meer over deze reis.

Boarding

Na een aangenaam verblijf in de Qantas First Class lounge, waarvan je hier een review kan lezen, was het tijd om naar de gate te gaan. Mijn vlucht vertrok vanaf gate 16 en dit was gelukkig maar een paar minuten lopen vanaf de lounge. First class passagiers mochten als een van de eersten aan boord.

Qantas, a380, melbourne, gate
De A380 van Qantas aan de gate in Melbourne.

Mijn vlucht werd uitgevoerd door een A380-800 en dit toestel beschikt over 14 first class suites in en 1-1-1 configuratie. Deze bevinden zich, in tegenstelling tot bijvoorbeeld bij Etihad en Qatar Airways, op het benedendek.

first class, a380, Qantas, configuratie
Configuratie first class A380 Qantas (Foto: Seat Guru)

Ik had stoel 3A geboekt, dus na binnenkomst mocht ik direct rechtsaf gaan. Het viel me gelijk op hoeveel ruimte deze suites innemen. De suites zijn opgesteld in een reverse herringbone positie, maar voor het opstijgen zijn de stoelen naar voren gericht. Deze kun je vervolgens met de stoelbediening draaien richting het raam.

qantas, a380, first class
Qantas A380 First Class Suite.

Nadat ik plaats had genomen op de ‘troon’ kwam er al snel een crewlid langs om zich persoonlijk aan me voor te stellen. Ik kreeg een menukaart aangeboden en ook werd er een amenity kit bij me gebracht, deze was van Martin Grant. Hierin zat o.a. een tandenborstel, vliegtuigsokken, een oogmasker en wat producten van Aspar die me na afloop van de vlucht nog zeker van pas kwamen. De vriendelijke mevrouw vroeg wat ik wilde drinken voor het opstijgen. Ik koos voor de Veuve Cliquot La Grande Dame uit 2006 en hierbij werden ook nootjes geserveerd.

Ook werd hierbij een warm doekje geserveerd. De crew was zeker vriendelijk en ik voelde me hier meteen op mijn gemak. De mevrouw vroeg of ik al eerder met Qantas had gevlogen en ik vertelde haar dat dit mijn eerste vlucht met hen was.

veuve, champagne, Qantas, first class
Veuve Cliquot 2006 La Grande Dame voor het opstijgen.

Bijna alle first class suites waren bezet en doordat ik als een van de eersten aan boord kwam, duurde het nog wel drie kwartier voordat we konden vertrekken. Ik had dus nog ruim de tijd om wat foto’s te nemen.

Qantas, A380, First Class
Qantas A380 First Class Suite 3A

Nogmaals viel me op hoeveel ruimte deze suites innemen. British Airways heeft bijvoorbeeld ook haar first class op het benedendek van de A380, maar die is opgesteld in een 1-2-1 configuratie. Ook zijn er bij Qantas geen bagagevakken in het midden waardoor de hele ruimte nog groter lijkt.

Qantas, a380, first class, review
Qantas A380 First Class gezien vanaf de andere kant.

Eten en drinken

Nadat alle passagiers aan boord waren, konden we dan eindelijk met een vertraging van bijna 2 uur vertrekken richting Singapore. Toen we in de lucht waren, werd een tweede drankronde gedaan en ook hier genoot ik weer van de Veuve Cliquot 2006 La Grande Damme champagne. Ik bestudeerde het menu en vervolgens werd vriendelijk gevraagd wat voor eten en drinken ik wenste tijdens deze vlucht. Als voorgerecht ging ik voor de Marokkaanse wortelsoep met koriander-yoghurt en dukkah-croutons.

Qantas, first class, a380, voorgerecht
Het voorgerecht

Bij het voorgerecht nam ik een Marchand & Burch Chardonnay 2014 uit Australië. Ik was erg onder de indruk van het voorgerecht, vooral de soep smaakte erg goed.

soep, Qantas, first class
Marokkaanse wortelsoep als voorgerecht

Nadat ik klaar was met het hoofdgerecht kwam de crew weer langs. Er werd vriendelijk gevraagd of alles in orde was en of ik al klaar was voor het hoofdgerecht. Ik zei dat ik zeker onder de indruk was tot nu toe en even later werd het hoofdgerecht geserveerd. Hierbij ging ik voor het rundvlees met groene bonen. Ook werd hierbij een salade geserveerd

Qantas, a380, first class, hoofdgerecht
Het hoofdgerecht

Dit alles smaakte prima al had ik van het hoofdgerecht wel iets meer verwacht. Even later kwam de crew weer langs. De mevrouw zag dat mijn glas wijn bijna leeg was en bood nog iets te drinken aan. Deze keer schakelde ik over op de rode wijn en werd er een glaasje Levantine Hill Syrah uit 2013 ingeschonken. De wijnen die werden aangeboden op deze vlucht kwamen trouwens allemaal uit Australië, enkel de champagne kwam natuurlijk uit Frankrijk. Afgezien van de wijnen was er o.a. ook cognac, whisky en bier te verkrijgen. Als nagerecht ging ik voor de kaas.

Qantas, a380, first class, kaas
Kaas als nagerecht

Ik ben zeker een kaasliefhebber en vind het altijd leuk om verschillende soorten te proberen. Zeker in combinatie met de rode wijn smaakte de kaas goed. Na dit nagerecht werd er nog een koffie- en theeronde gedaan waarbij er ook nog ijs werd aangeboden.

ijs, Qantas, a380, first class, toetje
Ijs als toetje

Al het eten smaakte zeker goed, maar vergeleken met eerdere first class ervaringen vond ik de hoeveelheid wat tegenvallen. Wel werd gevraagd of ik nog iets wenste en ik pakte de menukaart en ging vervolgens maar voor het vers fruit in combinatie met nog een glaasje rode wijn.

vers fruit, Qantas, a380, first class
Vers fruit met een glaasje rode wijn.

De maaltijd beviel me zeker. Ik besloot om nog een Veuve Cliquot 2006 La Grande Dame champagne te nemen om vervolgens wat te gaan slapen. Ondertussen ging ik ook maar eens kijken wat het in-flightentertainment te bieden had. Het scherm vond ik wel wat aan de kleine kant, zeker in vergelijking met die in first class van Thai Airways. Ik zag een behoorlijk aanbod aan films en series.

qantas, a380, first class, champagne
Nog een laatste champagne na de maaltijd en voor de turn down service.

Na ongeveer 3 uur te hebben geslapen, zette ik mijn stoel weer in de normale stand. Je zou verwachten dat er op een vlucht van 8 uur zeker twee maaltijden worden geserveerd in first class, maar niets is minder waar. Ik sprak de crew hier op aan en er werd me verteld dat er zeker nog wel iets voor me geregeld kon worden. Even later werd er een sandwich bij me gebracht.

sandwich, Qantas, first class
Sandwich voor de landing in Singapore.

Qantas biedt twee toiletten aan in de first class van de A380 en deze bevinden zich voorin het vliegtuig. Het duurde niet lang meer voordat de landing naar Singapore werd ingezet. Tijdens vluchten in first class vliegt de tijd letterlijk voorbij en daardoor kwam er al snel een einde aan deze mooie ervaring. Met een vertraging van ongeveer een uur landde het toestel op Singapore. Ik bedankte de crew voor de vriendelijke service en verliet het toestel.

Conclusie

Het Qantas First Class product op de A380 heeft zo zijn voor- en nadelen. Ik was vooral onder de indruk van de vriendelijke service van de crew, zowel bij het inchecken als in de lounge als tijdens de vlucht zelf. Daarnaast biedt Qantas een keurig hard product aan in first class. De suites zijn lekker ruim en bieden veel privacy.

Ook het eten en drinken is zeker goed, al vond ik het wat tegenvallen dat maar één keer een maaltijd werd geserveerd op een vlucht van 8 uur, zeker in first class! Maar gelukkig werd dit prima opgelost voor mij tijdens deze vlucht. Daarnaast moet gezegd worden dat Qantas in tegenstelling tot Emirates en Etihad Airways geen douche aanbiedt op de A380.

Dus over het algemeen kan ik zeggen dat ik een aangename ervaring had met de Qantas first class op de A380, maar eerlijk toegegeven mijn ervaring in first class met Etihad en Thai Airways waren beter. Ik ben blij dat ik dit heb mogen meemaken en kijk dus terug op een mooie ervaring.

Overzicht

Publicatie Datum

9 April 2019

Voordelen

- Prima hard product
- Veel privacy
- Vriendelijke crew
- Lekker eten

Nadelen

- Hoeveelheid eten viel me wat tegen
- Geen douche aanwezig

Reisklasse

Stoel

Eten en drinken

Crew

Value

Algemene Waardering

Conclusie

Qantas biedt een redelijk goed first class product op de A380. Ik was zeker onder de indruk van de ruimte en privacy in deze suite. De crew op deze vlucht was zeker vriendelijk en het eten was lekker, maar de hoeveelheid viel me wat tegen. Ik kijk terug op een mooie ervaring, maar mijn first class belevingen met Etihad en Thai Airways waren beter.

7 min leestijd">
4.3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *