Review: KLM A330-300 Economy Comfort – Amsterdam – Edmonton | Calgary9 min leestijd

Review: KLM A330-300 Economy Comfort - Amsterdam - Edmonton | Calgary

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Het is tijd om weer een mooie reis te maken in Canada. Na maanden van lockdown en inreisbeperkingen is het weer mogelijk naar Canada af te reizen. Ik besloot dan ook om een vliegticket te boeken bij KLM. De reis begon in Antwerpen en ging via Amsterdam naar Edmonton met eindbestemming Calgary. Deze vlucht van Amsterdam naar Calgary vloog ik met KLM in Airbus A330 in Economy Comfort, waarover deze review gaat.

Voorbereidingen

Ten tijde van mijn reis was er nog sprake van beperkingen door het coronavirus. Voorafgaand aan mijn reis naar Canada moet ik dan ook een aantal zaken op orde hebben. Hierbij valt te denken aan een PCR-test, een aanmelding via de Arrive CAN-app en het aanvragen van een ETA. Maar natuurlijk ook het huren van een auto en boeken van hotels. Er zijn continue veranderingen met betrekking tot inreisregels, het is daarom altijd verstandig je goed in te lezen in de geldende regels van dat moment. In dit artikel kun je meer lezen over mijn ervaringen en voorbereidingen op een bezoek aan Canada.

Antwerpen – Amsterdam

De reis start voor mij in Antwerpen. Ik maak gebruik van de treindienst tussen Antwerpen en Amsterdam. In Antwerpen kun je eenvoudig bij de ticketbalie je treinkaartje ophalen voor de Thalys trein naar Schiphol. Over het algemeen gaat dit vrij eenvoudig en met het ticket op zak wandel je naar het juiste perron. Reis je naar Rotterdam/Amsterdam dan vertrekt de trein doorgaans van spoor 22. Ga je vanuit Antwerpen naar Brussel/Parijs dan vertrekt de Thalys doorgaans vanaf spoor 23. De treinrit vanuit Antwerpen naar Amsterdam Schiphol Airport duurt ongeveer 55 minuten.

Inchecken, bagage-afgifte, security, lounge & boarding

Na een korte rit met de Thalys naar Amsterdam, wandel ik alweer naar Vertrek 1 op Schiphol. Hier check ik bij de SkyPriority check-in (desk 9 t/m 12). Het is noodzakelijk om de nodige papieren te tonen voor een reis naar Canada. Niet alleen een ETA, maar ook de negatieve uitslag van een covid-test en de aanmelding via ArriveCAN app.

Wist je dat je thuis al voorbereidingen kunt treffen. Je kunt via een speciale website van KLM allerlei documenten al uploaden. Dit scheelt een hoop tijd op de luchthaven. Doe je dit op tijd, dan kun je ook al een bevestiging ontvangen en is dat het enige dat je hoeft te tonen bij het inchecken op bijvoorbeeld Schiphol. Je regelt dit eenvoudig via COVID-19 Check Upload @Home van KLM.

Nadat alle formaliteiten geregeld zijn wandel ik door naar de security, gevolgd door de paspoortcontrole. Ik heb nog voldoende tijd om naar de lounge te gaan. Echter, ter voorbereiding op je vlucht moet je ook nog langs een extra controle. Dat doe ik dan ook voordat ik de lounge ga bezoeken. Vlakbij KLM Non-Schengen Lounge 52 is er een gate ingericht voor deze Health Check. Documenten worden hier nogmaals gecontroleerd waarna je een sticker op je boardingpas krijgt. Deze dien je te tonen bij boarding van je vlucht.

Deze diashow vereist JavaScript.

Hierna is het tijd voor een ontbijtje in de lounge alvorens wat later plaats te nemen op mijn Economy Comfort stoel in de KLM Airbus A330 richting Calgary.

KLM Non-Schengen

Airbus A330

KLM heeft in totaal 11 Airbus A330 toestellen in haar vloot. Vijf hiervan zijn van het type A330-300 en de overige 6 zijn van het type A330-200. Ik vlieg met de Airbus A330-300 van KLM in Economy Comfort naar Calgary in Canada. Dit type toestel is voorzien van 30 stoelen in World Business Class, 40 stoelen in Economy Comfort en 222 stoelen in Economy Class. De opstelling in World Business Class is 2-2-2 en in de Economy cabine is dat 2-4-2 met achter in het toestel 4 rijen 2-3-2.

Review: KLM A330-300 Economy Comfort - Amsterdam - Edmonton | Calgary

De toestellen zijn voorzien van WiFi, de Business Class beschikt over full flat stoelen zoals je ook in de Boeing 777 hebt. De Economy Cabine is nog niet gemoderniseerd en de verwachting is dat dit voorlopig ook niet zal gebeuren.

Weten hoe de World Business Class er in de Airbus A330-300 van KLM uitziet, check dan dit artikel.

Economy Comfort

KLM heeft op dit moment de beschikking over twee cabines binnen haar vloot. Namelijk de Economy en World Business Class cabines. Binnen de Economy Cabine is er een apart gedeelte Economy Comfort. De stoelen zijn in de gehele Economy cabine hetzelfde. Echter bij de Comfort-sectie staan deze verder uit elkaar, waardoor je meer beenruimte hebt. Tevens hebben de stoelen een iets grotere recline, waardoor je de rugleuning van de stoelen iets verder naar achter kunt kantelen.

Review: KLM A330-300 Economy Comfort - Amsterdam - Edmonton | Calgary
Economy Comfort in de Airbus A330-300 van KLM

Een stoel in Economy Comfort kun je als extra optie aanschaffen. De prijs is afhankelijk van de bestemming, reisduur en welke rij in de cabine. Flying Blue Platinum-leden kunnen deze stoelen kosteloos selecteren. Voor andere Flying Blue leden is er een korting op deze stoelen.

Bron: KLM

De reis in Economy Comfort

Mijn reis in de Airbus A330 Economy Comfort van KLM op weg naar Calgary is over het algemeen comfortabel. Ik vind het aangenaam dat er voldoende beenruimte is, waardoor ik mijn benen languit kan leggen. Ook is het prettig dat de stoel een redelijke recline heeft. Je kunt dus wat aangenamer liggen ten opzichte van een reguliere economystoel.

Review: KLM A330-300 Economy Comfort - Amsterdam - Edmonton | Calgary

In de stoel voor mij is een stoelzak, tafeltje en IFE bevestigd. Het In Flight Entertainment systeem is in dit toestel nog niet gemoderniseerd. Het zijn dan ook kleinere schermpjes dan in de intercontinentale vloot van KLM. Het systeem werkt met een afstandsbediening die in de armleuning van de stoel is bevestigd, wat in mijn ogen niet super praktisch is. Stoot je hiertegen aan dan pauzeert bijvoorbeeld je film.

Review: KLM A330-300 Economy Comfort - Amsterdam - Edmonton | Calgary

Het tafeltje is van prima grootte, maar mist een rand die ervoor zorgt dat de maaltijdtray of bekertje niet van je tafel afglijdt.

Review: KLM A330-300 Economy Comfort - Amsterdam - Edmonton | Calgary

In de stoel voor mij is ook een usb-poort aanwezig om bijvoorbeeld mijn telefoon op te laden. Een koptelefoon kan ik hier ook aansluiten via de mini-jack-aansluiting. Onder mijn stoel is een stopcontact aanwezig, zodat ik ook met een adapter apparaten kan opladen. Onder de stoel is de entertainment box aanwezig. Hierdoor heb ik iets minder ruimte onder de stoel voor mij, maar dit is voor mij niet belemmerend.

Deze diashow vereist JavaScript.

In het toestel is het mogelijk om verbinding te maken met de WiFi. Dit kun je eenvoudig doen op je tablet, laptop of telefoon. Er zijn verschillende wifi-passen. Er is ook een gratis variant waarbij je berichten kunt sturen via Messenger en Whatsapp. Deze pas is 60 minuten geldig. De andere passen zijn niet gratis en kosten tussen de €8 en €30,-. Het is jammer dat de ‘berichten-pass’ maar 60 minuten gratis is. Bij bijvoorbeeld Air France of Delta is deze gedurende de gehele reis gratis.

Review: KLM A330-300 Economy Comfort - Amsterdam - Edmonton | Calgary

Op verschillende plekken in het toestel zijn toiletten aanwezig. Deze worden regelmatig schoongemaakt en o.a. tissues worden dan aangevuld.

Deze diashow vereist JavaScript.

De bagagebakken boven de stoelen zijn voldoende ruim, waardoor je hier de nodige bagage in mee kunt nemen. Boven je bevinden zich ook nog een leeslampje die je kunt gebruiken wanneer bijvoorbeeld de cabineverlichting gedurende de avond/nacht is uitgeschakeld.

Review: KLM A330-300 Economy Comfort - Amsterdam - Edmonton | Calgary

Service

Bij aankomst in het vliegtuig werd ik vriendelijk begroet. De stewardess wees aan waar mijn stoel in het toestel is. Bij aankomst ligt er al een deken op mijn stoel, een kussen ontbreekt maar is op aanvraag verkrijgbaar. Deze berg ik nog even op voor later. Voordat we opstijgen wordt de gebruikelijke informatie verstrekt. Ook worden enkele coronamaatregelen uitgelegd.

Review: KLM A330-300 Economy Comfort - Amsterdam - Edmonton | Calgary

Na het opstijgen worden water, verfrissingsdoekje en oortjes uitgedeeld. Het is fijn dat ze een groot flesje water uitdelen.

Review: KLM A330-300 Economy Comfort - Amsterdam - Edmonton | Calgary

Niet veel later wordt het eten geserveerd. De stewardess kan niet uitleggen wat het voor een maaltijd is, aangezien het een speciale maaltijd is. Na navraag bij collega’s kan ze ook niet aangeven wat er in het gerecht zit. Dit is helaas niet de eerste keer dat ik bij KLM te horen krijg dat men niet weet waaruit het gerecht bestaat. Dit is een punt wat KLM zeker kan verbeteren. Hoe dan ook, de maaltijd is verder wat smakeloos. Het lijkt of men de specerijen is vergeten toe te voegen. Tot slot mis ik de grotere salade die KLM eerder geïntroduceerd heeft.

Review: KLM A330-300 Economy Comfort - Amsterdam - Edmonton | Calgary

Na het eten wordt alles opgehaald en nog drinken uitgedeeld. In de galley van het vliegtuig kan gedurende de vlucht drinken en snacks worden gepakt. Koffie en thee zijn op aanvraag beschikbaar. Voor de landing wordt nog een snack uitgedeeld. Vanwege de speciale maaltijd kreeg ik een lekker vegetarisch saucijzenbroodje.

Review: KLM A330-300 Economy Comfort - Amsterdam - Edmonton | Calgary

Reizigers die geen speciale maaltijd hebben krijgen een soort pizzabroodje. Deze was over en kon ik ook krijgen. Dat vond ik attent en ik geniet dan ook van nog een lekkere snack.

Tussenlanding

Het is bijna tijd om te landen in Edmonton. KLM voert momenteel een driehoeksvlucht uit tussen Amsterdam, Edmonton, Calgary en weer terug naar Amsterdam.

Review: KLM A330-300 Economy Comfort - Amsterdam - Edmonton | Calgary
Edmonton

Op Edmonton moet iedereen het vliegtuig uit en het land betreden. In Edmonton kan je geselecteerd worden voor een coronatest, joepie ik was de gelukkige! Dit duurt best lang en was een erg onduidelijk proces. Na de test, bagage opnieuw afgeleverd te hebben en de paspoortcontrole te hebben gepasseerd is het tijd om verder te reizen naar eindbestemming Calgary.

Ruimte waar de covid-testen in Edmonton worden afgenomen.

De vlucht tussen Edmonton en Calgary duurt ongeveer één uur. De KLM Airbus A330-300 verlaat Edmonton iets wat later dan gepland en gaat naar Calgary. Helaas is er op dit stuk geen service. Het personeel loopt voor mijn gevoel wat gestrest door het toestel om alles in orde te maken voordat we landen in Calgary.

In Calgary moet iedereen die doorreist naar Amsterdam blijven zitten. De overige passagiers moeten het toestel verlaten en kunnen de reis in Calgary voortzetten.

Na een flinke wandeling door de aankomsthal in Calgary kom ik aan bij de bagagehal. Hier moet ik nog bijna 15 minuten wachten op de bagage. Het is hier erg rustig. Na het ophalen van de bagage wandel ik naar de taxistandplaats, op naar de stad en het Fairmont Palliser hotel.

Deze diashow vereist JavaScript.

Beeldmateriaal: MdTurck / InsideFlyer

Overzicht

Publicatie Datum

15 January 2022

Voordelen

- Meer beenruimte en verdere recline ten opzichte van reguliere economystoelen.
- Vriendelijk personeel.
- Beschikbaarheid van WiFi.

Nadelen

- Onbekend wat voor speciale maaltijd er geserveerd wordt.
- Gratis Wifi-pas maar 1 uur beschikbaar.
- Verouderde cabine en IFE.

Reisklasse

Stoel

Eten en drinken

Crew

Value

Algemene Waardering

Conclusie

Heel fijn aan de A330 van KLM is dat de stoelen in Economy in een 2-4-2 opstelling staan. Reis je met twee personen dan heb je aan de raamzijdes dus geen last van een 3e persoon. De Economy Comfort stoelen in de Airbus A330 van KLM zijn prettig, hebben een prima recline en bieden voldoende beenruimte. Dit is een pre ten opzichte van de normale economystoelen in het toestel. Tevens zijn de stoelen verder voorin het toestel, waardoor je dus ook eerder het toestel kunt verlaten.
Het personeel is over het algemeen vriendelijk op de vlucht. Ze proberen je te helpen als dat nodig is en staan open voor een gesprekje. Ik bestelde vooraf een vegetarische maaltijd, helaas kon men mij niet vertellen wat er geserveerd wordt. De maaltijd was verder wat smaakloos wat jammer is. De gehele KLM vlucht in de Airbus A330 naar Calgary was ondanks alle coronamaatregelen prima uitgevoerd.

9 min leestijd">
3.6

Reacties

  1. Tim zegt

    Jouw artikel is achterhaald helaas, alle aankomende reizigers worden bij aankomst getest en je moet de uitslag daarvan in quarantaine afwachten. Dat duurt ongeveer 72uur (is het streven van de overheid) ik had na 67 uur de uitslag. Ik denk dat je een maand of 3 geleden reisde?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *