Zo reis je voorbereid naar Canada tijdens corona5 min leestijd

Dit zijn de Flying Blue Promo Rewards in December 2021

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Reizen naar Noord-Amerika is weer mogelijk. Er zijn echter wel enkele vereisten waaraan je moet voldoen. Onlangs versoepelde ook Canada de inreisregels, dus we namen de proef op de som en gingen op reis naar het Noord-Amerikaanse land. In dit artikel leggen we uit hoe goed voorbereid op reis kan gaan naar Canada tijdens corona.

2G, 3G, testen, gevaccineerd?

Je hoort het steeds vaker: 2G, 3G, testen of gevaccineerd. Deze termen in combinatie met reizen kan nogal wat verwarring veroorzaken. Daarom is het belangrijk dat je je goed inleest in welke vereisten een land stelt om in te reizen. In Europa wordt gewerkt met het zogenaamde EU DCC, oftewel het Europese Digitaal Corona Certificaat. Dit certificaat toont of je gevaccineerd bent, negatief getest bent of corona hebt gehad in het afgelopen half jaar. In de meeste gevallen reis je wanneer je in het bezit bent van het EU DCC gemakkelijk naar landen binnen Europa. Wil je weten hoe het EU DCC exact werkt, lees dan deze website van de Rijksoverheid.

Inreisvereisten Canada

Heb je binnenkort een reis naar Canada op de planning staan, dan is het belangrijk je goed in te lezen in de regels die hier. Op het moment van reizen en schrijven is het alleen mogelijk om als gevaccineerde reiziger naar Canada te reizen. Hierop zijn echter enkele uitzonderingen, één daarvan geldt als je Canadees staatsburger bent. Om te controleren of je toegang hebt tot Canada doe je de check via deze website.

Calgary Tower & Fairmont Palliser

Nadat je weet of je toegang hebt kun je je reis verder voorbereiden. De volgende zaken moet je vooraf regelen:

  1. ETA Aanvragen
  2. PCR-test regelen
  3. Aanmelden via ArriveCan-app

ETA aanvragen

Een ETA is een soort visum voor Canada. Deze vraag je voorafgaand aan je reis aan. In dit artikel lees je hoe je dat kunt doen. Op deze website vraag je een ETA voor Canada aan. De website is in het Nederlands, dus je kunt de stappen eenvoudig volgen.

Een ETA kost je 7,00 CAD (nog geen vijf euro) en is vijf jaar geldig. Je krijgt meestal dezelfde dag nog uitsluitsel. In een enkel geval dien je nog extra documentatie te verschaffen voordat de goedkeuring volgt.

PCT-test regelen

Als tweede regel je een PCR-test. Dit is een vereiste om Canada in te reizen, ongeacht een vaccinatie. Deze PCR-test mag op dit moment niet ouder zijn dan 72 uur voor vertrek. Zorg dat je dit ten tijde van je reis goed controleert. Het kan natuurlijk zo zijn dat regels rondom deze vereiste worden aangepast. Op InsideFlyer lees je waar je gemakkelijk een PCR-test kunt aanvragen. Via onder andere de ANWB kun je voordelig een PCR-test aanvragen. Het loont ook op online te zoeken naar een kortingscodes voor de aanbieder van de test.Spoedteststraat - PCR Test Bunnik

Aanmelden via ArriveCan-app

Tot slot moet je nog een laatste stap uitvoeren alvorens je naar de luchthaven reist. Het betreft hier het aanmelden van je reis via de ArriveCan-app. Dit kun je tot 72 uur voorafgaand aan je reis doen. Het doel van deze app is het uploaden van je negatieve PCR-test, vaccinatiebewijs en je geeft aan waar je mogelijk in quarantaine gaat wanneer dit nodig is, daarover later meer. De ArriveCan-app werkt eenvoudig middels verschillende stappen. Nadat je alles naar waarheid hebt ingevuld ontvang je bij goedkeuring een QR-code per mail die ook zichbaar is in de ArriveCan-app. Deze code moet je op de luchthaven van vertrek tonen, maar ook bij aankomst in Canada.

ArriveCAN in de App Store
Bron: apps.apple.com

De reis naar Canada

Als bovenstaande geregeld is, kun je afreizen naar Canada. Op de luchthaven van vertrek, bijvoorbeeld Schiphol, moet je alle documentatie nog eens tonen. Reis je met KLM, dan kun je vooraf de documentatie uploaden via deze speciale pagina van KLM. Wanneer de documenten door KLM zijn goedgekeurd, krijg je een bevestiging. Hierdoor kan het inchecken op de luchthaven soepeler verlopen.

Eenmaal aangekomen in Canada, doorloop je de reguliere stappen. Je loopt naar ‘Immigration’. Hier scan je je paspoort, waarna je een ticket krijgt met daarop informatie die bestemd is voor immigration officer. Hier krijg je een een covid-formulier. Op dit formulier staat of je geselecteerd bent voor een random covid-test. In dat geval moet je op de luchthaven van aankomst een covid-test ondergaan. In ongeveer 24 uur ontvang je de uitslag van deze test. Wanneer de test negatief is kun je doorreizen in Canada. Blijkt de test positief te zijn, dan moet je 14 dagen in quarantaine. Dat moet op de locatie die je eerder hebt aangegeven via de ArriveCan-app.

Deze diashow vereist JavaScript.

Ervaring

Onlangs reisde ik met KLM naar Calgary via Edmonton. Op Schiphol verliep het incheckproces prima. Omdat ik vooraf de documenten had gestuurd naar KLM, wist ik dat deze documentatie al in orde was. Hierna kon ik dus vlot via de security en paspoortcontrole naar de gate. Er is een speciale zone op Schiphol ingericht waar alle documentatie nog eens gecontroleerd wordt. Hierna ontvang je een sticker op je ticket die je ook moet laten zien bij het aan boord gaan van het vliegtuig. Goed geregeld allemaal!

Er zijn vanuit Schiphol verschillende maatschappijen en routes naar Canada. Met KLM kun je momenteel op verschillende dagen reizen naar Edmonton. Op zaterdag gaat de vlucht van Edmonton naar Calgary, dat deze keer de eindbestemming was. Op Edmonton had ik een overstap van 2 uur en 10 minuten. Na het controleren van mijn paspoort ontving ik een covid-formulier. Helaas bleek ik geselecteerd voor een random covid-test. Het inschrijven en afnemen van de test duurde erg lang, houd hier vooraf dus rekening mee. Je komt in een hokje waar je je eerst via een qr-code moet aanmelden. Echter, wanneer je geen Canadees telefoonnummer hebt, moet je je bij een medewerker van het testcentrum aanmelden. Als dit is gelukt, moet je in een andere rij aansluiten, waarna je uiteindelijk getest wordt.

Dit gehele proces kan flink wat tijd in beslag nemen. Mijn KLM vlucht vertrok uiteindelijk dan ook een uur later dan gepland naar de eindbestemming Calgary. Een dag later ontving ik de uitslag en kon ik zonder zorgen verder reizen in Canada.

Al met al moet je dus best wat regelen voordat je kan reizen in Canada. Vooraf moet je wel het een en ander regelen, maar zodra dit is gelukt, kun je gaan. Houd wel nog rekening met de random covid-test in Canada.

Reacties

  1. JdV zegt

    Inmiddels al weer even terug uit Canada. De reis en de inreisprocedure valt nog wel mee. In het land zelf is het echter een drama. Hotels hebben te weinig personeel. Fitness, zwembad, bar. Alles is gesloten. In restaurants lang wachten voordat je bestelling arriveert. Overal mondkapjes, in elke winkel en hotel. Al met al zou ik niemand aanbevelen nu naar Canada af te reizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *