Review: Bose QC35 vs Bose QC257 min leestijd

Bose QC35

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Dankzij Bose Nederland kregen we de kans om de Bose QC35 uitvoerig te testen. De QC35 is het draadloze model van de alom gekende Bose koptelefoons. De koptelefoon verzorgt de draadloze verbinding via bluetooth. Ik ben zelf in het bezit van een QC25. Gedurende een periode van 2 weken heb ik beide modellen naast elkaar gebruikt. Op deze manier ben ik in staat jullie een mooi overzicht te geven van beide koptelefoons.

QC staat voor “Quiet Comfort” en dit duidt op de geluidsonderdrukking. Dit betekent dat het apparaat over functionaliteit beschikt die achtergrondgeluiden kan onderdrukken. Daarbij moet je denken aan het geluid van bijvoorbeeld de vliegtuigmotor.

Zowel de QC25 als de QC35 worden geleverd in een mooie case. De case aan de linkerkant is van mijn eigen koptelefoon, de andere is het test model wat we ontvingen van Bose.

Bose QC35
Beide cases zijn zo goed als identiek

Het enigste verschil tussen beiden is de lus op de case van de QC25. Zodat je deze bijvoorbeeld met een haak aan een rugzak of trolley zou kunnen hangen. Ik stop hem zelf altijd veilig weg.

Bose QC35
Links de Bose QC25, rechts de Bose QC35

Aan de binnenkant van de etui zit er een klein verschil tussen beide modellen. In die van de QC25 is er een uitsparing voorzien voor een reserve batterij. Deze is bij de QC35 niet nodig omdat er een oplaadbare accu in de koptelefoon zit.

Bose QC35
Miniem verschil aan de binnenkant

Bose QC35

Wanneer je de etui van de Bose QC35 openmaakt, dan zit de koptelefoon aan de rechterkant. De bijhorende kabels zitten in een vakje aan de linkerkant. Op die manier loop je nooit kans dat de kabels eventueel krassen op de koptelefoon zouden maken.

Bose QC35
Alles zit mooi in de etui

Behalve de 2 kabeltjes, zit er ook nog een adapter in de etui voor gebruik in het vliegtuig. Aan boord van sommige vliegtuigen is er nog een aansluiting voor een koptelefoon die 2 pinnen vereist. In de meer recente vliegtuigen is deze adapter overbodig. Ik heb er gedurende mijn vluchten naar/van de VS en Brazilië geen gebruik van gemaakt.

Bose QC35
De Bose QC35 uitgevouwen

De QC35 is qua vormgeving hetzelfde als de QC25. Er zitten minimale verschillen tussen de twee modellen. De regeling van het volume en de knop voor het starten en pauzeren van muziek bevinden zich op de rechter oorschelp. Evenals de aan/uit knop.

Bose QC35
De binnenkant van de “oorschelpen”

De koptelefoon zit comfortabel op je oren. Ik heb tijdens mijn vluchten afwisselend gebruik gemaakt van beide koptelefoons. Nooit heb ik last gehad van een beklemmend gevoel.

Bose QC25

Bij de Bose QC25 is er geen vakje voorzien in de etui om de kabel in te stoppen. Deze zit namelijk aan de buitenkant van de etui.

Bose QC35
Geen vakje voor de kabel

Zoals je kan zien zijn de kleuren van de QC25 anders, de buitenkant van de oorschelpen zijn zilvergrijs en voorzien van een zilveren Bose logo.

Bose QC35
De Bose QC25 in zij-aanzicht

De binnenkant is blauw gekleurd en voorzien van de letters R en L. Op die manier kan je het onderscheid maken welke oorschelp aan welke kant hoort.

Bose QC35
Letters aan de binnenkant geven linker- en rechterkant aan

Connectiviteit

Bij de Bose QC35 worden 2 kabeltjes geleverd. Eén daarvan is een USB kabel waarmee de interne accu van de koptelefoon opgeladen kan worden. Dit kan door hem in te pluggen op een laptop, power bank, TV, IFE monitor,… Noem maar op, zolang het stroom levert kan je hem daar op aansluiten.

Bose QC35
2 kabeltjes bij de Bose QC35

De tweede kabel is een audiokabel. Op die manier kan je de koptelefoon gebruiken als “normale” koptelefoon. Let er wel op dat indien je de geluidsonderdrukking niet inschakelt, het geluid niet optimaal is. Het klinkt wat zachter. Als je vliegt wordt er altijd gevraagd om elektronische toestellen met een bluetooth functie uit te schakelen. Op dat moment zou je de kabel moeten gebruiken, maar dan valt het voordeel van de geluidsonderdrukking weg. Velen doen dit dus niet.

Bij de Bose QC25 wordt een lange audiokabel geleverd. Deze plugt langs de ene kant in op je smartphone of laptop en de andere kant gaat in de linkerschelp van de koptelefoon. Op deze kabel is een afstandsbediening voorzien. Hiermee kan je het volume regelen en de muziek starten en pauzeren.

Bose QC35
Slechts 1 kabel bij de Bose QC25

Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit van beide koptelefoons is schitterend. Er zijn weinig koptelefoons die dit evenaren. De enigste die er een beetje bij in de buurt komt is de Pioneer HDJ-2000. In het verleden heb ik een aantal draadloze koptelefoons gehad van Sennheiser, maar deze konden niet zonder een basisstation gebruikt worden. De kwaliteit van die producten, evenals het geluid wat er uit kwam, kwamen niet in de buurt van de Bose koptelefoons.

Zeker wanneer je de geluidsonderdrukking inschakelt, dan worden zowel hoge als lage tonen perfect afgespeeld. Ik hou van uiteenlopende muziekgenres en ben af en toe niet vies van techno muziek. De stampende beats klonken helder, zelfs wanneer het volume op het maximum stond.

Batterijduur

De batterij van de QC35 gaat iets minder lang mee dan die van de QC25. Dit is logisch omdat de QC35 gebruikt maakt van bluetooth voor de verbinding met een laptop of smartphone. Het mooie is dat je een melding krijgt over het niveau van de batterij telkens je de QC35 aan zet. Volgens Bose zou de batterij zo’n 20 uur meegaan. Dit heb ik in de praktijk ook zo ervaren.

De Bose QC25 gaat ongeveer dubbel zo lang mee, ongeveer 35 uur. Ik heb voor mijn trip een nieuwe batterij erin gedaan en heb de koptelefoon gedurende 5 dagen veelvuldig gebruikt.

Gebruik

Beide koptelefoons zijn gemakkelijk in gebruik. Misschien de QC35 nog iets makkelijker dan de QC25, puur door het feit dat je niet met een kabel hoeft te werken. Op het moment dat je de QC35 inschakelt, dan krijg je een melding over de staat van de accu. Nadien krijg je te horen met welke toestellen ie verbonden is.

Op het moment dat ie verbonden is kan je meteen muziek afspelen. Het werkte altijd perfect tijdens de periode dat ik hem testte. Het enigste minpuntje wat ik heb gevonden, was tijdens conference calls via programma’s als Skype, WhatsApp of UberConference. Ik kreeg elke keer een nare echo met wat feedback te horen. Soms kraakte het geluid. Dit was ook het geval indien de koptelefoon gelinkt was aan m’n iPhone en ik een telefoongesprek deed of via FaceTime met iemand praatte.

Van deze kwaaltjes had de QC25 geen last. Maar de kabel van de QC25 vind ik persoonlijk net iets te lang. Als je bijvoorbeeld je smartphone in je broekzak hebt zitten, dan heb je nog een flinke lus kabel over. Die dien je dan telkens mee in je broekzak te proppen. Op die manier voorkom je dat je nergens achter blijft haken.

Bose QC35
Bose QC25 versus Bose QC35

Niet alleen op het vliegtuig of in de lounge zijn dit heerlijke koptelefoons om te gebruiken. Ook voor thuis vond ik de QC35 een leuk item. Terwijl ik achter m’n bureau zat te werken had ik hem via bluetooth met mijn laptop verbonden. Op die manier kon ik tijdens het luisteren van muziek zonder problemen op staan en naar de keuken wandelen. Of opstaan om een aantal papieren te gaan halen. De reikwijdte van de bluetooth is zo’n 5 meter zonder enige storing.

Conclusie

Beide koptelefoons kosten een flinke duit, maar in ruil daarvoor krijg je een kwalitatief hoogstaand product in handen. Persoonlijk ben ik voor de QC25 gegaan omdat ik deze aan een zachte prijs in de VS heb kunnen kopen. Ik vond het prijsverschil met de QC35 te groot om de aankoop hiervan te kunnen verantwoorden, puur voor de draadloze functionaliteit.

Momenteel loopt er wel een actie bij KLM waarbij je de zilveren QC35 aan boord kan laten leveren voor €339. Tot en met 31 december 2016 krijg je bovendien automatisch €10 korting en mogelijk met code flightguide10 nog eens 10% extra korting. Bestellen kan via deze link.

Wie van jullie is er in het bezit van een Bose QC25 of QC35? Hoe zijn jullie ervaringen met deze koptelefoons? Graag horen we van jullie.

Reacties

 1. Denzi zegt

  QC35 geniet mijn voorkeur en ik heb hem ook. Ik heb ook de QC25 en QC15 gehad.

  De bluetooth functionaliteit is gewoon ‘superieur’ om eerlijk te zijn in gebruik en comfort. Maar ik kan me voorstellen dat het ook van het gebruik afhangt.

  PS: Als je de 20% code hebt op de 340, dan scheelt het toch zo’n €68. Als hiervoor dan nog de €10 van toepassing is, dan word hij in 1x een heel stuk betaalbaarder.

 2. Chawa zegt

  Hi Lionell, is die QC35 ook in wit te verkrijgen? Ik ben nl (contact)allergisch voor zwarte kleurstof.

 3. frankj zegt

  Ben in bezit van de QC35; fantastisch! Mijn partner heeft de QC25. Kwaliteit is eigenlijk hetzelfde maar qua functionaliteit ben ik erg blij met de 35. Ik heb de QC35 in Canada gekocht. Door de slechte koers van de CAN dollar is de QC35 daar erg goedkoop. De BTW kun je terug ontvangen op de luchthaven.

  • Lionell Jansen Lionell Jansen zegt

   Ik mis de QC35 eigenlijk wel! Vooral thuis waar ik hem veel gebruikte, ben nu continue gebonden aan mijn bureau met de kabel van de QC25. Niet zo handig als je denkt dat je de QC35 nog op je oren hebt… 🙂

 4. Pim zegt

  Licht of-topic maar wel handig voor de mensen die niet willen rondlopen met van die dikke oorschelpen, Bose maakt ook cd QC-20. De QC20 is een in-ear plug die werkelijk een subliem geluid geeft. De accu die aan het apparaat zit gaat ongeveer 10 uur mee, iets korter dan bovenstaande toestellen maar dik voldoende voor een gemiddelde vlucht. Trouwens in elke BC kan je het ding opladen met een usb kabel 🙂

  ps. het is enige en niet enigste

 5. William zegt

  Ik heb zelf de QC25 heeft fantatisch geluid. Heb hem vorig jaar op Schiphol gekocht was aanbieding.
  Heb hem gebruikt retour vlucht AMS-BKK en geen batterij hoeven te vervangen.

  Tevens lekker stil. Geen herrie meer van kinderen en vliegtuig lawaai.
  Gebruikt hem ook om te slapen. Muziek uit en is lekker stil.

 6. Frank zegt

  Binnenkort vlieg ik met de KLM naar Azie en heb wel interesse om de 35 aan te schaffen. Ik lees hier iets over een kortingscode van 20%. Kan iemand mij vertellen hoe ik daar eventueel aan kan komen. Of misschien heeft iemand nog een code liggen die ik mag gebruiken.

  Gr.
  Frank

 7. Fossil zegt

  Heb zelf al enige tijd de QC35, maar het bereik is veel verder dan 5 meter. Ik kan m’n hele woonkamer doorlopen (~15 meter) en als mijn laptop op de 1e etage staat kan ik beneden in de keuken nog prima verder luisteren, en dan zit er dus een etage van gewapend beton tussen.

  Pas op een vlucht van ~10 uur de koptelefoon continue gebruikt, bij aankomst had ik nog 80 procent accu over.

 8. Wim zegt

  Stond op het punt om de QC35 aan te schaffen totdat ik las over de issues met conference calls. Hiervoor ga ik de koptelefoon veel gebruiken. Ben vooral benieuwd naar de ervaring met “gewoon” bellen in plaats van Whatsapp, Skype, et cetera. Dit is wat ik ga gebruiken voor conference calls met groepen tot 20 personen. Heeft iemand hier ervaring mee?

 9. Rob zegt

  Heb de QC25 deze maand via aanbieding Bose.nl gekocht (€ 199). NC-functie was voor mij belangrijkste reden. Ik moet zeggen, je hoort vrijwel geen omgevingsgeluiden. Afzuiger, vaatwasser, TV, het wordt allemaal uitstekend onderdrukt. Geluid is ongelooflijk zuiver. Enige minpunt vind ik het klepje voor de AAA-batterij. Dat werkt zeer onhandig en ziet er niet solide uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *