Reisadvies naar geel of groen, maar wat verandert er nu?

Verschillende reisadviezen naar geel, maar wat verandert er nu?

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Met ingang van zaterdag 15 mei 2021 heeft de Nederlandse overheid verschillende reisadviezen versoepeld. Van de oranje kleur ging het reisadvies naar geel of groen. Maar wat verandert er nu eigenlijk? Wat kun je verwachten en kun je weer reizen? In dit artikel zetten we de belangrijkste veranderingen op een rijtje.

Geldende regels

Op dit moment gebruikt de Nederlandse overheid een viertal kleurcodes (van groen, geel en oranje tot rood). De reisadviezen lopen dan ook sterk uiteen van ‘geen bijzondere veiligheidsrisico’s’ tot aan ‘niet reizen’. Dit laatste advies heeft voornamelijk te maken met gewapende conflicten, milieurampen of zeer grote veiligheidsrisico’s.

InsideDeals - Dubbele Flying Blue XP in deze veilige landen
De kleurcodes van de Nederlandse overheid. Wel of niet reizen? (Bron: Nederland Wereldwijd)

Omdat de coronasituatie het in verschillende landen steeds meer toelaat, worden de reisadviezen, en dus de kleurcodes, steeds aangepast. Het algemeen geldende advies vanuit de Nederlandse overheid blijft:

Reis alleen naar landen met een groen of geel reisadvies. Naar welk land u ook gaat, u kunt er te maken krijgen met coronamaatregelen zoals een quarantaine- of testplicht. Ook kan de situatie in een land snel veranderen. Houd daarom altijd het reisadvies in de gaten. (Bron: Rijksoverheid).

Kleurcodes

Op 15 mei hebben enkele landen een nieuwe kleurcode ontvangen. Hierdoor is het advies niet langer ‘reis alleen als het noodzakelijk is’. Voor de volgende landen is het reisadvies aangepast naar ‘u kunt reizen’, het groende reisadvies:

Voor de volgende landen en eilanden is het reisadvies aangepast naar ‘let op, er zijn risico’s’, het gele reisadvies:

Hierboven zijn de rechtstreekse reisadvies webpagina’s van de betreffende landen toegevoegd met een link. Het betreft de webpagina’s van de Nederlandse overheid.

Andere landen behouden voorlopig nog het reisadvies oranje of rood. De verwachting is echter dat richting de zomer steeds meer landen een positiever reisadvies zullen krijgen. Dit is dan te zien doordat een land een gele of groene kleurcode krijgt.

Bestemmingstips: Divers Bangkok, Thailand
Kunnen we straks weer de prachtige Thaise tempels bezoeken?

Geel of groen, wat nu?

Dat sommige landen of gebieden nu een gele of groene kleurcode krijgen, wil nog niet zeggen dat je onbezorgd op reis kan. De Nederlandse overheid heeft besloten dat vanwege de verbeterde coronasituatie reizen naar deze landen weer mogelijk zou kunnen zijn. Bij terugkomst dus geen testverplichting of quarantaineplicht meer.

Echter, de situatie in Nederland is totaal anders. Het gemiddelde dagcijfer ligt momenteel nog steeds ver boven de 5.000 besmettingen per dag. Hierdoor zien de landen die vanuit de Nederlandse overheid een positief reisadvies hebben gekregen, Nederlanders nog steeds als een hoog risico. Er gelden voor Nederlanders reizend naar onder andere de ‘groene en gele landen’ dan ook tal van inreisbeperkingen. Helaas is het met de aanpassingen van de reisadviezen dan ook nog niet zo dat je zo maar weer op reis kunt gaan. Het is dus van belang om wijs op reis te gaan. Dat doe je door je goed in te lezen via de website van Wijsopreis.nl of KLM Traveldoc. Informeer je goed over de geldende regels op locatie.

Reis je bijvoorbeeld naar Portugal of een van de eilanden, dan moet je bij aankomst in quarantaine (14 dagen), evenals een coronatest voorafgaand aan je reis. Of dat het vakantieplezier vergroot is maar de vraag natuurlijk.

Er zijn dus versoepelingen vanuit de Nederlandse overheid wat betreft reisadviezen. Echter, om naar die landen te reizen moet je dus nog aan tal van verplichtingen voldoen. Waardoor het zeker nog niet echt een onbezorgde vakantie zal zijn. Met de aanpassingen van de reisadviezen is nu dan ook nog niet heel veel veranderd ten opzichte van voor 15 mei. Laten we hopen dat het gemiddelde dagcijfer in Nederland de ingezette daling snel doorzet en we wel weer op vakantie kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *