Passagiersrechten bij een staking2 min leestijd

vertraging Afbeelding: vliegen123.nl

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Mogelijk krijgen passagiers die via Schiphol reizen de komende tijd te maken met stakingen. De beveiliging heeft voor 4 september een 24-uurs staking aangekondigd en ook de pilotenbond van KLM overweegt actie uit onvrede over een slepend cao-conflict. Beide acties kunnen een grote impact hebben op de vluchtuitvoering en – afhankelijk van de schaal – tot veel annuleringen leiden. Als er zich een staking voordoet, waar heb je als passagier dan recht op?

Update: de staking van het beveiligingspersoneel 4 september is afgelast.

Passagiersrechten

De Europese Commissie heeft in verordening EC261/2004 de rechten van luchtreizigers vastgelegd. Er zijn twee grote lijnen; het recht op verzorging en het recht op compensatie. In deze eerdere serie lees je in detail meer over de passagiersrechten in geval van vertraging, annulering, instapweigering of een downgrade.

nieuwe scanners op Schiphol bij security

Verzorging en compensatie

In het geval van een staking is het belangrijk om te weten wie er staakt om te bepalen waar je recht op hebt. Staakt het eigen personeel van de luchtvaartmaatschappij, dan valt dat binnen de invloedssfeer van het bedrijf. Je heb naast het recht op verzorging dan ook recht op compensatie. Deze kan oplopen tot €600 per persoon. Staakt het beveiligingspersoneel, het luchthavenpersoneel dat niet in dienst is van de uitvoerende vluchtmaatschappij of de luchtverkeersleiding, dan valt dat onder overmacht. De airline hoeft dan geen compensatie te betalen. Het recht op verzorging geldt echter ALTIJD. Ook in geval van overmacht moet de luchtvaartmaatschappij je dus voorzien van eten, drinken, gratis communicatie en eventueel een hotelovernachting. Daarnaast moet de maatschappij je natuurlijk omboeken om je op de eindbestemming te krijgen.

De stakingen op Schiphol zullen waarschijnlijk ruim van te voren aangekondigd worden, als ze daadwerkelijk doorgaan. Reis je op een dag waar een staking is aangekondigd, probeer dan zo vroeg mogelijk met de maatschappij contact op te nemen om omgeboekt te worden. Vaak wordt al van te voren een vrijstelling van wijzigingskosten gegeven. Lees ook hier meer tips.

Uitgelichte afbeelding: vliegen123.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *