Ondanks beperkingen Schiphol verwacht KLM weinig overlast voor reizigers3 min leestijd

Ondanks beperkingen Schiphol verwacht KLM weinig overlast voor reizigers.

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De afgelopen dagen was er veel om te doen, het beperken van de hoeveelheid passagiers op Amsterdam Airport Schiphol. Uiteindelijk besloot Schiphol om deze zeer uitzonderlijke maatregel toch te nemen. De afgelopen dagen hebben al verschillende maatschappijen aangegeven vluchten te annuleren of verplaatsen naar andere luchthavens. Aangezien KLM grootgebruiker is van de luchthaven, moet ook zij maatregelen nemen. KLM verwacht echter dat reizigers weinig overlast zullen ondervinden door de beperkingen op Schiphol.

Personeelstekorten

Nu de covid-pandemie minder hard om zich heen grijpt is het al enige tijd drukker op onder andere de luchthavens. Amsterdam Airport Schiphol merkte onder andere in de meivakantie al dat het op verschillende momenten de drukte niet aankon. Reizigers werd onder andere gevraagd buiten de terminal te wachten.  Ook mogen reizigers niet eerder dan 4 uur naar de luchthaven komen en met zo min mogelijk handbagage door security. Ook werden er veel vluchten geannuleerd. Dit alles heeft te maken met het personeelstekort in verschillende sectoren op de luchthaven. Bij de bagage afhandelaars en het securitypersoneel zijn de grootste uitdagingen.

De extra schermen op Schiphol die reizigers beter moeten informeren over de wachttijden tot aan security.
Foto: Schiphol

Onlangs was er een banenmarkt op Schiphol. Doel was vooral om op korte termijn veel ‘gaten’ te vullen. Voor sommige functies lagen de contracten zelfs al klaar werd door Schiphol destijds aangegeven. Ook geeft Schiphol voor de komende periode een bonus aan personeel dat op de luchthaven werkt. Deze bonus ontvangen trouwens niet alle medewerkers, schoonmaakmedewerkers vallen (nog) buiten de boot. Afgelopen week legden zij daarom het werk tijdelijk neer.

Naast de banenmarkt heeft Schiphol al andere maatregelen in het leven geroepen. Zo wordt de reiziger via schermen op de luchthaven geïnformeerd over de actuele wachttijd bij de security. Over de andere maatregelen die Schiphol neemt kun je hier meer lezen.

Beperkingen Schiphol

Vanaf Schiphol vliegen tientallen airlines. Veruit de grootste is de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij. Doordat Schiphol heeft aangekondigd dat maatschappijen minder reizigers mogen vervoeren in de zomerperiode (juli-augustus), gaan een aantal vluchten niet door. Transavia kondigde aan dat er in juli en augustus 240 vluchten geannuleerd worden. Een groot deel van deze reizigers krijgt te maken met een omboeking. Anderen moeten de reis uitstellen of krijgen het geld terug.

KLM moet in juli per dag al 7.000 stoelen schrappen uit het dagelijkse aanbod. Dit heeft impact op het vluchtaanbod en of reizigers wel of niet kunnen reizen. Zo stelde KLM eerder deze week al dat het op 64 Europese bestemmingen minder zal vliegen.

KLM B737-700

Weinig overlast?

Ondanks dat er minder reizigers welkom zijn op Schiphol, stelt KLM in een verklaring niet te verwachten dat veel passagiers hier overlast van zullen ondervinden. Op kleine schaal zal de maatschappij dagelijks enkele vluchten annuleren. Reizigers op deze vluchten kunnen in de meeste gevallen nog dezelfde dag met een andere vlucht mee. Als dit niet mogelijk is dan probeert KLM de boeking zo min mogelijk af te laten wijken. Bijvoorbeeld door om te boeken naar een vlucht de volgende dag. Reizigers waar dit voor zal gelden krijgen zo snel mogelijk bericht. De maatschappij zal zich inzetten om iedereen op de plaats van bestemming te krijgen.

Uiteindelijk moet nog maar blijken hoe beperkt de overlast op Schiphol voor reizigers van onder andere KLM, Air France, Corendon,  Transavia en TUI zal zijn. Komen er nog meer stakingen en zijn de personeelstekorten voldoende opgelost om het gestelde aantal passagiers wel te kunnen verwerken? De komende weken zal uitwijzen waar we als reizigers aan toe zijn.

Bron en beeldmateriaal: KLM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *