KLM presenteert huisje 101 op verjaardag3 min leestijd

KLM presenteert huisje 101 op verjaardag

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Het is je wellicht ontgaan, maar vandaag viert KLM alweer haar 101e verjaardag. Helaas ziet dit vliegjaar van KLM er een stuk somberder uit dan het afgelopen jaar. In 2019 vierde KLM nog groots haar verjaardag. Onder andere met een groot evenement bij Schiphol, een bijzondere variant van het 100e KLM Open en natuurlijk de presentatie van het 100e KLM huisje. Dit jaar laat KLM haar verjaardag bijna stilletjes voorbij gaan. Echter is er wel de presentatie van huisje 101.

Evenement

Vandaag, 7 oktober 2020, zou er in Den Bosch een evenement zijn voor genodigde om de presentatie van KLM Huisje 101 bij te wonen. Dat werd met de onlangs aangescherpte Coronamaatregelen geschrapt. Toch stond KLM vandaag stil bij haar verjaardag en de presentatie van Huisje 101 in Den Bosch.

Huisje 101

Het nieuwste KLM huisje, huisje 101 is De Moriaan geworden. De Moriaan is een bekend historisch pand in het oude centrum van Den Bosch. Het gebouw herbergt tegenwoordig de VVV en lijkt een beetje op een klein kasteel. De doorslag voor KLM om dit huisje te kiezen is voornamelijk dat het een handelshuis was en in Noord-Brabant staat, dat nog steeds een belangrijke bijdrage levert aan de Nederlandse economie.

KLM presenteert huisje 101 op verjaardag
De Moriaan in Den Bosch
Foto: Henk Monster

De Moriaan, vroeger ook wel bekend als ‘tcasteel op die Mariaen’. Het staat aan de Markt in Den Bosch en is een van de oudste bakstenen huizen in Nederland. Het huis werd meer dan 800 jaar geleden gebouwd. In het stadarchief is veel informatie over het huis te vinden. Een historische tekst over de bouw van het huis zegt het volgende:

Die hartoghe van Brabant Henric, dede timmeren op die merct twee plaisante huzen, te weten Roijenburch ende tcasteel op die Mariaen.

KLM presenteert huisje 101 op verjaardag
KLM Huisje 101 – De Moriaan

De Moriaan heeft een enorme hoge kelder (5 meter hoog) en is via de achterzijde toegankelijk. Destijds was er nog een haven in dit gedeelte van Den Bosch en kon je er dus via de achterzijde in. Boven de kelder was een grote hal waar waarschijnlijk ook handelsactiviteiten plaatsvonden. Verder waren er in De Moriaan verschillende kleine woonruimtes en een keuken.

KLM presenteert huisje 101 op verjaardag
Het huisje, met op de achtergrond De Moriaan in Den Bosch

Het had zo maar gekund dat het pand er nu niet meer gestaan had. In de jaren vijftig van de vorige eeuw waren er namelijk plannen het pand te slopen. Maar na jarenlange protesten werd besloten De Moriaan te behouden en restaureren.

Presentatie

Vandaag was dus de presentatie van het nieuwste KLM Huisje 101. Pieter Elbers overhandigde het eerste KLM Huisje 101 aan Burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch bij De Moriaan. In dit filmpje krijg je een impressie van De Moriaan en natuurlijk het KLM huisje 101.

 

Dit huisje is vanaf vandaag aanwezig aan boord van alle intercontinentale KLM vluchten in de Business Classcabine. Alle huisjes kun je vinden in de KLM Houses App vinden.

Pieter Elbers gaf het volgende aan over het nieuwste KLM Huisje:

Juist in tijden van crisis is het belangrijk om aan mooie KLM-tradities vast te houden. Voor onze loyale klanten staan de huisjes symbool voor hun band met KLM en die willen we koesteren en behouden. We hebben dan ook niet getwijfeld of huisje 101 er wel moest komen. De keuze voor ‘Die Mariaen’ staat symbool voor het belang van ondernemerschap voor Nederland, zeker in tijden van economische tegenwind. De rol van KLM is om te zorgen dat mensen elkaar kunnen ontmoeten dankzij ons uitgebreide netwerk. Die rol zullen we blijven vervullen.

Bron & Beeldmateriaal: KLM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *