KLM is jarig en presenteert huisje 103 op Aruba2 min leestijd

KLM Huisje 103: op Aruba

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Elk jaar op de verjaardag van de luchtvaartmaatschappij onthult KLM een nieuw Delfts blauw huisje. Dit jaar staat het huis op Aruba. Het is de tweede keer dat het huis of gebouw niet in Nederland staat.

KLM Huisje 103: huis van de familie Ecury op Aruba

Het huis waar de mininatuurversie op gebaseerd is staat in Oranjestad en werd gebouwd in 1929. Dit huis staat dicht bij de plek waar bijna honderd jaar geleden het eerste vliegtuig op het eiland landde. In het huis woonde het gezin Ecury. De zoon bouwde vanuit Aruba het zakenimperium uit en speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van het eiland. De andere zoon ging studeren in Nederland en werd een verzetsheld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sinds 2009 is het huis onderdeel van het Nationaal Archeologisch Museum van Aruba.

KLM Huisje 103 op Aruba ©KLM

Passagiers in de World Business Class cabine ontvangen een KLM huisje, waaronder dus nu huisje 103. Dit zijn miniatuurversies van gebouwen in Nederland en daarbuiten die een bijzondere geschiedenis hebben. Tijdens de vlucht heb heb je een keus uit een selectie van de huisjes. Meestal is in de periode van de verjaardag van KLM het nieuwste huisje goed beschikbaar. Het nieuwste huisje is ook te vinden in de KLM Houses-app waarin je de collectie makkelijk kunt bijhouden.

KLM sinds 1934 naar Aruba

In december 1934 vloog het eerste toestel van KLM naar Aruba. Deze vlucht duurde zeven dagen en was technisch gezien alleen mogelijk via diverse tussenstops, een aangepaste cabine en zonder passagiers. Deze vlucht was bedoeld om de driemotorige KLM-Fokker F.XVII te stationeren op het eiland. Op 19 januari 1935 startte de eerste passagiersvluchten van KLM, het toenmalige KLM West-Indisch Bedrijf (WIB), tussen Curaçao en Aruba. In februari 1974 kwam er een rechtstreekse verbinding tussen Amsterdam en Aruba.

In 2024 is het honderd jaar geleden dat er voor het eerst een vliegtuig op Aruba landde. Inmiddels is er een goede verbinding met het eiland, onder andere door KLM zelf maar ook door TUI. Volgend jaar komt er ook een nieuwe verbinding naar Londen met British Airways bij.

KLM Huisje 103

Afbeeldingen ©KLM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *