Intercontintenal Abu Dhabi: Upgrade naar een Club kamer. Zonder club toegang!5 min leestijd

Intercontinental Abu Dhabi

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Het Intercontinental Abu Dhabi speelt met de regels van het Ambassador programma. Dit hotel geeft een “upgrade” naar een club kamer, zonder club toegang! Eerder heb ik een artikel geschreven over de sterkte punten van IHG Rewards Club. Binnenkort sta ik nog stil bij de zwakke punten van dit programma. Maar alvorens ik dit doe, sta ik stil bij deze opmerkelijke “upgrade”.

Intercontinental Ambassador programma: gegarandeerde upgrade

Voor $ 200,00 kun je het Ambassador lidmaatschap kopen bij Intercontinental. Het ambassador lidmaatschap is in feite een separaat loyaliteitsprogramma binnen IHG en heeft uitsluitend betrekking op Intercontinental. Hiervoor krijg je een aantal voordelen, waaronder een “free weekend night voucher” en een gegarandeerde kamerupgrade.

Intercontinental Abu Dhabi
De voordelen van het Ambassador lidmaatschap

De gegarandeerde kamerupgrade is een mooi voordeel van het programma. Immers, je kunt in feite gewoon een categorie onder je gewenste kamer type boeken.

Royal Ambassador leden (het “uitsluitend op uitnodiging” lidmaatschap) is het zelfs nog interessanter: deze krijgen een kamer die twee categorieën hoger ligt dan de geboekte kamer. Daarnaast krijgen Royal Ambassadors toegang tot de club lounge. Als deze er niet is krijgen ze het Club Life Experience, zoals bij het Intercontinental Amstel Hotel.

Wat is een upgrade volgens de Terms & Conditions?

De terms & conditions geven het hotel echter de ruimte om de upgrade naar eigen wens in te vullen. Een upgrade is namelijk “iedere kamer in een volgend niveau van de geboekte versie”. Om vervolgens aan te vullen “waaronder ook kamers met een beter uitzicht of een hogere verdieping”.

In mijn beleving zal het hotel over het algemeen een kamer geven in de volgende categorie. Bijvoorbeeld van een junior suite naar een senior suite. Er zijn echter een aantal Intercontinental hotels (waaronder het Intercontinental Berlijn), die momenteel de meest wonderlijke kamertypes toevoegen, zoals:

 • King Deluxe;
 • King Deluxe High Floor met uitzicht.

Hierdoor heeft het betreffende hotel wat meer flexibiliteit. Bij een hoge bezettingsgraad is het hotel in de gelegenheid duurdere kamers eerst te verkopen, voordat deze aan Ambassadors worden “weggegeven”. Vanuit commercieel oogpunt heel begrijpelijk. Het blijkt echter enigszins teleurstellend als je een King Deluxe kamer boekt en vervolgens enkel op een hogere verdieping geplaatst wordt. Waarschijnlijk zal niemand dit als een echte upgrade ervaren…..

Intercontinental Abu Dhabi
Zal je toch tegen vallen als je alleen een “view” upgrade krijgt.

Intercontinental Abu Dhabi

Tijdens mijn trip naar het Midden Oosten verbleef ik twee nachten in het Intercontinental Abu Dhabi. Het hotel heeft een niet al te beste reputatie, op Flyertalk zijn mensen er niet overwegend positief over. Ook reviews van collega bloggers, zowel Lionell als van andere sites zijn niet overweldigend.

Desondanks besloot ik te boeken. Het blijft tenslotte een Intercontinental hotel en de prijzen waren acceptabel (ongeveer 20 euro duurder dan bijvoorbeeld Crowne Plaza). Daarnaast leverde het de nodige punten op dankzij de Accelerate actie.

Voorafgaand aan mijn aankomst had ik reeds een mail gestuurd naar het hotel, om te vernemen of Club toegang mogelijk was. Dit kostte echter maar liefst € 95,00 per dag. Aangezien ik erg weinig in het hotel te vinden zou zijn, zag ik hier vanaf.

De categorie na mijn eigen kamer zou een suite zijn. Niet dat ik daar nu heel enthousiast over geworden ben na het lezen van Lionell’s review, maar dat terzijde. Op de dag van aankomst zag ik tot mijn verbazing dat het kamertype gewijzigd was naar een Club Room. In de beschrijving stond dat ik inderdaad toegang zou hebben tot de Club Lounge. Men had dus toch gekozen voor Club Lounge toegang!

Ah, toch lounge toegang!

Helaas, schijn bedriegt…..

Bij de check in werd ik hartelijk ontvangen door de conciërge en vervolgens de front office medewerker. De front office medewerker vertelde vervolgens met een grote grijns dat ze een upgrade naar een prachtige club kamer hadden geregeld. Nog voor ik bedankt kon zeggen, voegde hij er aan toe dat Club Lounge toegang niet inbegrepen was. Maar niet getreurd, voor “slechts” 300 Dirham was het echter mogelijk om dit “bij te kopen”.

Ik vroeg hem in welke zin er dan nog sprake was van een upgrade. Hij dacht even na en vertelde vervolgens dat er een betere koffie machine aanwezig is op de kamer….. Ik geef aan dat ik de toegewezen kamer niet beschouw als upgrade, omdat de kamers verder exact overeenkomen. De man gaat er verder niet op en en hoopt dat ik van mijn verblijf geniet. Een rare gang van zaken in mijn optiek.

Intercontinental Abu Dhabi Club Room

Natuurlijk is het al raar dat je eerst in de app de beschrijving van een club room kunt zien. Immers, je verwacht dat de beschrijving overeen komt met de werkelijkheid. Maar dit hotel maakt het wel erg bont. Toen ik enige tijd op mijn hotelkamer was, werd er een envelop onder de deur door geschoven met daarop mijn naam.

In de brief worden nog eens alle voordelen aangekondigd van de “Club Intercontinental”. Daarnaast staat in de brief een expliciete uitnodiging voor de club lounge. Heel even heb ik de indruk dat mijn opmerking aan de front desk effect heeft gehad. Niets is echter minder waar, de lounge blijft gesloten voor mij. Ik bel nog eens om navraag te doen, maar ze bevestigen dat er niets gewijzigd is. Een aparte gewaarwording….

Dit lijkt een duidelijke -persoonlijke – uitnodiging naar de Club Lounge

Conclusie

Het is in mijn ogen jammer indien hotels van Intercontinental op deze wijze met de Terms & Conditions spelen. De keuze om geen Club Lounge toegang te geven aan Spire Ambassador leden is al niet competitief (vergeleken met Marriott & Hilton). Je moet dan wel zorgen dat leden kunnen vertrouwen op de resterende voordelen, zeker als deze “gegarandeerd” zijn. In dit geval vind ik dat het hotel wel erg slordig is met de upgrade. Voor mij zorgt het er voor dat in steeds meer gevallen de keuze op een niet IHG hotel zal vallen.

Er zijn gelukkig nog steeds genoeg Intercontinental hotels die uitstekend zorgen voor Ambassador leden, waardoor het nog altijd waarde kan toevoegen. De trend dat men allerlei nieuwe kamer types toevoegt is echter weinig hoopgevend. Als veel hotels slechts een kamer op een hogere verdieping zullen geven, blijft enkel de “free weekend night voucher” nog als waardevolle benefit over.

Reacties

 1. The Flying Dutchboy zegt

  Ik heb hetzelfde meegemaakt in Muscat. Upgrade gekregen naar Club kamer maar toen we naar de lounge gingen en de receptioniste het kamernummer controleerde werd verteld dat de lounge geen onderdeel was van de upgrade.

 2. Alias zegt

  Staat er in de IHG-voorwaarden dat een upgrade naar een Club-kamer geen recht geeft tot toegang van de executive lounge?
  Heb je het bij de klanten”service” onder de aandacht gebracht of is dit verspeelde moeite?

  • Sander de Jonge Sander de Jonge zegt

   Ja dat staat in de voorwaarden.

   “De Club InterContinental Experience inclusief toegang tot de Club Lounge wordt niet aan Ambassadors toegekend, aangezien dit geen voordeel is dat bij het Ambassador-lidmaatschap is inbegrepen. “

   • The Flying Dutchboy zegt

    Je kunt dit ook opvatten dat het inderdaad geen los Ambassador voordeel is maar wel bij een kamer(upgrade) hoort. Hilton Gold krijgt immers ook geen (gegarandeerde) loungetoegang maar wel bij een upgrade naar kamer waar de lounge bijhoort.

    • Sander de Jonge Sander de Jonge zegt

     Dat laten ze inderdaad vrij in de voorwaarden. Voorheen (voordat lounge toegang een gegarandeerde benefit was voor RA’s) stond in de voorwaarden dat UITSLUITEND voor RA’s club toegang gegeven moest worden bij een upgrade naar een club kamer.

     Bij Hhonors staat in de voorwaarden juist dat een upgrade ook dezelfde kamer mag zijn met club toegang. In de Q&A verduidelijken ze nog eens de policy rondom lounge toegang.

     Het is uiteindelijk aan het lokale management van een IC om wel of geen lounge toegang te geven. Er staat nergens dat het niet “mag”, alleen dat je er geen recht op hebt. De voorwaarden geven echter (helaas) ook de ruimte voor dit soort “upgrades”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *