Met een klein budget naar het paradijs! Deel 3: Maui (Hawaii)

Maui, Hawaii, budgettips, Amerika, paradijs, roadtrip,

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Hawaii staat bij veel reizigers op hun verlanglijstje. De paradijselijke eilanden liggen echter op maar liefst 20 uur vliegen van Nederland en staan bekend als een dure bestemming. Toch kun je ook met een klein budget vakantie vieren in het paradijs. De afgelopen weken heb ik elke week een ander eiland behandeld. In dit derde deel komt Maui aan bod.

Eerder verscheen er al een artikel met tips over hoe je erg goedkoop naar Hawaii kunt vliegen. Een aantal weken geleden is het hoofdeiland Oahu besproken en vorige week Big Island. Deze week is het de beurt aan Maui, ook wel het groene eiland genoemd.

Maui

Maui is het op een na grootste eiland van de archipel en na Oahu het meestbezochte eiland. Het eiland bestaat uit twee schildvulkanen die het eiland ook z’n karakteristieke vorm hebben gegeven. Het eiland kent net als Oahu veel resorts en prachtige witte zandstranden.

Maui, Hawaii, budgettips, Amerika, paradijs, roadtrip,
De stranden en resorts van Maui gezien tijdens de landing op het eiland.

De meeste bezoekers komen aan op de luchthaven Kahului nabij de gelijknamige en grootste stad van het eiland. Ik landde echter op de kleinere luchthaven van Kapalua. Vluchten naar deze luchthaven zijn doorgaans een stuk voordeliger!

Maui, Hawaii, budgettips, Amerika, paradijs, roadtrip,
De kleine luchthaven van Kapalua.
Maui, Hawaii, budgettips, Amerika, paradijs, roadtrip,
De luchthaven ligt aan de westzijde van het eiland.

 

 

 

 

 

 

 

 

Maui is een relatief groot eiland en als je graag wat van het eiland wilt zien is een huurauto aan te raden. Ook op de kleine luchthaven van Kapalua zijn gelukkig verschillende autoverhuurders aanwezig. En een auto huren kost verbazingwekkend weinig op Hawaii! Kijk voor meer tips over het huren van een auto op Hawaii in een van de eerder gepubliceerde artikelen.

Als je echt wilt low-budget wilt reizen dan kun je ook bussen op het eiland. Er rijdt namelijk een bus rond het hele eiland. De bus doet ook de luchthaven van Kapalua aan. Een enkele reis kost 2 dollar en een dagkaart 4 dollar. Met de bus kun je bijna overal komen, al is de frequentie op een aantal routes beperkt.

Roadtrip

Op Maui kun je net als op Big Island een mooie roadtrip maken. Je kunt geheel rond het eiland rijden en zo de verschillende highlights afgaan. Er zijn vele highlights te bezoeken en voor een roadtrip zou ik dan ook minimaal een week uittrekken.

Het is mogelijk om rond het eiland te rijden in een dag, maar er valt zoveel meer te zien! Zo is het de moeite waard om alleen al een volle dag uit te trekken voor Haleakalā National Park. Het park beslaat de vulkanische top van het eiland en biedt vele prachtige wandelroutes. Overigens kun je de meeste highlights in het park per auto bereiken mocht je niet van wandelen houden. Ben je net als ik wel een liefhebber van wandelen en ruige natuur breng dan ook zeker een bezoek aan Iao Valley State Park.

Maui, Hawaii, budgettips, Amerika, paradijs, roadtrip,
Haleakalā National Park is een van de absolute highlights op het eiland!

“The road to Hana”

Een bekende toeristische route op het eiland is “the road to Hana”. Hana is een dorpje in het uiterste oosten van het eiland en een van de meest afgelegen dorpen in de staat Hawaii. De weg naar Hana is een van de mooiste wegen van Amerika met adembenemende uitzichten, witte stranden, watervallen en steile kliffen.

Het is een wonderschone route, maar niet zonder risico’s! Een gedeelte van de route is niet geasfalteerd, informeer daarom altijd eerst bij de autoverhuurder of het is toegestaan om hier te rijden.

Maui, Hawaii, budgettips, Amerika, paradijs, roadtrip,
Een van de vele watervallen langs de route!

Leuke dorpjes

Er liggen verschillende leuke historische en gezellige dorpen (“towns”) op het eiland die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken, waaronder Lahaina in het westen en Paia in het oosten.

Lahaina is in het verleden de hoofdstad geweest van het eiland, maar het is nog steeds het bruisende hart van het eiland. Het dorp zit vol met gezellige restaurants en winkeltjes. Bovendien is er een lang wit zandstrand.

Makena State Beach Park

Het strand van Makena is slechts een van de vele prachtige stranden op het eiland. Makena State Beach Park heeft een wit zandstrand, maar op het eiland zijn ook zwarte en grijze vulkanische stranden te vinden.

Maui, Hawaii, budgettips, Amerika, paradijs, roadtrip,
Het prachtige strand van Makena.

Dagtrip naar het eiland Lanai

Maui ligt relatief dicht bij de eilanden Molokai en Lanai. Je kunt dan ook vanuit Maui gemakkelijk een dagtrip nemen naar een van de buureilanden. Helaas is de ferry tussen Maui en Molokai recent gestopt vanwege te weinig klandizie.

De ferry van Maui naar Lanai vaart nog wel vijfmaal per dag uit vanuit Lahaina. Een enkele reis kost 30 dollar per persoon. Kijk voor meer informatie hier.

Maui, Hawaii, budgettips, Amerika, paradijs, roadtrip,
Het eiland Molokai gezien vanaf Maui.

Accommodaties op Maui

Net als op de andere Hawaiiaanse eilanden zijn accommodaties relatief duur. Voor een kamer in een resort betaal je 200 tot 300 dollar per nacht, terwijl je voor een gedeelde kamer in een hostel ook al snel 50 dollar per nacht kwijt bent.

Via AirBnB kun je echter veel goedkoper en veelal op bijzondere locaties overnachten. Bovendien zijn de hosts vaak erg vriendelijk en hebben ze veel kennis over het eiland. Voor een goede tweepersoonskamer ben je ongeveer 60 euro kwijt en privé cabins worden aangeboden voor 70 tot 80 euro per nacht. Voor de echte budgetreiziger zijn er kant-en-klare tenten en kleine houten huisjes beschikbaar vanaf 30 euro. Boek wel tenminste een aantal maanden van te voren, aangezien met name de goedkopere accommodaties schaars zijn op het eiland.

Geïnspireerd geraakt? Of heb je nog vragen? Laat het ons dan hieronder weten! 

Reacties

 1. Debbie zegt

  Hoi Roij,

  Super fijne artikels over Hawaii! Ik ben zelf aan het kijken om binnenkort te gaan backpacken on a in Hawaii, maar ik probeer een beetje een inschatting te maken van wat me dit gaat kosten. Heb jij misschien een indicatie?

  Thanks!!

  Groetjes Debbie

 2. Katja de Man zegt

  Dank voor je artikel! Ik ga zo rond de kerst naar Maui én op avontuur. In mijn research kwam ik erachter dat het het aller voordeligst is om een campervan te huren. Zo heb je je bed en je auto in één. Ik heb geboekt via Outdoorsy en inclusief alle verzekeringen betaal ik €85 per nacht. Zin in!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *