Met een klein budget naar het paradijs! Deel 2: Big Island11 min leestijd

Big Island, Hawaii, Kona, Hilo, budgettips

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Hawaii staat bij veel reizigers op hun verlanglijstje. De paradijselijke eilanden liggen echter op maar liefst 20 uur vliegen van Nederland en staan bekend als een dure bestemming. Toch kun je ook met een klein budget vakantie vieren in het paradijs. De komende drie weken behandel ik elke week een ander eiland. In dit tweede deel komt Big Island aan bod.

Eerder verscheen er al een artikel met tips over hoe je erg goedkoop naar Hawaii kunt vliegen. Vorige week is het hoofdeiland Oahu besproken en deze week is het de beurt aan het grootste eiland van de archipel: Big Island.

Op Big Island is veel te zien. Het eiland heeft ontzettend veel natuurschoon en veel variatie in landschappen. Ik zal jullie aan de hand van de road trip die ik destijds heb gemaakt meenemen langs alle highlights van het eiland. En natuurlijk kom ik ook met tips voor betaalbare accommodaties en een huurauto!

Big Island, Hawaii, Kona, Hilo, budgettips
Het eerste aanzicht van Big Island tijdens de landing op de luchthaven van Kona.

Road trip Big Island

Big Island is een groot eiland. Het is groter dan alle andere Hawaiiaanse eilanden bij elkaar. Een huurauto is dan ook verreist. Je kunt helemaal rond het eiland rijden langs de kust. Dit is ongeveer 450 km. Het eiland is dan ook ideaal voor een road trip. Gezien de grootte van het eiland zou ik hier minimaal een week voor uittrekken.

Big Island, Hawaii, Kona, Hilo, budgettips
Met mijn huurauto, een Fiat 500, tussen de pikzwarte lavavelden net buiten de luchthaven van Kona.

Ik ben mijn road trip gestart vanuit de luchthaven van Kona. Deze ligt op enkele kilometers van de stad Kailua, het toeristische hart van het eiland. Je vindt hier de meeste resorts en voorzieningen. Ik ben echter niet de stad in geweest, maar direct richting de vallei van Waipi’o gereden. De route gaat dwars door pikzwarte lavavelden die je niet zou verwachten op het tropische eiland. Als je echter dichter bij de vallei van Waipi’o komt waan je je al snel in tropische sferen!

De valleien van Waipi’o en Pololu

De valleien van Waipi’o en Pololu zijn absoluut een van de hoogtepunten van het eiland. Je hebt vanaf de Waipiʻo Valley Lookout een prachtig uitzicht over de Waipi’o vallei. De vallei zelf is echter ook meer dan een bezoek waard met haar weelderige vegetatie, vele watervallen en brede zandstrand.

Big Island, Hawaii, Kona, Hilo, budgettips
De weelderige Waip’o vallei met haar vele watervallen.

Je kunt vanuit het uitzichtpunt via een steile geasfalteerde weg de vallei inlopen. Soms heb je geluk als er lokale bewoners zijn die je naar beneden willen rijden met hun jeep of pick-up. Als je eenmaal in de vallei bent zijn er verschillende wandelroutes langs de rivier of naar een van de vele watervallen. Je kunt ook lekker op het strand gaan liggen.

Big Island, Hawaii, Kona, Hilo, budgettips
Zorg dat je waterdichte wandelschoenen hebt!

Voor echte wandelfreaks zoals ik kun je vanuit de vallei omhoog naar de volgende vallei lopen. Dit is echter wel een zeer steile route. Je kunt de route bovendien vervolgen door een vijftal valleien die elkaar opvolgen tot je bij de laatste vallei komt: Pololu. Dit is een wandeltocht van meerdere dagen door dichtbegroeide vegetatie en zeer steile bergkammen.

Big Island, Hawaii, Kona, Hilo, budgettips
De Pololu vallei gezien vanaf het uitkijkpunt.

Je kunt de Pololu vallei echter ook bereiken door met de auto om de valleien heen te rijden. Dit is ruim 80 km, maar de route is wel bijzonder schoon met prachtige vergezichten.

Big Island, Hawaii, Kona, Hilo, budgettips
De vulkaan Mauna Loa in de wolken onderweg naar Pololu.

Hapuna Beach

Op de terugweg naar Waimea hebben we nog een stop gemaakt bij Hapuna Beach State Park, een prachtig wit zandstrand aan de westkust van het eiland. De meeste witte zandstranden bevinden zich aan de westzijde van het eiland. In het noorden vind je meer grijze en rotsige stranden, terwijl er in het zuiden vooral vulkanische zwarte, groene en oranje stranden zijn.

Big Island, Hawaii, Kona, Hilo, budgettips
Zonsondergang bij Hapuna Beach.

Het tropische noordwesten

Vanuit Waimea ben ik naar Pahoa gereden. Dit is een prachtige route door het tropische noordwesten van het eiland. Langs de route staan de verschillende highlights goed aangegeven. Zo zijn er verschillende bezienswaardige watervallen, botanische tuinen en scenic drives door tropisch regenwoud of langs de vele koffie- en bananenplantages.

Deze diashow vereist JavaScript.

Het hoogtepunt was voor mij Akaka Falls, een waterval van ruim 135 meter! Zeer indrukwekkend! De waterval bevindt zich in Akaka Falls State Park. Dit staatspark staat duidelijk aangegeven en is makkelijk te bereiken vanaf de hoofdweg rond het eiland.

De entree is slechts 1 dollar per persoon als je je auto net buiten het park langs de weg parkeert. In het park is een wandelroute aangelegd van 700 meter die je door weelderige tropische vegetatie langs verschillende watervallen brengt, waaronder de immense Akaka waterval.

Big Island, Hawaii, Kona, Hilo, budgettips
De 135 meter hoge Akaka waterval!

Pahoa

Ik heb Pahoa gebruikt als uitvalsbasis voor het zuiden van het eiland. Rond Pahoa vind je verschillende “hot ponds” en getijde poelen tussen de rotsen waar je heerlijk kunt zwemmen en snorkelen. Je vindt er geen stranden, maar donkere rotsen met soms diepe kliffen.

Big Island, Hawaii, Kona, Hilo, budgettips
De ruige klifkust in het zuiden van het eiland!

Langs de zuidkust kun je de Kapoho Kalapana road scenic drive volgen. Deze route gaat door tropisch regenwoud dat soms plotseling is onderbroken door een lavastroom.

Big Island, Hawaii, Kona, Hilo, budgettips
Overal langs de scenic drive verkopen bewoners hun groenten en fruit!

Als je van plan bent om deze route te rijden bezoek dan sowieso een van de vele zwarte stranden langs de kust! En stop bij de Ahalanui Pond om lekker te zwemmen in vulkanisch verwarmd water. De wateren rondom Hawaii zijn normaal gesproken al aangenaam met 25 tot 27 graden, maar in de “hot springs” is de temperatuur vaak zelfs 35 graden.

Big Island, Hawaii, Kona, Hilo, budgettips
Een overwoekerd autowrak dat ik onderweg naar het strand tegen kwam.

De kustweg houdt plotseling op bij het dorp Kalapana. Een groot deel van het dorp is in 1986 vernietigd door lavastromen vanuit de Kīlauea schildvulkaan. In 2010 is opnieuw een deel van het dorp vernietigd door een plotselinge lavastroom.

Vanuit het dorp worden tegenwoordig diverse excursies georganiseerd naar gebieden met actieve lavastromen. Helaas waren er geen actieve lavastromen op het moment dat ik op het eiland was.

Punalu’u Brach en Green Sand Beach

Verder richting het zuiden vind je Hawaii Volcanoes National Park, Punalu’u Beach en Green Sand Beach. Punalu’u Beach is een zwart zandstrand waar veelal bedreigde groene zeeschildpadden liggen te zonnen tussen de toeristen.

Big Island, Hawaii, Kona, Hilo, budgettips
Een groene zeeschildpad op het strand van Punalu’u.

Het is een van de weinige stranden waar je de groene zeeschildpad kunt spotten. Je moet wel geluk hebben met het spotten! Soms liggen er meerdere op het strand en op het andere moment is er geen enkele aanwezig. Ik had geluk dat er net een uit het water kwam!

Verder richting het zuiden vind je nog een ander beroemd strand: Green Sand Beach, ook wel bekend als Papakōlea Beach. De naam zegt het al; een groen zandstrand. Het strand is alleen per 4WD bereikbaar of lopend vanaf een parkeerplaats. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 5 kilometer wandelen langs de kust. De wandeling brengt je langs verschillende andere stranden en bijzondere rotsformaties.

Big Island, Hawaii, Kona, Hilo, budgettips
Green Sand Beach!

Hawaii Volcanoes National Park

Hawaii Volcanoes National Park is een groot nationaal park aan de zuidkust van Big Island. Vanaf Pahoa is het ongeveer 45 minuten rijden. Het park bestaat uit drie vulkanen, waarvan er twee actief zijn. De Mauna Loa is de grootste vulkaan ter wereld, terwijl de Kilauea tot een van de meest actieve vulkanen ter wereld behoort.

Big Island, Hawaii, Kona, Hilo, budgettips
Lava stroomt uit de Halemaumau krater. Ga zeker ook na zonsondergang het park in!

Het park is zeer geschikt om per auto te ontdekken en zeker de moeite waard om een volle dag voor uit te trekken. Ik heb er zelf 2 dagen voor uitgetrokken. De entree is 20 dollar per auto (voor 7 dagen) en het park is 24 uur per dag open!

Big Island, Hawaii, Kona, Hilo, budgettips
De zwavelbronnen bij het bezoekerscentrum tijdens zonsondergang.

In het park zijn vele bijzondere wandelroutes aangelegd dwars door kraters en unieke ecosystemen, over lavavelden en langs zwavelbronnen. Er is voor iedere wandelaar wat wils met routes die variëren van enkele honderden meters tot tientallen kilometers. Informeer voor je gaat wandelen wel altijd naar de actuele situatie bij een ranger of het bezoekerscentrum!

Big Island, Hawaii, Kona, Hilo, budgettips
Het park is in het verleden meerdere malen beschadigd geraakt door lavastromen.

Als je niet zo van het wandelen bent dan kun je per auto de meeste highlights bereiken. Ook worden er gratis korte wandelingen en informatiebijeenkomsten georganiseerd onder begeleiding van een ranger. Kijk voor meer informatie op de website van de National Park Service.

Accommodaties op Big Island

Hotels zijn over het algemeen schaars en duur op Big Island, maar er is wel een groot aanbod aan AirBnB-locaties. Afhankelijk van de comfort die je zoekt betaal je veelal 25 tot 100 euro per nacht, terwijl hotels al snel 150 tot 200 euro vragen. Via AirBnB kun je goedkoop en op bijzondere locaties overnachten. Bovendien zijn de hosts vaak erg vriendelijk en hebben ze veel kennis over het eiland. Dankzij tips van mijn AirBnB-hosts ben ik op een aantal bijzondere locaties geweest waar ik anders nooit zou komen. Als je op deze link klikt krijg je 35 euro korting op je eerste verblijf met AirBnB.

Big Island, Hawaii, Kona, Hilo, budgettips
Op Big Island zijn vele bijzondere AirBnB-locaties.

Waar heb ik overnacht?

Ik heb tijdens mijn road trip op twee verschillende plekken overnacht. Je kunt je verblijf natuurlijk ook splitsen over meer dan twee locaties, maar ik vond twee locaties perfect.

De eerste drie nachten heb ik doorgebracht bij het Waipi’o Hostel in Honokaa. Het pension heeft drie kamers, een grote woonkamer en een “outdoor” keuken. De eigenaar is zeer vriendelijk en geeft je graag tips over de omgeving. Een scala aan wandelroutes en de adembenemende Waipi’o vallei liggen werkelijk om de hoek. Je betaald ongeveer 45 euro per nacht en dat is een koopje voor een privékamer op Big Island!

Big Island, Hawaii, Kona, Hilo, budgettips
De ruime tweepersoons kamer die ik had tijdens mijn verblijf het Waipi’o hostel.

Mijn tweede verblijf was in Pahoa bij een stel dat off-grid leeft midden in het tropische regenwoud. Ze hebben drie verschillende accommodaties op hun terrein; een boomhut, een houten huisje een een open-huisje. Ik verbleef zelf in het open-huisje, dat eigenlijk een soort van luxe kampeerverblijf is. Ik heb hiervoor slechts 27 euro per nacht betaald. Als je echter iets meer privacy zoekt dan kun je verblijven in het houten huisje voor 40 euro per nacht. Ziggy en Kiko zijn erg gastvrij en weten enorm veel over Big Island. Hun locatie is makkelijk per auto bereikbaar en er is voldoende parkeerplaats.

Big Island, Hawaii, Kona, Hilo, budgettips
Glamping op Big Island voor slechts 27 euro per nacht!

Huurauto en benzine

Ik heb zelf een Economy huurauto gehuurd via Alamo.nl. Bij aankomst op de luchthaven van Kona werd ik snel en vriendelijk geholpen. Ik kon uit een viertal auto’s kiezen. Mijn keuze viel op de enige Europese auto; een Fiat 500. 

Door ruim drie maanden van te voren boeken koste de auto mij slechts 27 euro per dag. Dit tarief was inclusief alle standaard verzekeringen, nul eigen risico en een extra verzekering tegen schade aan banden.

Bij het inleveren van de auto op de luchthaven van Hilo moest ik nog 50 dollar aan drop off kosten betalen. Dit was een eigen keuze, aangezien ik met Hawaiian Airlines vanaf Hilo (en niet Kona) weer terug zou vliegen naar Honolulu.

De benzine is op Big Island niet zo goedkoop als op het Amerikaanse vaste land, maar nog steeds veel goedkoper dan in Europa. Je betaald ongeveer 3 dollar per gallon. Dit is omgerekend slechts 75 eurocent per liter. Ik heb met mijn Fiat 500 bijna 1400 kilometer gereden op 60 dollar aan benzine.

Big Island, Hawaii, Kona, Hilo, budgettips
De benzineprijzen vallen reuze mee op Big Island!

Tot slot

Big Island heeft veel te bieden als vakantiebestemming en dit hoeft helemaal niet veel te kosten. Een road trip van een week hoeft je niet meer dan 500 euro te kosten! Ben je geïnspireerd geraakt? Of heb je nog vragen? Laat het ons dan hieronder weten!

Reacties

  1. Janneke zegt

    HI Roij,
    Leuke Hawaii blogs. Ik heb afgelopen maandag een spontane aankoop in de vorm van retourticket Amsterdam – Honolulu gedaan. Nu heb ik 13 volle dagen daar. Graag zou ik meer zien dan Oahu. Dingen die ik die 13 dagen wil doen is surfen, hiken (wandelen) en relaxen en dat on a budget dus niet super de luxe. Ik reis alleen en ben 30+ wat zou je me adviseren? Naast Oahu ook big island en maui of 1 van de 2 eilanden extra? Ter referentie mijn laatste 2 verdere reizen waren 4 wkn alleen Colombia en 4 wkn Sri Lanka afgelopen jaar. Ik kom er maar niet uit wat ik moet doen. In 2 weken Bonaire, Curacao en Aruba is nl ook niet heel realistisch laat staan dat dat voor Hawaiiaanse eilanden wel geldt. Heb je tips?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *