FNV en KLM bereiken akkoord over cao

KLM grondpersoneel

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Vakbond FNV en KLM hebben een akkoord bereikt over de cao. Acties en stakingen zijn hiermee van de baan. Afgelopen zomer lag FNV in de clinch met de luchtvaartmaatschappij over de voorgestelde cao-wijzigingen. Hoewel de vier andere grondbonden het cao-voorstel zouden voorleggen aan hun leden, vond FNV dat er te hard bezuinigd zou worden en ging over tot acties. Dit leidde tot een aantal rechtzaken waarna het de vakbond tot 4 september j.l. verboden was het werk te onderbreken gezien de vakantiedrukte en terreurdreiging. Nu is KLM volgens FNV met een ‘nadrukkelijk beter cao-aanbod’ gekomen dat de bond accepteert. “De bezuinigingen op de personeelskosten door KLM worden tot stilstand gebracht,” aldus een woordvoerder.

Bod

In het nieuwe cao aanbod krijgen meer grondmedewerkers een vaste aanstelling. Nu werken zij vaak nog onder een flexcontract. Er komt een eenmalige winstdeling en een structurele loonsverhoging van 1% met een bodem van €50. Zo gaan sommige medewerkers er zelfs 3% op vooruit. Verder behoudt het personeel de ouderendagen tot 2023.

Daarnaast gaat KLM samen met FNV strijden om ‘de race naar de bodem’ te stoppen, waar mee bedoeld wordt dat maatschappijen uit Midden-Oosten de werkomstandigheden en loon van maatschappijen in Europa naar beneden drijven door vermeende oneerlijke concurrentie. Er gaat in de politiek gepleit worden voor eerlijke concurrentie.

Actie FNV tegen KLM
FNV voerde actie met werken volgens de regels en werkonderbrekingen

KLM is ook tevreden met het akkoord, dat ‘in lijn is met Perform 2020 doelstellingen.’

Instemming

Het aanbod is er nog niet helemaal doorheen. FNV moet dit nog aan haar leden voor een stemming voorleggen, maar zal dit positief doen. Wegens de vakantie verwachten ze de uitslag over drie weken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *