Stakingsverbod grondpersoneel KLM gehandhaafd

Actie FNV tegen KLM

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Het stakingsverbod grondpersoneel KLM tot en met 4 september blijft van kracht. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam vandaag bepaald. FNV had een spoed appèl ingediend tegen de eerdere beslissing van de rechtbank in Haarlem, die werkonderbrekingen verbood tijdens de vakantiedrukte en wegens de terreurdreiging. Weer ging de rechter mee in het argument dat de grote aantallen reizigers veel last zouden ondervinden van een staking:

Het gerechtshof Amsterdam is van oordeel dat er gelet op de topdrukte op Schiphol tijdens de vakantie-periode een dringende maatschappelijke noodzaak bestaat de door FNV voorgenomen staking tegen KLM tot 5 september 2016 te verbieden.

KLM is zoals verwacht tevreden met de uitspraak, en herhaalt in gesprek te willen met FNV. Daarnaast wijst de maatschappij er in een reactie op dat FNV de enige van de vijf grondbonden is die acties wil ondernemen. De andere bonden leggen het cao-voorstel neutraal voor aan hun leden.

Acties op korte termijn

FNV reageert teleurgesteld op het vonnis. Projectleider FNV Luchtvaart, Leen van der List:

Onze leden willen opkomen voor hun rechten en de race naar beneden stoppen. Zij kunnen helaas nu niet alle middelen inzetten die normaal tot hun beschikking staan. We hadden het ijzer willen smeden als het heet was. We gaan op korte termijn overleggen met onze leden wat voor acties ze wel kunnen gaan organiseren. En na de vijfde kunnen dit eventueel werkonderbrekingen zijn.

Stakingen vanaf 5 september blijven dus zeker mogelijk. Ook de komende week ‘blijven KLM’ers in actie’, aldus de vakbond. Dit zullen dan waarschijnlijk weer stipheidsacties zijn.

Andere partijen

KLM ligt niet alleen in de clinch met het grondpersoneel, maar ook met pilotenbond VNV. De VNV veroordeelde regelmatig de beslissingen van de rechter die het stakingsrecht inperken. Gisteren daagde ook de vertegenwoordiging van het cabinepersoneel, VNC, de KLM voor de rechter vanwege een pensioenconflict.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *