Stiptheidsactie grondpersoneel KLM 20 augustus

stipheidsactie grondpersoneel KLM

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Morgen, zaterdag 20 augustus, zal een deel van het grondpersoneel van KLM ‘strikt volgens de regels werken’. Dat meldt vakbond FNV. De voorzieningenrechter van de rechtbank in Haarlem had eerder specifiek werkonderbrekingen verboden in de drukke vakantieperiode. De FNV ging tijdens de rechtzaak akkoord en er zijn geen dwangsommen opgelegd. Met de stipheidsactie voldoet de vakbond aan het vonnis maar vraagt toch aandacht voor de hoge werkdruk onder grondpersoneel.

KLM

Veiligheid

Volgens de FNV heeft de KLM alleen maar oog voor het snel wegwerken van vliegtuigen. Met minder personeel moet meer werk gedaan worden, aldus een woordvoerder. In een reactie stelt de vakbond verder dat “regels met betrekking tot checks van de kisten, de hoeveelheid belading en de maximumsnelheid van voertuigen op het platform daardoor met voeten worden getreden.” Om dit zichtbaar te maken zullen de grondmedewerkers nu alles strikt volgens de protocollen werken en extra letten op het naleven van de (veiligheids)voorschriften. Dit omvat bijvoorbeeld het tillen van bagage met twee personen als het boven een bepaald gewicht is. Of dit vertragingen op gaat leveren voor passagiers is nog niet bekend.

Eisen

De FNV wil dat er meer vaste banen (bij)komen. Nu werkt KLM nog vaak met goedkope uitzendkrachten. Met meer gekwalificeerd personeel kan de werkdruk omlaag en de kwaliteit omhoog, stelt FNV. Verder wil de vakbond de ‘doorgeslagen liberalisering’ samen met KLM aanpakken bij de overheid.

Vakbondsbestuurder Jan van den Brink:

Ultra-low-cost moet niet de norm worden in Europa. Superlange werkdagen en betalingen onder het minimumloon mogen niet de prijs zijn voor een goedkoop ticket.

UPDATE: KLM reageert als volgt op de aangekondigde actie:

Aangezien KLM-medewerkers hun werk altijd veilig en volgens de voorschriften uitvoeren, verwacht KLM dat deze oproep geen nadelige, operationele gevolgen heeft.

Mocht FNV met deze acties beogen de gevolgen te creëren die de rechter heeft willen voorkomen, handelt FNV in strijd met het vonnis.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *