Flying Blue wijzigt regels stoelopties, loungetoegang en bagage6 min leestijd

Flying Blue Gold featured

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Loyaliteitsprogramma’s zijn continu in ontwikkeling. Het programma van Air France en KLM, Flying Blue, is dat ook. Het programma zal eind maart enkele aanpassingen ondergaan die invloed hebben bij de meeste deelnemers van het programma. Flying Blue past met name de regels aan van de kosteloze stoelopties. Het programma gaat voortaan met een kortingspercentage werken voor de aanschaf van bagage of een stoel optie, maar ook zijn er nieuwe regels voor toegang tot de lounge als Flying Blue deelnemer.

Wijzigingen regels

Ben je deelnemer bij het loyaliteitsprogramma Flying Blue, dat je onder andere bij KLM en Air France kunt gebruiken, dan is dit artikel zeker belangrijk om even goed door te lezen. Flying Blue gaat namelijk voor verschillende deelnemersniveaus de regels aanpassen. Aanpassingen zijn hierbij te zien in de aanschaf van bagage, stoelopties en loungetoegang. Vanaf 28 maart 2023 gaan de nieuwe regels bij Flying Blue in. Volgens Flying Blue zijn deze aanpassingen nodig om aantrekkelijk en concurrerend te blijven. Al ziet het er eerder uit als een besparing en een devaluatie van verschillende voordelen met her en der een verbetering ten opzichte van de huidige voordelen.

Hieronder zetten we per deelnemersniveau de wijzigingen voor je op een rijtje.

Flying Blue wijzigt regels stoelopties, loungetoegang en bagage
Huidige voordelen van Flying Blue Silver (tot 28 maart 2023).

Explorer-deelnemers

Nieuwe leden van Flying Blue starten met het Explorer deelnemersniveau. Deelnemers met dit niveau ontvangen de minste voordelen. Helaas kun je bij dit niveau nog geen gebruikmaken van SkyPriority voordelen of kosteloos toegang tot de lounge. Toch kan het je al wat kortingen opleveren. Bijvoorbeeld op ruimbagage en stoelselectie. En juist hier zijn ook de veranderingen in de regels van Flying Blue terug te vinden. Per 28 maart 2023 veranderen de volgende regels:

  Regels tot 28 maart 2023. Regels per 28 maart 2023.
Korting op ruimbagage €10 korting op eerste stuk ruimbagage bij vluchten uitgevoerd door Air France of KLM. 10% korting op eerste stuk ruimbagage.
Korting op loungetoegang 10% korting bij Air France en KLM lounges Geen kortingen.

Helaas krijgen Explorer-deelnemers dus geen korting meer op toegang tot de lounges. Er blijven dus minder voordelen over als je dit niveau hebt, ondanks het feit dat je voor dit niveau ook alleen maar lid hoeft te worden van het Flying Blue programma.

Flying Blue wijzigt regels stoelopties, loungetoegang en bagage

Silver-deelnemers

Om het Silver-niveau te behalen dien je 100XP bij elkaar te vliegen. Dit kan met vluchten uitgevoerd door KLM of Air France, maar ook door vluchten uitgevoerd door partners met in aanmerking komende boekingsklassen. Vanaf het moment dat je de 100XP hebt gespaard gelden de Silver-voordelen voor één jaar op vluchten met o.a. KLM. Haal je binnen het nieuwe jaar weer 100XP, dan zal je status behouden blijven, anders daal je weer naar het Explorer-niveau.

Per 28 maart veranderen de volgende regels voor Silver-deelnemers:

  Regels tot 28 maart 2023. Regels per 28 maart 2023.
Korting op ruimbagage 1 extra gratis stuk ruimbagage. 1 extra gratis stuk ruimbagage (ongewijzigd).
Korting op stoelopties 25% korting op stoelopties. Gratis selectie van standaardstoel (ongewijzigd). Gratis stoelopties 24 uur voor vertrek. Geen kortingspercentage meer. Niet van toepassing op Economy Comfort bij KLM.
Korting op loungetoegang 25% korting bij KLM Crown Lounges 25% korting bij KLM en Air France Lounges, tot 25 uur van tevoren aangeschaft. binnen 25 uur voor vertrek geldt geen korting meer.

Er zijn dus ook enkele devaluaties bij het Silver-niveau. Voorheen kreeg je dus vanaf het moment van boeking 25% korting op stoelopties. Deze korting verdwijnt, maar hiervoor in de plaats kun je 24 uur voor vertrek kosteloos een stoel selecteren bij bijvoorbeeld de nooduitgang. Natuurlijk is er wel een risico dat deze niet-standaardstoelen niet meer beschikbaar zijn. De korting op lounges voor Silver-deelnemers wordt uitgebreid naar alle Air France lounges, al is dit wel tot 25 uur voor vertrek. Op de dag van vertrek kun je dus geen korting ontvangen bij de lounges.

Gold-deelnemers

Heb je het Silver-niveau behaald? Dan kun je doorsparen naar het Gold-niveau. Hiervoor dien je boven de 100XP voor het Silver-niveau, nog eens 180XP te sparen. Ben je Gold-deelnemer dan nemen het aantal voordelen ten opzichte van Silver flink toe. Zo heb je bijvoorbeeld al enkele SkyPriority-voordelen zoals voorrang bij het inchecken en boarden. Echter zullen er vanaf 28 maart verschillende veranderingen in de regels worden doorgevoerd. Hieronder zetten we deze veranderingen in de Flying Blue regels voor je op een rijtje zetten:

Regels tot 28 maart 2023. Regels per 28 maart 2023.
Korting op ruimbagage 1 extra gratis stuk ruimbagage. 1 extra gratis stuk ruimbagage (ongewijzigd).
Korting op stoelopties 50% korting op stoelopties. Gratis selectie van standaardstoel (ongewijzigd). Gratis stoelopties drie dagen voor vertrek. Geen kortingspercentage meer. Ook van toepassing op Economy Comfort bij KLM.
Korting op loungetoegang Gratis 1 gast meenemen + kosteloos minderjarig kind(eren in Air France lounges. Gratis 1 gast in KLM of Air France lounges meenemen.

Ook bij het Gold-niveau zijn er enkele devaluaties. Voorheen ontving je 50% korting op verschillende stoelopties. Ook waren bijvoorbeeld stoelen in een rij van 2 gratis te selecteren. Het ziet ernaar uit dat dit voordeel verdwijnt, maar hierover heeft InsideFlyer vragen gesteld aan Flying Blue. Zodra we hier antwoord op ontvangen passen we dit artikel aan.

Flying Blue wijzigt regels stoelopties, loungetoegang en bagage
De nieuwe Gold card

Economy Comfort stoelen bij KLM zijn echter wel gratis te selecteren drie dagen voor vertrek, mits uiteraard beschikbaar. Daarnaast is het vanaf 28 maart niet meer mogelijk een minderjarig kind kosteloos de lounges van Air France in te nemen. Hier dien je vanaf dan voortaan voor te betalen.

Platinum- en Platinum Ultimate-deelnemers

Heb je het Gold-niveau behaald, dan kun je doorsparen voor het Platinum-niveau. Hiervoor dien je nog eens 300XP bovenop de 180XP voor het Gold-niveau te behalen. Als je dit niveau hebt bereikt, dan zijn nagenoeg alle voordelen van het Flying Blue programma voor je beschikbaar. Stoel, lounge en bagage-voordelen blijven kosteloos voor Flying Blue Platinum deelnemers. Platinum Ultimate leden hebben nog enkele andere voordelen. Klik hier voor de Platinum Ultimate voordelen en hoe je dit niveau bereikt.

Voor Platinum deelnemers verandert er vrijwel niets. Zij blijven dezelfde voordelen behouden. Eerder kondigde Flying Blue al aan de regels aan te passen met betrekking tot de lounge toegang voor minderjarigen. Bij de standaard +1 gast mag ook een minderjarig kind kosteloos worden meegenomen naar de lounge. Dit voordeel is dus enkel nog van toepassing voor Platinum of Platinum Ultimate-deelnemers.

Sparen van XP

Het aantal XP dat je per vlucht kun sparen verschilt per vlucht. Dit is namelijk afhankelijk van de afstand en reisklasse. In het schema hieronder tref je het aantal te sparen XP.

Zoals je ziet neemt het aantal XP toe naarmate de afstand groter wordt, maar ook naarmate je in een luxere cabine vliegt. Tevens kun je sinds kort ook XP sparen door de aanschaf van duurzamere brandstof (SAF) en een bijdrage voor herbebossingsprojecten. Hierbij spaar je op dit moment 1XP per €10 of 2.000 Miles die je uitgeeft aan SAF of een herbebossingsproject.

Benieuwd naar bovenstaande wijzigingen in het Flying Blue programma met betrekking tot de stoel, lounge of bagage, dan verwijzen we je graag door naar de website van Flying Blue. Op de website van Flying Blue staan de meest up to date regels van het programma.

Bron & Beeldmateriaal: Flying Blue

Reacties

 1. Lex zegt

  Er staat helaas een fout in het artikel. On je te kwalificeren voor gold of Platinum hoef je niet respectievelijk 180 en 300xp bovenop de vereiste xp voor het vorige level te halen. De 180 en 300 xp zijn voldoende. Dus haal je in jaar 1 300xp dan ben je direct platinum.

  • Marco zegt

   Dag Lex,

   De informatie die we hebben beschreven is correct.
   Dit hebben we even voor de zekerheid voor je gecheckt. Dit is het antwoord van Flying Blue:

   Bij Flying Blue heeft u een persoonlijke kwalificatieperiode van 12 maanden. Indien u voor het einde van de kwalificatieperiode genoeg XP verdient voor het volgende niveau, stroomt u direct door. Op het moment dat u het volgende niveau behaalt, worden de XP die u nodig heeft voor dat niveau van uw XP-teller afgetrokken en start de kwalificatieperiode opnieuw. Als u meer XP heeft verdiend dan u nodig had om van niveau te upgraden, dan blijven deze op uw XP-teller staan. Dus u dient eerst 100 XP te halen om van Explorer naar Silver te gaan. Dan begint u weer op 0 en heeft u 180 XP nodig om naar Gold te gaan.

   Groet,
   Marco

 2. Bert zegt

  Bepaald geen verbeteringen. De lounges en Economy comfort (toch altijd al behoorlijk afgeladen), zal nu altijd bomvol zijn, met alle gold- en aanverwante programma leden die er gratis mogen zitten. Platinum, en ultimate platinum helemaal, bieden steeds minder voordelen. Een korting op premium comfort en/of business class zou meer dan welkom zijn als verbetering, al waren het maar enkele tientjes. Dan weet je weer waarvoor je aan zo’n programma meedoet.

 3. Van Gooiland zegt

  “Explorer-deelnemers … Helaas kun je bij dit niveau nog geen gebruikmaken van SkyPriority voordelen of kosteloos toegang tot de lounge.”

  Helaas?!? Eerder een kwestie van God zij dank! Alsof het niet druk genoeg is in de lounges, en de rijen voor SkyPriority worden ook steeds langer. Stel je voor dat ze Jan Rap en z’n maat die één keer per jaar vliegen en zich aanmelden voor Flying Blue meteen al lounge toegang en SkyPriority zouden geven.

 4. DERRUDI zegt

  De stoelen voorin de cabine (achter economy comfort) bij Gold zijn niet meer gratis na het boeken te kiezen? Da’s wel een flinke achteruitgang vind ik, ook gezien dat je niet zomaar even Gold bent. Erg jammer.

  • Carla zegt

   vind ik ook, vlieg elke week maar in ene moet ik betalen voor de stoel die ik normaal altijd kies, hele achteruitgang en waarom????

 5. Bert zegt

  Het is dus, zoals altijd, voor alle niveaus een ordinaire devaluatie. Explorer minder korting op stoel opties, silver ook, gold moet/mag pas vlak voor vertrek een stoel kiezen, Platinum zit opgezadeld met extra drukte, zonder verdere verbeteringen, en ultimate moet opeens per jaar kwalificeren, waar eerder 2 jaar de tijd voor was (denk even na en je zal kunnen bedenken dat dit een achteruitgang is).

  • Cora Tamesse zegt

   Ben er nu pas achter hoe je er als Gold deelnemer op achteruit bent gegaan.
   Moest idd bij reservering eerst 170 voor een economy’s comfort stoel betalen, daarna moest ik, toen ik mijn ticket wilde wijzigen een boete van 300 betalen plus 200 extra voor het verschil van de ticketprijs. Dat ging vroeger moeiteloos. Heb dus niet opgelet bij mijn eerste boeking dat ik optie Light had gekozen, dat was eens maar nooit meer!
   Zie nu eigenlijk geen voordelen meer van mijn Gold status, denk maar dat ik het opgeef en overweeg met een andere maatschappij te vliegen. Business class lounge 52 is ook altijd overvol, ik betaal zelf wel voor een capuccino en een broodje. De FB is geactualiseerd, m.a.w. gedevalueerd en KLM is bezig het eigen personeel steeds meer te belonen, de passagier trekt aan het kortste eind, jammer.

 6. Stefan zegt

  Helemaal eens met iedereen. Hollandse zuinigheid. Trieste bedoeling bij Flying blue. Wordt langzaam beter om met willekeurige airline te vliegen icm privium ipv KLM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *