Aantal passagiers Europese luchthavens bijna op oude niveau2 min leestijd

schiphol vertrekhal

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Het lijkt erop dat het aantal passagiers op Europese luchthavens weer richting het niveau gaat van voor de uitbraak van de pandemie. Zo verwerkte luchthaven Schiphol in de maand januari bijna 3,9 miljoen passagiers.

Aantal passagiers Europese luchthavens neemt toe

Vooral het aantal passagiers in de maand januari lagen hoog in vergelijking met 12 maanden geleden. In vergelijking met januari 2022 vervoerden de luchthavens in januari 2023 in totaal 69% meer passagiers. Volgens ACI Europe lijkt de piek van voor corona hiermee weer in zicht te komen. Vooral op internationale routes werd er flink meer gevlogen. Vergeleken met een jaar geleden is het aantal passagiers op internationale routes met 85% toegenomen. Op binnenlandse routes is er sprake van een stijging van 35%. Desalniettemin ligt het totale aantal passagiers nog wel 11% lager in vergelijking tot januari 2019. Dit is met het geval voor vluchten naar China. Verder ligt de grootste groei in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Cyprus. In al deze landen is er namelijk sprake van een groei van meer dan 100%.

Aantal Passagiers Europese luchthavens
Het aantal passagiers op Europese luchthavens is weer bijna op het niveau van voor de uitbraak van de pandemie. (Bron: Air France)

Londen-Heathrow en Parijs-Charles de Gaulle komen net als voorheen weer op de eerste en tweede plaats als het op verwerkte passagiers aankomt. Dit terwijl deze groei in Slovenië, Slowakijke, Duitsland en Tsjechië juist veel minder hoog ligt. In deze landen is er gek genoeg sprake van een daling in het aantal vervoerde passagiers. Volgens ACI Europe speelt de oorlog van Oekraïne hier een grote rol bij. De hoofddirecteur van ACI Europe, Olivier Jankovec, heeft het over een goede start van 2023. In 42% van alle luchthavens binnen Europa is er volgens hem sprake van een volledig herstel. De luchthavens staan nu een drukke zomer te wachten. Wel geeft hij aan dat luchthavens in vergelijking tot vorige zomer nu beter zouden zijn voorbereid op deze drukte.

Uitgelichte afbeelding: Schiphol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *