Flying Blue verlaagt aantal benodigde Miles voor reward vluchten3 min leestijd

Dit zijn de KLM Premium Comfort routes van begin 2023

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Goed nieuws voor Flying Blue leden: het programma verlaagt het aantal benodigde miles voor een reward vlucht. Zo kun je nu met minder miles o.a. een Business Class reward naar de VS boeken. Uiteraard blijft het aantal benodigde miles voor een reward vlucht onderhevig van het aantal beschikbare stoelen.

Minder miles voor Flying Blue reward vlucht

Er gingen op diverse fora al geruchten de ronde dat Flying Blue wijzigingen in het benodigde aantal miles voor reward vluchten aan had gebracht. Deze keer is het goed nieuws, juist een verlaging in plaats van een verhoging. Tot 71% van de ‘O&D reward’ vluchten zijn straks namelijk nog aantrekkelijker om met miles te boeken. Een O&D reward is een vlucht van hub naar hub. Dus bijvoorbeeld Amsterdam – San Francisco of Parijs-Charles de Gaulle – Beijing. Boek je een reward vlucht met doorverbindingen dan heb je mogelijk een ongunstig tarief. Het is dus aan te raden om deze apart te boeken.

Een overzicht van de verlaging voor O&D rewards die nu doorgevoerd worden:

 • Business Class: 71% van de routes,
 • Premium Economy Class: 68% van de routes,
 • Economy Class 66% van de routes.

Volgens Flying Blue blijven de routes die geen verlaging krijgen ofwel gelijk of er wordt een lichte verhoging doorgevoerd. Zo heb je voor een reward vlucht Parijs-New York JFK juist 33% meer miles nodig (van 15k naar 20k miles in Economy Class).

Toeslagen en belastingen voor Reward tickets

Voor een Flying Blue Reward ticket betaal je normaal ook een bedrag bij aan toeslagen en belastingen. Afhankelijk van de route kan dit bedrag best oplopen. Dit extra bedrag is een doorn in het oog van veel frequent flyers gezien het feit dat andere loyalty programma’s dit niet in rekening brengen.

Toch is er ook hier goed nieuws te vermelden. Het blijft namelijk niet alleen bij de verlaging van de miles tarieven. Het lijkt er ook op dat de toeslagen iets omlaag zijn gegaan. De directeur van Flying Blue heeft deze wijzigingen bevestigd. Hij stelt dat de komende periode meer wijzigingen aangebracht zullen worden. InsideFlyer heeft aanvullende vragen gesteld over deze wijzigingen aan Flying Blue, maar hier is nog geen inhoudelijke reactie op gekomen.

Review KLM World Business Class | Boeing 777-300 | Amsterdam - Curaçao

Loyaliteitsprogramma Flying Blue

Flying Blue is het frequent flyer programma van Air France, KLM en Transavia. Flying Blue beloont loyale klanten naast miles ook met zogenaamde XP. Afhankelijk van het aantal verdiende XP behaal je een bepaalde status. Je start bij Explorer en gaat daarna naar Silver, Gold en Platinum. Vlieg je echt veel dan kun je ook nog Ultimate worden. En uiteraard geldt: hoe hoger de status, hoe meer voordelen je krijgt.

Met alle deelnemersniveau’s spaar je miles. Een hogere status levert echter wel meer miles op. De miles kun je vervolgens gebruiken om vliegtickets te boeken, een upgrade te betalen of andere opties aan te kopen. Soms is het ook mogelijk om Flying Blue miles met een bonus te kopen, zo krijg je momenteel 100% bonus bij de aankoop van miles.

Met je verdiende Flying Blue miles kun je natuurlijk een reguliere Reward vlucht aankopen. Maar het is slim om de maandelijkse Flying Blue Promo Rewards in de gaten te houden. Hier vind je elke maand weer andere bestemmingen waarvoor je tijdelijk minder miles betaalt.

Bron afbeeldingen: InsideFlyer

Reacties

 1. Pieter pot zegt

  Wat een bull shit artikel, je wordt hier gewoon genaaid.… de Titel had ook kunnen zijn: “Flying Blue verhoogt het aantal benodigde Miles met 33%”. En dan in 6 alinea’s later vermelden dat op een aantal routes er ook verlaging wordt toegepast.

  • Christian zegt

   Hoi Pieter, bedankt voor je reactie! Dat ben ik niet met je eens. Op het overgrote deel van de routes gaat het minimum aantal benodigde Miles omlaag. Dat is hem goed nieuws. En inderdaad om sommige routes gaat het aantal benodigde Miles omhoog, maar dat is de minderheid zoals het er nu naar uitziet.
   De titel heb ik zo geformuleerd omdat veel meer routes een positieve wijziging hebben dan een negatieve.

 2. Moeder zegt

  Hoe lang zijn de XP punten geldig? Gaan ze mee naar een volgende periode: dus stelt dat je goldlevel krijgt omdat maar er blijven daarnaast nog 40 xp over .Te weinig dus voor platinum level.
  Gaan de xp die resteren mee naar het volgende jaar voor de beoordeling van je level?

 3. Bert zegt

  Oké, vandaag ook een brief gezien waarin het spaarprogramma voor Platinum for Life aanzienlijk wordt verslechterd.
  Kan verder nog nergens commentaren en/of voorbeelden vinden mbt hoe dit uitpakt in individuele gevallen.
  Mijn eerste indruk is dat het voor mij (met nadruk op: voor mij) een aanzienlijke verslechtering is. (Ik zou in de komende 4 jaar nog maar 260 XP totaal nodig hebben voor plat for life, nu lijkt het dat ik in november 2024 (tussen de veranderingen in het programma op 1 november en mijn rekwalificatie moment van 1 december) 130 XP binnen moet zien te halen, terwijl ik vanaf 6 november op een cruiseschip zit. Worden veel milageruns in 5 dagen tijd!
  Schrale troost dat ik nu in 9 jaar ipv 10 pfl kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *