Emirates zet in op SAF voor vluchten vanuit Schiphol2 min leestijd

Emirates Boeing 777-300ER (Bron: Emirates)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Luchtvaartmaatschappij Emirates gaat meer investeren in Sustainable Aviation Fuel (SAF) op vluchten vanuit zowel Amsterdam Airport Schiphol als Singapore-Changi Airport. Het gaat om 11,4 miljoen liter brandstof van Neste. De SAF zal vanaf volgend jaar worden bijgemengd. Eerder voerde Emirates al een vlucht uit met een Boeing 777-300ER die op 100% SAF vloog.

Sustainable Aviation Fuel

Ook de luchtvaart heeft een belangrijke bijdrage in de strijd tegen klimaatverandering. Volgens het World Economic Forum produceren vliegtuigen wereldwijd 2,5% van de totale CO2-uitstoot. Om de opwarming van de aarde te vertragen moet deze uitstoot omlaag. Daartoe zijn inmiddels diverse initiatieven opgestart. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van toestellen met elektrische motoren. Het onderzoek naar en de productie van nieuwe motortechnieken kost echter veel tijd. Toch investeren onder meer Air Canada en ook onze eigen Transavia hier al in.

Op de korte termijn is de zogenaamde Sustainable Aviation Fuel ook belangrijk. Het gebruik van SAF kan de uitstoot van schadelijke stoffen namelijk tot 80% verlagen. Deze vliegtuigbrandstof wordt gemaakt van onder andere afvalproducten uit de industrie en frituurolie. KLM investeerde als een van de eerste Europese airlines in de productie van SAF in Nederland. Veel maatschappijen willen namelijk wel met deze (duurdere) brandstof vliegen, maar er is simpelweg te weinig aanbod.

Airbus A380 van Emirates taxiet op de luchthaven van Dubai (Bron: Emirates)

SAF voor Emirates op Schiphol

Emirates maakt nu dus bekend ook meer te willen investeren in SAF, waaronder op Schiphol. Het gaat om in totaal 11,4 miljoen liter brandstof voor de routes Amsterdam-Dubai en Singapore-Dubai. De gemengde brandstof bevat straks 3,8 miljoen liter zuivere SAF. Dit is een mengverhouding van ruim 30% zuivere SAF in combinatie met reguliere ‘Jet A-1’ brandstof. Nog dit jaar maakt Emirates het in samenwerking met haar partners ook mogelijk om op Dubai International Airport SAF te tanken.

De aankondiging van vandaag is een mijlpaal voor Emirates en laat de versnelling zien van SAF-inkoop voor onze activiteiten. Het is ook een van de vele initiatieven waarop we ons richten om onze koolstofuitstoot te verminderen, waaronder het gebruik van brandstofefficiënte vliegtuigen en het intensiveren van onze vlootvernieuwing vanaf 2024. Onze samenwerking met Neste toont ook onze betrokkenheid bij de snel ontwikkelende SAF-industrie. We hopen dat de grote vraag van Emirates en andere luchtvaartmaatschappijen de schaalvergroting van SAF en andere opkomende schonere aandrijftechnologieën stimuleert. – Sir Tim Clark, President van Emirates

Op dit moment mengt Emirates al SAF bij op vluchten vanuit Chicago, Stockholm, Parijs, Lyon en Oslo. Daar komen straks Amsterdam en Singapore dus bij.

Bron afbeeldingen: Emirates

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *