Delta: nieuwe routes, vliegtuigen en innovaties vanaf Schiphol4 min leestijd

Delta A350

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Schiphol mag dan aan het maximum aantal vluchten zitten, KLM-partner Delta heeft nog net op tijd wat slots kunnen wegsnoepen. Komend zomerseizoen introduceert de maatschappij namelijk twee nieuwe routes vanaf Schiphol. De twee-dagelijkse lijndienst naar Los Angeles van KLM wordt straks vier keer per week uitgebreid met een Delta vlucht. Naar Orlando, Florida, start Delta een dagelijkse verbinding. Daarnaast krijg Schiphol de primeur als eerste trans-atlantische bestemming van Delta’s flagship Airbus A350.

Los Angeles

Met ingang van 18 juni vliegt Delta op maandag, donderdag en zaterdag naar Los Angeles met een Boeing 777-200LR. Aan boord zijn er 37 stoelen in Delta One, 36 in Comfort Plus en 218 in de Main Cabin. Zoals gezegd is dit naast de dagelijkse vluchten van KLM. Ook vanaf Parijs start Delta met vluchten naar Los Angeles. In de Californische stad heeft Delta flink geïnvesteerd in de terminals en nieuwe vluchten.

Delta Boeing 777

Orlando

Vanaf 31 maart wordt dagelijks tussen Amsterdam en Orlando gevlogen met een kleinere Boeing 767-300ER. De capaciteit bestaat uit 36 Delta One stoelen, 32 Comfort Plus en 143 reguliere Economy. Volgens de Amerikaanse maatschappij was Orlando nog een onontgonnen bestemming vanaf Schiphol. Het is desalniettemin verrassend dat Delta gelijk met een dagelijkse vlucht naar Orlando start. KLM kreeg Miami niet rendabel genoeg en schrapte de bestemming in Florida dit zomerseizoen. Bij Orlando denk je vooral aan themaparken en vakantiegangers; low-yield. Toch was Delta positief over de eerste boekingsgetallen van de route.

A350

Eind maart krijgt Schiphol alweer een primeur op A350 gebied. Amsterdam wordt namelijk de eerste bestemming buiten Azië waar Delta haar nieuwe Airbus vlaggenship naar inzet. Op de eerste ochtendvlucht, DL 133, naar Detroit zal de A350 met nieuwe cabines dagelijks gaan vliegen. Wat bereik betreft is het met 8 uur vliegen bij lange na niet ‘nodig’ om de A350 in te zetten. Senior Vice President Trans-Atlantic Dwight James legt aan InsideFlyer uit dat Amsterdam een belangrijke bestemming is voor Delta, met veel corporate passagiers. Mede hierdoor wordt de A350 dus ingezet.

Aan boord zijn er 32 ‘Suites’ in Delta One Business Class. Deze hebben een deur waardoor passagiers veel privacy hebben. De stoelen gaan volledig plat en zijn in 1-2-1 opstelling geplaatst. Het entertainmentscherm meet 18 inch. Verder krijgen passagiers onder andere beddengoed van Westin, een Tumi amenity kit met Kiehl’s producten, LSTN noise cancelling headset en wijnen en menu die samen zijn gesteld in overleg met bekende chefs.

Delta One Suite
Delta One Suite

Nieuw vanaf Amsterdam is Delta Premium Select. Dit is een volwaardig Premium Economy Class product en expliciet een andere reisklasse. Passagiers hebben niet alleen meer beenruimte maar een bredere stoel met meer recline. Op de grond profiteren passagiers van SkyPriority en aan boord is er verbeterde en uitgebreide service met een Westin deken, Tumi amenity kit, noise cancelling headset en betere catering. Uiteraard zijn ook alle digitale aansluitingen aanwezig naast het 13.3 inch entertainmentscherm. Er zijn 48 stoelen in 2-4-2 indeling.

Delta Premium Select
Delta Premium Select

Uiteindelijk moet Premium Select ook worden uitgebreid naar de rest van de longhaul vloot. De 777’s zullen dezelfde cabine krijgen. Voor de A330 moeten, wegens de dimensies, nog wat aanpassingen gedaan worden.

In Economy zijn er 226 stoelen in de standaard 3-3-3 opstelling.

Innovatie en investering

Delta investeert veel in haar product. Zowel op de grond, in de lucht als in IT. Vooral op de operationele betrouwbaarheid scoort Delta uitstekend meldt SVP EMEA & India Corneel Koster. Op dit terrein wil Delta blijven verbeteren, bijvoorbeeld door de introductie van RFID bagagelabels en realtime tracking in de FlyDelta app.

Alle vliegtuigen van de maatschappij zijn nu uitgerust met wifi en alle passagiers kunnen ook gratis gebruik van onboard wifi voor Whatsapp, Facebook Messenger en iMessage.

Op vluchten tussen Atlanta en New York JFK en Amsterdam start Delta 22 maart met een proef met het pre-selecteren van maaltijdkeuze in Delta One. Passagiers kunnen online hun maaltijd kiezen. Het gaat hierbij niet om een uitgebreider menu zoals bij bijvoorbeeld Singapore Airlines, maar om het reguliere menu aan boord. Zo weten passagiers zeker dat zij hun eerste keuze krijgen.

Samenwerking KLM

KLM is op Amsterdam een vitale partner. Niet alleen als mede-Skyteam-lid maar ook zeker als onderdeel van de trans-Atlantische joint venture. Per dag zijn er vanaf Schiphol 38 vluchten naar 20 Amerikaanse bestemmingen. KLM zal waarschijnlijk wel een rol hebben gespeeld in het verkrijgen van slots voor de nieuwe vluchten, maar expliciet lieten de executives van Delta zich hier niet over uit.

In het trans-Atlantische samenwerkingsverband krijgt ook Virgin Atlantic een steeds grotere rol. De ‘JV’ moet nog worden goedgekeurd maar de maatschappijen hopen dat dit begin volgend jaar een feit is. Uiteindelijk moet dit ook leiden tot geïntegreerde voordelen voor frequent flyers van de deelnemende airlines.

Reacties

  1. Patrick Lemmens zegt

    Als Orlando liefhebber ben ik erg blij met de rechtstreekse verbinding. In oktober ga ik er gebruik van maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *