Boeing 747 British Airways wordt nationaal erfgoed

Boeing 747 British Airways wordt nationaal erfgoed

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Het einde van het tijdperk Boeing 747 is nabij. En daarmee doelen we voornamelijk op de toestellen die de passagiers vervoeren. KLM heeft vervroegd afscheid genomen van deze toestellen vanwege de coronacrisis en de teruggelopen vraag naar vluchten. Ook de Britse concurrent British Airways heeft afscheid genomen van deze toestellen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld KLM, kan British Airways nog niet goed afscheid nemen van de Boeing 747. De British Airways Boeing 747 wordt namelijk nationaal erfgoed.

747 aan de grond

Met het uitbreken van de wereldwijde coronacrisis, werd de vraag naar passagiersvluchten erg klein. Door de verschillende inreisrestricties was het ook haast onmogelijk om nog ergens, zonder eerst aan allerlei vereiste te voldoen, heen te reizen. Het is maart 2020 als KLM besluit de 747 uit geheel uit te faseren. Uiteindelijk blijven nog enkele kisten een poos doorvliegen. Er wordt een luchtbrug tussen Nederland en China onderhouden voor allerlei medische producten, waaronder miljoenen mondkapjes.KLM sluit hoofdstuk passagier Boeing 747 definitief

Andere airlines maakte vergelijkbare beslissingen. China Airlines stopt in het eerste kwartaal met de 747 en vliegt daarna alleen nog maar met tweemotorige toestellen. Ook British Airways kiest voor de nieuwere, duurzamere en stillere tweemotorige toestellen. Eerder dit jaar hat British Airways nog 31 toestellen van dit type in haar vloot. Op 8 oktober maakte de laatste toestellen van de Britse onderneming de laatste vluchten.

Erfgoed

Om vliegtuigliefhebbers te inspireren, maar ook om een herinnering achter te laten, kiest British Airways ervoor om vier toestellen te behouden. Deze Boeing 747 toestellen van British Airways zullen worden omgetoverd tot nationaal erfgoed.

De G-BNLY, beschilderd met de Landor livery, zal te bezichtigen zijn bij Dunsfold Aerodrome in Surrey. Het toestel komt bij de in oktober gestalde G-CIVW (met de Chatham Dockyard livery) te staan.Boeing 747 British Airways wordt nationaal erfgoed

De Gold Speedbird, oftewel de G-BYGC zal naar het Bro Tathan Business Park in Vale of Glamorgan worden overgevlogen. Hier wordt het als nationaal erfgoed onderhouden door specialisten van eCube Solutions. De vierde en laatste 747 toestel is in oktober al overgeplaatst naar Gloucestershire. Hier wordt het toestel tentoongesteld bij Cotswold Airport. Dit toestel draagt de registratie G-CIVD en The Negus beschildering.

Deze diashow vereist JavaScript.

British Airways mist de toestellen in de lucht, maar is verheugd om ze een permanent onderkomen te bieden voor het resterende eeuwfeest van de 747 vliegtuigen. Ze hebben een grote historische waarden, niet alleen voor British Airways, maar voor de gehele vliegtuigindustrie. De luchtvaartmaatschappij is verheugd dat ze dan ook bewaard blijven voor de toekomstige generaties op locaties in het Verenigd Koninkrijk, aldus CEO Sean Doyle.

Bron & Beeldmateriaal: British Airways

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *