Boeing 747 van British Airways maakt vandaag laatste vlucht

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

British Airways maakte eerder dit jaar het lastige besluit om de Boeing 747 per direct uit te faseren. De Britse airline had namelijk een aardige vloot van de jumbojets. Maar mede door de Coronapandemie moesten de toestellen er sneller uit dan verwacht. Er is de komende periode simpelweg te weinig vraag om de toestellen te vullen. Dit betekent dat vandaag voor de laatste keer de Boeing 747 van BA vanaf de luchthaven van Londen Heathrow zal vertrekken.

BA Boeing 747-400

Sinds de eerste Boeing 747 vlucht van BA beschikte de maatschappij over meer dan 100 jumbojets. Het ging om de varianten B747-100, -200 en -400. Maar laatstgenoemde was toch wel het populairst. BA had er namelijk zo’n 60 vliegtuigen van in de vloot. Duizenden medewerkers van British Airways vlogen met de 747, of maakten achter de schermen een veilige vlucht mogelijk, op de grond en in de lucht. Vele decennia was de ‘Queen of the Skies’ het hart van de lange afstandsvloot. Uiteindelijk kwam daar de kleinere Boeing 777 natuurlijk bij.

Boeing 747 van British Airways in BOAC livery (Bron: British Airways)
Boeing 747 van British Airways in BOAC livery (Bron: British Airways)

De laatste twee toestellen dit vandaag met pensioen gaan zijn de G-CIVB en de G-CIVY. Ze zijn geschilderd in de ‘Negus’ en ‘Chatham Dockyard’ livery. De toestellen maakte hun laatste passagiersvlucht in respectievelijk april en maart van dit jaar. Voor beide toestellen was de laatste passagiersvlucht vanuit de VS naar Londen Heathrow. Samen vlogen ze in totaal maarliefst 104 miljoen mijl.

Boeing 747 van British Airways in Oneworld livery (Bron: British Airways)
Boeing 747 van British Airways in Oneworld livery (Bron: British Airways)

Final takeoff

Beide toestellen vertrekken tegelijkertijd naar hun laatste rustplaats. Een van de toestellen maakt een ‘fly-by’ langs de luchthaven van Heathrow. In verband met de beperkte toegang tot de luchthaven en de huidige Coronamaatregelen is alles live te bekijken via sociale media. BA vraagt alle fans de 747 om hun herinneringen te delen met de #BA747farewell.

Alex Cruz, British Airways’ Chairman en CEO, zei gisteren het volgende over de laatste vlucht van de 747:

“Tomorrow will be a difficult day for everybody at British Airways as the aircraft leaves our home at Heathrow for the very last time. We will pay tribute to them for the incredible part they have played in our 100-year history and to the millions of customers and BA colleagues who have flown on board and taken care of them.

“We hope that Britain will join us in sharing their memories with us on social media at 7:47am and 7.47pm on Thursday using #BA747farewell.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *