Bestemmingstips: Rondom Madrid – Cuenca & Toledo8 min leestijd

Bestemmingstips: Rondom Madrid - Cuenca & Toledo

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Al een mooie roadtrip heb ik kunnen maken in Spanje naar onder andere Salamanca en Trujillo. Het is tijd om verder te reizen. Ik maak een stop in Toledo en Cuenca. Deze prachtige steden zijn zeker de moeite om een dag door te brengen. De omgeving van Cuenca is ook schitterend om zelfs meerdere dagen te zijn voor een mooie wandeling in bijvoorbeeld Parque Natural de la Serranía de Cuenca. In deze bestemmingstips lees je meer over Cuenca en Toledo in de omgeving van Madrid.

Mijn roadtrip door Spanje

Last minute boekte ik een reis naar Spanje. Daarbij koos ik ervoor om vanuit Brussel te vliegen omdat het vliegticket relatief voordelig was. Ik koos ervoor om met Air Europa te reizen tussen Brussel en Madrid en kon daarbij gebruikmaken van de Flying Blue voordelen. Zo kon ik kosteloos gebruikmaken van de lounge op de luchthaven van Brussel. In deze review lees je mijn ervaring daarover. Wil je meer weten over Air Europa en dan vooral de maatschappij Iberojet die de vluchten tussen Brussel en Madrid uitvoert, check dan deze review of dit filmpje op ons YouTube kanaal.

In Spanje startte ik mijn reis in Madrid. Hier verbleef ik enkele dagen en maakte ik gebruik van het nieuwe ibis Styles Madrid Las VentasNovotel Madrid Las Ventas en Ibis Madrid Calle Alcala

Na Madrid reis ik per auto door naar verschillende kleinere steden met een rijke historie. Voordat ik arriveer in Salamanca kom ik in Ávila. In Salamanca verblijf ik in het ibis Salamanca van waaruit het centrum van Salamanca prima te bezoeken is.

Na Salamanca is het tijd om zuidelijker te rijden en stop ik in Cáceres, Trujillo en het haast onbereikbare Guadalupe. Al deze stadjes hebben een mooi historisch centrum dat een bezoek in dit gebied zeker waard is. Deze bestemmingstips neemt je mee langs deze schitterende plaatsen, vol rijke historie en een oorsprong lang geleden. Na de omgeving van Salamanca is het tijd om door te reizen naar Toledo en via Madrid naar de omgeving van Cuenca. Hier kun je heerlijk wandelen in de mooie natuur met onder andere de schitterende waterbronnen.

Reis je graag zonder zorgen naar Spanje, denk dan aan een goede reisverzekering. Hiervoor zijn verschillende aanbieders. Om nog meer voordeel te hebben tijdens je reis kun je ook een American Express betaalkaart aanschaffen. Bij de American Express Platinum betaalkaart ontvang je bijvoorbeeld toegang tot Privium op Schiphol. Maar je hebt ook een goede reisverzekering indien je reis betaald is met je Amex betaalkaart. Het loont dus om gebruik te maken van deze American Express betaalkaart voor een zorgeloze vakantie.

Te voet op ontdekking

In Toledo is voor ieder wat te vinden voor een dagje uit. Door de rijke geschiedenis kun je er er veel oude gebouwen vinden. Zelf parkeer ik bij parkeergarage Indigo. Buiten de parkeergarage zie je een grote roltrap naar de top van de heuvel. Het is ook mogelijk om de trap te nemen en te wandelen. Je komt dan uit bij de VVV van Toledo waar je de nodige foldertjes of plattegrond kunt meenemen.

Wandel vanuit hier door naar de Iglesia de Santa Leocadia en Convento de Santo Domingo El Antiguo. Deze laatste is een van de oudste kloosters van Toledo en dateert uit de 11e eeuw. Het bevat een van El Greco’s vroegere werken. In het klooster is door een gat in de grond de crypte te zien. Na een bezoek aan de Convento de Santo Dominigo El Antiguo is het tijd om verder te wandelen naar Puerta Del Cambrón. Deze poort is in het westen van de stad gelegen en wordt ook wel ‘Gate of the Jews’ genoemd. Je kunt hier omhoog wandelen en hebt vanaf een balkon een mooi uitzicht over een deel van de stad en de omgeving van Toledo.

Wandel verder over de P.º Recaredo en geniet van het mooie uitzicht over de rivier de Taag. Je ziet hier ook mooie restanten van de stadsmuur. Over de Taag is de Puente San Martín gebouwd. Deze mooie brug verbindt de oude stad met de andere kant van Toledo.

Bestemmingstips Middeleeuws Salamanca en omgeving

Vlakbij de brug heb je ook een leuke activiteit waarbij alle adrenaline even je lijf uit giert. Bij Fly Toledo kun je met een Zipline over de Taag heen. Een ticket voor de Fly Toledo zipline kost je €10,- en voor €3,- meer maken ze ook nog een actiefoto.

Ronde 2

Na dat de adrenaline uit je lijf is gegierd is het tijd voor een kopje koffie of iets anders lekkers. Dat kan in de omgeving van Plaza de San Juan de Los Reyes. Na een hapje en drankje wandel je door naar het schitterende klooster van San Juan de Los Reyes. Neem ook binnen een kijkje en bekijk zeker het glas-in-lood-werk.

Deze diashow vereist JavaScript.

Vervolg de route via de C. de los Reyes Católicos. Je vindt aan deze weg verschillende synagogen. Waaronder de Sinagoga de Santa María La Blanca. Deze schitterende synagoge is te bezoeken en meer over je bezoek lees je hier. Waan je een weg door de knusse straatjes in de oude joodse wijk en neem nog een ergens een drankje of hapje.

Onderweg kun je nog een bezoek brengen aan het Museo del Greco waar de werken van El Greco te bewonderen zijn. Je komt verder nog vele kleine en grotere kerkjes tegen. Denk aan Iglesia de Santo Tomé en Iglesia del Salvador.

Deze diashow vereist JavaScript.

Uiteindelijk kom je uit bij Plaza del Ayuntamiento waar je een prachtig uitzicht hebt op de kathedraal van Toledo, de Santa Iglesia Catedral Primada de Toledo. Deze kathedraal is ook van binnen te bezoeken. Een toegangsticket kost je tussen de €10,- en €12,50 per persoon. Afhankelijk van het ticket heb je toegang tot verschillende onderdelen van de kathedraal. Bij het duurdere ticket heb je bijvoorbeeld ook toegang tot de klokkentoren. Meer informatie over toegang tot de kathedraal vind je hier.

Na een bezoek aan de kathedraal dwaal je via Plaza Mayor, Plaza del Solarejo naar Plaza de Zocodover. Je vindt hier vele winkeltjes, straatartiesten en restaurants in de buurt.

Mijn tour door Toledo eindigde bij het Alcázar. Helaas gesloten ten tijde van mijn bezoek. Het Alcázar is het militaire museum in een imposant gebouw. Meer over het museum lees je hier. Rondom het museum kun je heerlijk wandelen en genieten van het mooi uitzicht in het dal dat de Taag heeft uitgeslepen.

Oud Cuenca

Na mijn bezoek aan Toledo reis ik door naar Cuenca via Madrid. In Madrid verblijf ik nog een nacht in het Ibis Madrid Calle Alcala.

Vanuit Madrid is het bijna twee uur per autorijden naar het oude centrum van Cuenca. Dit stadje is de toegangspoort tot het natuurgebied van Parque Natural de la Serranía de Cuenca. Cuenca is een klein maar historisch dorpje met een stadsmuur dat al door de Moren werd aangelegd in de 8e eeuw. In 1177 werd de stad ingenomen door koning Alfons VIII die er een kathedraal liet bouwen.

Kathedraal in Cuenca.

Cuenca heeft een groot hoogteverschil, waardoor een wandeling flink wat van je conditie vraagt. Er zijn enkele oude gebouwen waar je gemakkelijk langs kunt wandelen. Cuenca is gebouwd op een heuvel tussen de Río Júcar en Huécer. Aan beide zijdes van de heuvel heb je dan ook een mooi uitzicht op het dal.

Over de Huécer is de Puente de San Pablo gebouwd. Als je niet al te veel last hebt van hoogtevrees, dan is het mooi om hier overheen te wandelen en uiteindelijk via beneden weer aan de andere kant omhoog te wandelen.

Op deze manier kun je groot deel van de stad in een keer bewandelen. De route kun je hier vinden. Vanaf de brug heb je ook een goed uitzicht op de ‘Hangende huizen’.

Deze diashow vereist JavaScript.

Parque Natural de la Serranía de Cuenca

Na mijn bezoek aan het mooie oude centrum van Cuenca, is het tijd om door te reizen naar Parque Natural de la Serranía de Cuenca. Het gebied bestaat uit karstgesteente dat ervoor zorgt dat het een bijzonder gebied is om te bezoeken. Door onder andere erosie en sedimentatie is het landschap gevormd zoals het er nu uitziet. In het park zijn verschillende wandelgebieden waar je van het landschap kunt genieten.

Zelf ben ik naar Monumento Natural del Nacimiento del Río Cuervo gereden. Hier tref je mooie watervallen (Fuente Río Cuervo ) en waterbronnen aan met helder blauw/groen water.

Er zijn hier ook verschillende flora en fauna te vinden. Er zijn wandelroutes met verschillende intensiteit en duur.

Deze diashow vereist JavaScript.

Met de auto kun je hier makkelijk komen en je parkeert bijvoorbeeld hier. Voorafgaand of na je wandeltocht kun je in Bar-Restaurante La Tejera genieten van een goede maaltijd.  Op deze website kom je meer te weten over onder andere activiteiten en slaapplekken in het park.

Stop onderweg naar Fuente Río Cuervo zeker ook bij Ventano del Diablo (op de terugweg naar Cuenca kan natuurlijk ook). Bij dit uitkijkpunt heb je een mooi zicht op het dal waar de Taag doorstroomt. Deze plek is in een rots met drie grote openingen, een soort raamwerk met prachtige uitzichten.

Deze diashow vereist JavaScript.

Spanje kent vele mooie plekken die een bezoek meer dan waard zijn. Van de prachtige steden Zaragoza, Barcelona en Salamanca tot aan de kleinere steden als Cuenca en Cáceres. Ook veel mooie natuurgebieden zijn er te vinden, waaronder het mooie Parque Natural de la Serranía de Cuenca.

Beeldmateriaal: InsideFlyer – Marco

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *