Bestemmingstips: Oman

Oman, tips, attracties

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Tijdens mijn 10-daagse reis door Oman heb ik meer gezien dan alleen de luchthaven en het hotel. Meerdere dagen ben ik erop uitgetrokken om leuke uitstapjes te maken. In dit artikel wil ik jullie meenemen naar een aantal verborgen parels die ik ben tegengekomen tijdens deze reis.

Ik viel werkelijk van de ene verbazing in de andere. Op het ene moment zat ik op een boot ergens in een groene vegetatie en later zwom ik in prachtige lagunes in de bergen. Ik heb kamelen op het strand zien lopen en genoten van prachtige zonsondergangen.

Salalah en omgeving

Zoals je in een eerder artikel al hebt kunnen lezen, verbleef ik vijf nachten in Salalah, de hoofdplaats van het gouvernement Dhofar. In een land als Oman had ik eerlijk gezegd een grote dorre woestijn verwacht. Niets is minder waar, want het hele gebied rondom Salalah oogt ontzettend groen. In de maanden juli en augustus moet je hier niet veel zon verwachten, dan regent het bijna elke dag. Lokaal staat deze periode beter bekend als Khareef, een soort van Moesson.

Op ongeveer twee uur rijden van Salalah ligt het plaatsje Ayn Razat. Hier bevindt zich de belangrijkste waterbron van Salalah. Het hele park is mooi aangelegd en richt zich op toerisme.

Ayn Razat, Oman, Salalah
Mooie plaatjes spotten tijdens een wandeling in Ayn Razat.

De mooiste groene plaatjes kun je echter maken in de omgeving van Wadi Darbat. Als je daar een boottripje maakt, heb je helemaal niet meer het gevoel dat je in het Midden-Oosten bent.

Wadi Darbat, Boot, Oman
Ik waande me helemaal niet meer in het Midden-Oosten.

Ik had heel graag de watervallen van Ayn Khor willen bezoeken. Maar door de droogte in september was ik hier al te laat voor. Voor watervallen moet je dus echt in juli en augustus naar Oman. Voor de groene vegetatie gezien vanaf de boot was ik nog wel op tijd.

Vegetatie, Salalah, Oman, Wadi Darbat, Khareef, Mousson
Groene vegetatie gezien vanaf de rivier in Wadi Darbat.

Hou je niet van het binnenland met al die bergen en natuur? Maak dan een uitstapje naar Al Mughsail Beach voor een prachtige wandeling langs de kust! Het water kletst hier met een ontzettende kracht tegen de kust op en dat heeft soms geweldige effecten. Ik heb hier de gehele ochtend doorgebracht en genoten van de rust.

Mughsail Beach, Oman, Salalah, Kust
Langs deze kust zou ik wel uren kunnen wandelen.

Muscat

Na 5 dagen doorgebracht te hebben in Salalah, nam ik het vliegtuig naar Muscat. De hoofdstad van Oman telt ongeveer 1,5 miljoen inwoners en is daarmee de grootste stad van dit toch wel dunbevolkte land. Ik zie Muscat eigenlijk meer als een goede uitvalbasis om het land verder te verkennen. Het is een prima plek om even tot rust te komen na een lange vliegreis. Net zoals in veel steden in het Midden-Oosten rijzen de grote shopping malls hier uit de grond. Hou je van shoppen? Ga dan naar de Grand Mall.

Hou je meer van cultuur of een mooie wandeling langs de kust? Neem dan een taxi naar de Corniche, de boulevard van Muscat in het oude gedeelte. De hele boulevard is onlangs gerenoveerd en het resultaat is werkelijk prachtig. Naast de rotsen vind je er fonteinen en mooi aangelegde tuinen. Ook zijn er uitkijkposten aanwezig die een geweldig uitzicht bieden over de hele boulevard.

Corniche, boulevard, Muscat
Een wandeling langs de boulevard van Muscat is werkelijk prachtig.

Moe van het wandelen geworden? Neem dan een terrasje bij de Mutrah Suq. Dit is een van de oudste Suqs ter wereld en heeft een belangrijke rol gespeeld als handelsplaats voor schepen op weg naar India en China. Er wordt van alles verkocht. Van de standaard nephorloges tot zonnebrillen en van kledij tot handtassen. Maar ook kon ik hier terecht voor een locale versnapering en een souvenir. Terwijl ik een praatje maakte met de verkopers in de Suq viel me op hoeveel migranten er uit India kwamen, en dan met name uit Kerala.

Mutrah Suq, Muscat, Oman
Een bezoekje aan de Mutra Suq is zeker de moeite waard tijdens je verblijf in Muscat.

Jebel Akhdar

Heb je genoeg van deze drukke hoofdstad? Boek dan een excursie of huur een auto (4×4) en rijd de bergen in naar Jebel Akhdar.

Oman, weg, bergen
Op weg de bergen in.

Jebel Akhdar betekent letterlijk vertaald groene bergen. Verwacht echter geen groene vegetatie zoals in Salalah. De hele route hier naartoe is al een avontuur op zich. Ik denk dat ik onderweg wel meer dan 100 foto’s heb gemaakt van deze geweldige landschappen. Het leuke aan dit gebied is dat het nog niet zo toeristisch is. Daardoor kon ik op sommige plekken echt genieten van de stilte, behalve de wind dan. Het hoogste punt in Oman (3.000 m) bevindt zich op Jebel Shams, berg van de zon.

Jebel Akhdar, bergen, Oman
Geniet van prachtige momenten in het nog niet zo toeristische Jebel Akhdar.

Wadi Shab

Wil je het gebied ten zuiden van Muscat verkennen? Neem dan autoweg 17 naar Sur en maak een stop in Hawiyat Najm Park. Doordat de temperatuur in dit gedeelte van Oman vrijwel het gehele jaar boven de 30 graden ligt, zal een duik in deze sinkhole je zeker goed doen. Toegang om hier te zwemmen is gratis.

Sinkhole, Najm Park, Oman, Muscat, Wadi Shab
Een frisse duik in Najm Park Sinkhole was zeker aangenaam met 36 graden.

Rijd vervolgens door in zuidelijke richting naar Wadi Shab. Tip: neem de langzame weg langs de kust en geniet van geweldige uitzichten. Voor je het weet zie je kamelen langs de weg lopen!

Oman, kust, Wadi Shab, strand
Een langzame route biedt meer mogelijkheden om te stoppen op mooie plaatsen.
Kameel, Oman, Wadi Shab
Kamelen spotten op weg naar Wadi Shab.

Hou je van nog meer avontuur? Dan zit je in Wadi Shab op de juiste plek. Een boot brengt je naar de andere kant van de rivier waar je vervolgens wel een paar uur kunt wandelen. Deze vallei kent meerdere turkooizen plassen, grotten en plaatsen om te zwemmen. Neem voldoende water mee, want eigenlijk kun je jezelf hier wel een gehele dag vermaken. Ook hier heb ik denk ik wel 100 foto’s gemaakt terwijl ik van de schoonheid van Moeder Natuur genoot.

Wadi Shab, bergen, Oman
In Wadi Shab valt genoeg te zien om je een gehele dag te vermaken.

Ik eindigde deze dag in Sur, een badplaats in het zuidoosten van Oman. In dit plaatsje hangt een relaxte sfeer en voelde heel anders aan dan het drukke Muscat. Onder het genot van een mooie zonsondergang eindigde ook hier mijn reis door Oman. De volgende ochtend om 8 uur zou ik weer terugvliegen.

Oman, Zonsondergang, Sur
Onder het genot van een mooie zonsondergang eindigde mijn reis door Oman.

Conclusie

Ik had een zeer aangenaam verblijf in Oman en denk zelf dat ik in deze 10 dagen behoorlijk wat gezien heb van dit geweldige land. Natuurlijk is dit slechts een kleine selectie van al het moois wat Oman te bieden heeft, want er is zoveel meer. Nizwa, de voormalige hoofdstad van Oman heb ik bijvoorbeeld niet eens bezocht en dan heb ik het nog niet eens over de Musandam Fjords in het uiterste noorden van het land. Een goede reden om eens terug te keren zou ik zeggen. Ik was in ieder geval erg onder de indruk van Oman.

Reacties

 1. Steeve zegt

  Mooi verslag!
  Hoe ben jij naar de Jebel Akhdar geweest? Zelf durf ik niet te rijden en ik heb alleen hele dure excursies gevonden via internet.

 2. Pedro zegt

  Inderdaad een zeer mooi reisverslag!
  Ik wist niet dat Oman zoveel had te bieden. Is het allemaal ook betaalbaar en hoe is het met de veiligheid en hygiene?

  • Goffe de Boer Goffe de Boer zegt

   Bedankt Pedro. Oman heeft ontzettend veel moois te bieden. Het is echter een relatief duur land voor toeristen. Dit komt mede doordat het toerisme nog in de kinderschoenen staat. Over de hygiene was ik redelijk te spreken, behalve dan die Arabische toiletten…

 3. Goffe de Boer Goffe de Boer zegt

  Dankjewel Steeve! Goede opmerking. Dagexcursies naar de Jebel Akhdar zijn inderdaad prijzig. In Muscat ben ik bij de locals verbleven (Ik doe ook veel aan CouchSurfing) en daar heb ik iets kunnen regelen zodat ik toch goedkoop kon rondreizen. En ik heb niet eens zelf gereden! Oman is eigenlijk niet te doen zonder auto.

 4. Sander de Jonge Sander de Jonge zegt

  Ha Goffe. Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat Oman zo mooi is. Zo te zien veel mooier dan de UAE bijvoorbeeld. Leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *