VLM vliegt terug tussen Antwerpen en Londen

vlm

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Vanaf 30 oktober vliegt VLM terug tussen de luchthavens van Antwerpen en London City. De maatschappij vervangt op deze route Cityjet en keert zo terug naar haar roots.

Herinnert u zich VLM nog? In juni vorig jaar kondigden we het spijtige nieuws van het faillisement van deze Belgische maatschappij aan. Maar in de luchtvaart kan het wel eens vreemd aflopen met faillisementen. Dat hebben Alitalia en Pan-Am al bewezen…

Nadat VLM de boeken hadden neergelegd ging de curator op zoek naar een overnemer. En hier  gaat u best eventjes rustig zitten, want het wordt het allemaal wat ingewikkeld. SHS Antwerp Aviation NV, een dochter van het Nederlandse SHS Aviation BV, nam de failliete maatschappij over.  Het Nederlandse SHS heeft Nederlandse en Canadese aandeelhouders en kreeg voor de overname geld van Chinese investeerders. Er moest echter een nieuw AOC (air operators certificate) komen van de Belgische overheid, en die laat tot op heden nog steeds op zich wachten.

Naar Slovenië!

Ondertussen zat SHS Aviation niet stil. De maatschappij nam de Sloveense luchthaven van Maribor over en vroeg aan de Sloveense autoriteiten een AOC voor VLM.  Deze werd enkele maanden geleden afgeleverd en in augustus ging VLM NewCo van start met vluchten tussen Maribor en de Kroatische steden Split en Dubrovnik.  VLM staat voor “Vlaamse Luchtvaart Maatschappij”, toch een wat vreemde naam voor een maatschappij die in Zuid-Europa rondvliegt.

vlm failliet

Er werden ook grootse plannen voor Maribor aangekondigd, met een indrukwekkend VLM netwerk richting China. Tot op heden is hiervan echter nog maar weinig in huis gekomen.

Maar omdat Slovenië lid is van de Europese Unie, is de Sloveense AOC geldig in de hele EU. Dus kan VLM eind deze maand ook zonder problemen routes opstarten vanuit Antwerpen. Overigens, om het allemaal nog wat ingewikkelder te maken, VLM heeft ook een deel van het administratief personeel van Thomas Cook Airlines Belgium overgenomen. Het vliegend personeel van TCAB zit trouwens nu bij Brussels Airlines.

Volgt u nog?

Mijn thuis is waar mijn Fokker staat…

Wat er ook van zij, de terugkeer van VLM naar Antwerpen is een terugkeer naar de roots. VLM vloog het eerst tussen de twee steden in 1993. De maatschappij had haar thuisbasis op de Antwerpse luchthaven, zelfs toen het leeuwendeel van haar activiteiten op London City lagen. Ook toen VLM overgenomen werd door CityJet en onder de Air France KLM paraplu terechtkwam, bleef de route tussen London City en Antwerpen bestaan.

Ook het type toestel waarmee de route gevlogen zal worden is een vertrouwde gast op Antwerp Airport. De 6 Fokker 50 vliegtuigen van VLM zullen binnenkort weer boven de “koekenstad” brommen. Van maandag tot woensdag zijn er 3 vluchten per dag. Op donderdag en vrijdag komen er vier vluchten. Op zondag tenslotte wordt er 1 vlucht tussen de beide steden uitgevoerd.

De vlucht tussen Antwerpen en London City Airport kan ik trouwens van harte aanbevelen. Zeker in Antwerpen is het vertrek uiterst relax. De piepkleine luchthaven heeft een aangenaam café/restaurant, met dakterras, waar je tussen de Antwerpse bejaarden kan genieten van het zicht op het tarmac. De check-in voor de vlucht opent nauwelijks 45 minuten voor de vlucht en enkele minuten later ben je al door de security en grenscontrole. En vanuit London City kan je dankzij de DLR in geen tijd naar het centrum van de stad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *