Bestemmingstips: Chili6 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De diversiteit aan landschappen zoals woestijnen in het noorden en gletsjers in het zuiden maken Chili een bijzonder land om door heen te reizen. Zelf reisde ik een aantal jaar geleden door dit prachtige land tijdens een reis van twee maanden door Zuid-Amerika. Ik bezocht o.a. de Atacamawoestijn met de geisers om vervolgens langzaam af te zakken richting het zuiden. In het midden van het land bracht ik een bezoekje aan de hoofdstad Santiago om vervolgens het nationale park Torres Del Paine in het zuiden te bezoeken. Ik bracht in totaal ongeveer drie weken door in Chili. In dit artikel geef ik je een overzicht van de belangrijkste plekken die je zeker bezocht moet hebben.

Arica

Als je je reis door Zuid-Amerika in Chili begint is de kans groot dat je aankomt op de internationale luchthaven van Santiago de Chili. Dit is een van de grootste luchthavens van Zuid-Amerika en opende onlangs nog een nieuwe terminal. Als je net als ik van het noorden naar het zuiden van het land reist begint je reis in Arica. Vanaf het internationale busstation kun je reizen van en naar de buurlanden Bolivia en Peru. Arica is verder niet heel groot maar biedt daarom wel de mogelijkheid om een groot deel per voet te zien. In het midden van de stad bevindt zich een heuvel vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de woestijn en de kust.

Chili
Morro de Arica.
Chili
Uitzicht over de kust.

Arica ligt aan de kust en is daarom een populaire badplaats in de regio. Het is de ideale plek om even bij te komen na een lange reis door de bergen of de woestijn. Oorspronkelijk hoorde dit noordelijke deel met z’n woestijnen trouwens bij Bolivia. Maar door een verdrag is het inmiddels al meer dan honderd jaar onderdeel van Chili. Er is echter nog steeds een conflict gaande tussen beide landen aangezien Bolivia dit deel graag weer terug zou willen. Mede dankzij het niet toegang hebben tot een groot stuk kuststrook maakt Bolivia op dit moment het armste land van Zuid-Amerika. Dit terwijl Chili momenteel het welvarendste land van het continent is.

San Pedro De Atacama

Als je na een paar dagen ontspannen aan het strand in Arica verder naar het zuiden reist kom je aan op een van de populairste attracties van het land: de Atacamawoestijn. Doordat de meeste hotels en vooral hostels zich in San Pedro bevinden is dit een echt backpackersplaatsje geworden. Vanuit hier kun je verschillende dagtripjes maken. Een daarvan is naar de Valle de la Luna, oftewel de maanvallei. Die naam zegt niet teveel aangezien je echt het gevoel hebt dat je op de maan loopt. Zulke landschappen vind je niet op veel plaatsen in de wereld. Tip: een bezoekje aan de Valle de la Luna doe je best net voor zonsondergang aangezien je dan de mooiste uitzichten hebt met de laatste zonnestralen op de rotsen.

Chili
Valle de la Luna.
Chili
Valle de la Luna

Een andere leuke toeristische attractie zijn de Geyers del Tatio. Hiervoor moet je wel vroeg uit de veren aangezien de meeste excursies rond 5:00 in de ochtend vanuit San Pedro vertrekken. Je hebt dan namelijk de mooiste uitzichten. Eten en drinken zit bij deze excursies vaak al inbegrepen waardoor je tijdens je ontbijt kunt genieten van dit bijzondere schouwspel.

Geyers del Tatio
Geyers del Tatio

Vervolgens kun je een bad nemen in een van de warmwaterbronnen in dit gebeid. Vanaf het water heb je nog steeds een geweldig uitzicht over de geysers met het bijzondere landschap op de achtergrond. Je eindigt je excursie vaak met een bezoek aan de lama’s.

Warmwaterbronnen.
Warmwaterbronnen.

Santiago de Chile

Een flink stuk naar het zuiden in het midden van het land ligt de hoofdstad Santiago de Chile. Met ongeveer 6 miljoen inwoners is dit ook meteen de grootste stad van het land. Santiago oogt erg modern maar tegelijkertijd vind je er ook hele mooie architectuur. Ga eerst en vooral zeker naar Plaza de Armas. Dit is het centrale plein van de stad waar je veel mooie oude gebouwen kunt zien. Vanaf hier begint ook een lange winkelstraat.

Plaza de Armas
Plaza de Armas.

Je kunt de meeste plekken van de stad prima bereiken met het openbaar vervoer. Santiago heeft namelijk een modern metronetwerk. Een van de populaire attracties van Santiago die je verder zeker bezocht moet hebben is de Cerro San Cristóbal. Dit grote standbeeld doet direct wat denken aan het Christusbeeld in Rio de Janeiro. Je moet namelijk heel wat treden lopen om bij het standbeeld te komen. Dit gebeurt deels ook met de kabelbaan. Boven aan de top heb je een geweldig uitzicht over Santiago.

Cerro San Cristóbal.
Santiago de Chile
Uitzicht over Santiago met het Andesgebergte op de achtergrond.

Als je vervolgens naar het oosten van de stad gaat kom je uit bij Parque Metropolitano. Dit grote park midden in de stad ligt vlakbij een grote shopping mall en is zeker een aanrader voor wandelliefhebbers. Als je de heuvel oploopt wordt je beloont met een mooi uitzicht over de skyline van Santiago.

Santiago de Chile
Uitzicht over de skyline van Santiago.

Als je vervolgens nog verder naar boven loopt kom je uit bij een mooi zwembad om lekker af te koelen. Neem dus je zwemkleding mee. Vanaf hier heb je ook een mooi uitzicht over de stad en de omgeving.

Santiago de Chile
Zwembad aan de top.

Torres Del Paine

Helemaal in het zuiden van Chili vind je Parque Nacional Torres Del Paine. Ik vermeldde dit nationale park ook al in mijn artikel over Patagonië. Je kunt hier makkelijk een paar dagen vertoeven. Puerto Natales is de stad waar de meeste toeristen hun reis beginnen. Hier vind je ook verschillende winkels met alles wat je nodig hebt voor de wandeltocht. Het park zelf biedt veel overnachtingsmogelijkheden. Hou je niet van wandelen en slapen in het park zelf, geen probleem! Je kunt ook dagtochten boeken vanuit Puerto Natales om zo toch nog veel moois te zien van het park zoals bergen, watervallen en gletsjers.

Torres del Paine
Torres del Paine.
Torres del Paine
Torres del Paine.
Torres del Paine waterval Chili
Torres del Paine waterval.

Punta Arenas

Punta Arenas is de grootste stad in de regio en mede vanwege de luchthaven een perfecte plek om je reis door het zuiden van Patagonië te beginnen of te eindigen. Afgezien van enkele prachtige gebouwen en monumenten zoals het Maritiem Monument, heeft Punta Arenas in vergelijking met alle nationale parken zelf niet zoveel te bieden. Het is echter zeker de moeite waard om hier een paar dagen te vertoeven voor of na je tocht door de parken.

Punta Arenas Chili
Punta Arenas.
Maritiem Monument Chili
Maritiem Monument.

Afbeeldingen: InsideFlyer – Goffe de Boer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *